Jis trečiadienį Žinių radijo laidoje teigė antradienį konservatoriams tik pristatęs VDU planą, o ne jį propagavęs.

„Atnešė universitetai savo raštus, parengtus senatų, kad jie jungiasi, ir įteikė man. Aš tik paskelbiau, kad tokia žinia yra, ir tai atitinka Vyriausybės programą, kadangi Vyriausybė ir siūlė rengti universitetams įstatymų projektus dėl universitetų konsolidavimo su visais prieš tai išeinančiais tikslais“, – trečiadienį kalbėjo parlamento vadovas.

V.Pranckietis universitetų planą jungtis konservatoriams pristatė po praėjusią savaitę vykusių susitikimų su šių universitetų atstovais. Planus jungtis parlamento vadovui pristatė Vytauto Didžiojo universiteto ir Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) atstovai. VDU taip pat paskelbė, kad per artimiausias savaites planuojama baigti derybas dėl integracijos su Lietuvos sporto universitetu (LSU). Jau anksčiau dėl jungimosi VDU susitarė su Lietuvos edukologijos universitetu (LEU).

„Jie neužbėga Vyriausybės planui už akių, jie tą planą tik palaiko. Vyriausybė prašo universitetų iniciatyvų, tai ir yra atneštos universitetų iniciatyvos. Kas negerai?“ – sakė V.Pranckietis.

Pagal Vyriausybės siūlomą aukštųjų mokyklų pertvarkos planą, Kaune į vieną turėtų būti sujungti ne tik VDU, LSU, ASU ir LEU, bet ir Kauno technologijