Tai – ne ištrauka iš netikėtų policijos pratybų, panašių į tas, kurias balandį surengė Vidaus reikalų ministerija Vilniuje ir Šalčininkuose. Gegužės 21 d. rytą išties buvo gautas pranešimas, jog miške, šalia Nemenčinės pastebėtas būrys vyrų su ginklais.

Anot antiteroristinių operacijų rinktinės ARAS vado Viktoro Grabausko, policininkai iš karto nusprendė nerizikuoti ir įvertinus pranešimo rimtumą, į įvykio vietą išsiųstos policijos pajėgos, pasitelkti budėjusi greitojo reagavimo grupė. O kas vyko po to, įvykio dalyvių nuomonės išsiskiria.

Viktoras Grabauskas

Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis sakė, kad, atvykę pareigūnai sulaikė 12 vyrų su automatiniais ginklais, dalis jų išties vilkėjo rusiško tipo maskuojančiais kombinezonais ir Rusijos kariuomenės desantininkų marškinėliais.

Tiesa, paaiškėjo, kad ginklai – ne tikri, o itin tikroviškai atrodančios kopijos, kurias naudoja šratasvydžio mėgėjai. Sulaikyti asmenys buvo apklausti, kelių asmenų namuose atliktos kratos.

„Jų metu rastas nelegalus ginklas, šaudmenys ir galimai savadarbiai sprogstami įtaisai. Vilniaus apskr. VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis pagal LR baudžiamojo kodekso 253 str.“, – teigiama policijos pranešime.

Savo ruožtu sulaikytieji pateikė kiek kitokią versiją. Šratasvydžio komandos dalyviai skundėsi, kad policijos operacijos metu buvo viršytos pareigūnų ir pažeistos sulaikytųjų teisės.

Tikina patyrę pareigūnų smurtą

„Susiruošėme, pasidalinome į grupes ir tada privažiavo du autobusiukai, iš jų išbėgo „Aro“ kovotojai, suguldė mus ir pradėjo rėkauti „rankas už galvos“.

Aš net nespėjau nespėjau pakelti rankų ir gavau smūgį iš bato į galvą. Paskui užrišo akis, kitam kepurę užmovė ant nosies, žodžiu, visiems uždengė akis, kad nieko nematytų“, – DELFI pasakojo vienas iš 12 sulaikytų šratasvydininkų Jevgenijus Denisovas.

Sulaikytieji pasakojo, kad pareigūnai esą elgėsi grubiai, nepagarbiai, vartojo rusiškus keiksmažodžius, netgi tyčiojosi iš sulaikytųjų, kurie buvo suguldyti veidais į žemę ir taip praleido kelias valandas.

„Keturias valandas gulėjome veidais į žemę, o policija laukė tyrėjų, nagrinėjo mūsų įrangą, nors tereikia 15-20 min išsiaiškinti, kad ginklai – netikri. Pamatė petardą – iškvietė išminuotojus.

Man labai nepatiko pareigūnų elgesys, jaučiausi, lyg būtų kažkoks rasizmas. Šaukė mūsų vardus pavardes, atėmė telefonus. Tuos, kurių pavardės lietuviškos, guldė į vieną pusę, o mus, penkis rusakalbius – į kitą. Ir tik mus penkis nuvežė į komisariatą.

Po to darė kratas namuose, ieškojo ginklų. Juokaudami sakė, kad tikrins ar mes nesame kokie žalieji žmogeliukai. Man tai labai pikta, kažkoks absurdas, juk visą gyvenimą šioje šalyje gyvenu, esu Lietuvos pilietis“, – tikino J. Denisovas.

Įtarimų šešėlis konkurentams

Tuo tarpu „Aro“ vadas V. Grabauskas griežtai paneigė kalbas apie pareigūnų patyčias.

„Žinoma, sulaikymo metu naudojame jėgą, tačiau jau sulaikius negali būti kalbos apie fizinį ar kitokį smurtą, tai pažeistų mūsų pačių garbės kodeksą“, – sakė V. Grabauskas pabrėžęs, kad to, kas įvyko net negalima vadinti „Aro“ operacija, mat tai buvo policijos operacija. Būtent Vilniaus apskrities VPK pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis.

Išties, J. Denisovas pripažino, kad pas vieną sulaikytųjų Viktorą Muchiną namuose atliekant kratą rado „dujinį pistoletą“ ir savadarbius sprogmenis – esą Gariūnų turgavietėje pirktas petardas, kurios dar papildomai pripildomos žirnių.

„Tai tiesiog imitacija, ji leidžiama oficialiuose žaidimuose, patys policininkai sakė, kad čia viskas legalu. Juk ir petardos, ir uniformos pirktos Gariūnuose“, – tikino šratasvydžio mėgėjas. Išties, „beriozka“ vadinami Rusijos desantininkų naudojami maskuojami kombinezonai yra populiarūs tarp šratasvydininkų ypač Rusijoje ar Baltarusijoje.

Viktor Muchin

J. Denisovo manymu, negalima atmesti teorijos, jog policija apie žaidimą Nemenčinės miškuose, buvusiame ryšių centre, buvo įspėta iš anksto, mat dar neprivažiavę prie renginio vietos dalyviai esą atkreipė dėmesį į autobusiuką tamsintais langais, kur galimai sėdėjo „Aro“ kovotojai. J. Denisovą ir kitus renginio dalyvius policijai esą įskundė konkurentai iš šratasvydininkų portalo kariauk.lt.

„Tai buvo ne pirmas mūsų žaidimas toje vietoje – pastaruosius kelerius metus ten dažnai atvykstame. Atoki aptverta vieta, ten nebūna žmonių, – pasakojo J. Denisovas.

Iš tikrųjų buvęs Sovietų sąjungos kariuomenės atsarginis ryšių punktas, arba, objektas Nr. 523, karo atveju turėjo perimti Vilniaus telefonų stoties ir vyriausybinių ryšių perdavimo funkcijas. Dabar šis objektas yra apleistas, o po teritoriją nuolat landžioja smalsuoliai, – Policininkai šioje vietoje mus yra tikrinę anksčiau, tik tokių dalykų, kaip sekmadienį, nėra buvę“.

Saviveiklininkai gavo, ko nusipelnė?

Tuo metu kariauk.lt vadovą Nerijų Stankų kaltinimai, kad tai esą jis ar kas nors iš jo bendruomenės įskundė pareigūnų veiksmais besiskundžiančius šratasvydininkus, tik prajuokino.

„Ši versija nelogiška. Pas mus irgi būna patikrinimai, nes mes esame vieši, neturime ko slėpti, esame seniausi organizatoriai, laikomės taisyklių ir mums nėra prasmės jų gaudyti. Mes savo renginius skelbiame forume, tam ir yra registracija, o į tokius nelegalius renginius traukia tie, kuriems nepatinka mūsų taisyklės, pavyzdžiui, jie naudoja galingesnes petardas.

Šratasvydininkai_censored

Būtent tokie žmonės, kaip jie, su savo požiūriu ir elgesiu kenkia visai mūsų bendruomenei, kuri vienija 2-3 tūkst. narių. Tie jaunuoliai nėra mūsų bendruomenės nariai, nedalyvauja mūsų renginiuose, rengia savo nelegalius renginius“, – pabrėžė N. Stankus.

J. Denisovas pripažino, kad minėtasis gegužės 21-osios žaidimas išties buvo neoficialus, o prie renginio prisijungė feisbuko grupėje susirašę pažįstami.

„Esame grupė draugų feisbuke: susirašome, susirenkame, kas nori, tas prisijungia, nei mes pinigų renkame, nei ką. Tiesiog susitinkame geri praleisti laiką, pašaudyti, tai mūsų hobis ir va, prašau, prisišaudėme“, – tikino J. Denisovas.

Įspėjo apie ryšius su Rusijos tarnybomis

Vis dėlto N. Stankaus teigimu, tokie neregistruoti žaidimai gali būti išties pavojingi. Ypač todėl, kad renginio Nemenčinės miške dalyviai dėvėjo rusiško pavyzdžio uniformas, turėjo ginklus.

N. Stankaus teigimu, tokie neregistruoti žaidimai gali būti išties pavojingi. Ypač todėl, kad renginio Nemenčinės miške dalyviai dėvėjo rusiško pavyzdžio uniformas, turėjo ginklus.

Net ir iš nedidelio atstumo atskirti, ar tai „žalieji žmogeliukai“, ar tik žaidžiantys šratasvydininkai su ginklų imitacijomis, gali būti sudėtinga. O ir po skandalingųjų pratybų Šalčininkuose, kai žaliaisiais žmogeliukais apsimetę pareigūnai nepastebėti atžygiavo nuo pasienio ir sėkmingai šturmavo policijos komisariatą, pareigūnai bei budrūs gyventojai rizikuoti nelinkę.

Dar daugiau, dar prieš kelerius metus Valstybės saugumo departamentas įspėjo, kad Lietuvoje veikiančių šratasvydžio klubų nariai pernai vyko į turnyrą Karaliaučiuje, kur mokomasi Rusijos kariuomenės naudojamos karinės taktikos.

Žvalgybos ataskaitoje teigiama, kad keli šratasvydžio klubų nariai „imitavo Rusijos specialiųjų pajėgų taktiką ir treniravosi su Rusijos ir Baltarusijos šratasvydžio komandomis“.

Anot VSD ataskaitos, šratasvydžio entuziastai iš Lietuvos dalyvavo Karaliaučiaus krašte vykusiame turnyre „Put' k pobede“, kurį organizuoja Rusijos specialiųjų pajėgų veteranų ir karų dalyvių asociacija „Specnaz-Rus“.

Dar prieš kelerius metus Valstybės saugumo departamentas įspėjo, kad Lietuvoje veikiančių šratasvydžio klubų nariai pernai vyko į turnyrą Karaliaučiuje, kur mokomasi Rusijos kariuomenės naudojamos karinės taktikos, pirmadienį paskelbė Valstybės saugumo departamentas. Žvalgybos ataskaitoje teigiama, kad keli šratasvydžio klubų nariai „imitavo Rusijos specialiųjų pajėgų taktiką ir treniravosi su Rusijos ir Baltarusijos šratasvydžio komandomis“.

VSD teigimu, šiuose turnyruose treniruojasi ir asmenys, priklausantys Rusijos karinės žvalgybos GRU specialiosioms pajėgoms.

„Tokiuose renginiuose dalyvaujantys šratasvydžio klubų nariai išmoksta Rusijos kariuomenės naudojamos karinės taktikos, šie įgūdžiai gali būti panaudoti vykdant realius karinius veiksmus su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis“, – teigiama VSD ataskaitoje .

Tokiu būdu po didinamuoju stiklu atsidūrė daugelis Lietuvos šratasvydininkų, ypač Rusijos pajėgas imituojančios komandos „Specnaz“ ir „Vostok“. Vis dėlto, N. Stankaus teigimu, šios komandos, kuriuos priklauso oficialiai Lietuvos šratasvydininkų bendruomenei, puikiai suprato žvalgybininkų signalus.

Klaidų kartoti neketina

„Po tų Krymo įvykių normalios grupės, net „Specnaz“ ar „Vostok“ komandos stengiasi būti vieši, supranta esmę, stengiasi nevažinėti po neaiškius renginius Viskas su jais tvarkoje, jie nepolitikuoja, laikosi taisyklių, nusiėmė rusiškas vėliavas, nerasi Georgijaus juostelių.

Triukšmas kilo dėl to, kad „Aras“ tiems jaunuoliams parodė, kad tai nėra žaidimas, jie atliko puikiai savo darbą“, – pareigūnų veiksmais džiaugėsi N. Stankus.

„Nemenčinė – toks širšių lizdas, nes ta bazė neprižiūrima ir ten renkasi nelegaliai. Galbūt vietos gyventojai neapsikentė savadarbių granatų garsų. Mūsų bendruomenė naudoja tik sertifikuotas pramoninės gamybos pirotechniką, o tie žmonės, kuriems trūksta garso darosi patys, su pupomis ar žirniais“, – pabrėžė kariauk.lt vadovas.

Pats J. Denisovas sutiko, kad išvydę žmones rusiškomis uniformomis ir ginklais, gyventojai gali pagrįstai baimintis ir teisingai daro, jei praneša pareigūnams.

„Iš vienos pusės tai normalu ir aš palaikau, kad jei tikrai žmonės sureaguoja, kviečia policiją. Bet policininkai ne pirmą kartą gauna pranešimus, tad galėjo elgtis švelniau“, – pabrėžė J. Denisovas.

Jis tikino, kad kitą sykį elgsis taip, kaip jam patarė pareigūnai – apie rengiamą žaidimą įspės bendruoju pagalbos telefonu 112, informuos kas ir kur dalyvauja. Tuomet esą jų niekas nelies. Tačiau dėl neva netinkamų pareigūnų veiksmų J. Denisovas ir keli kiti šratasvydininkai žada rašyti skundus.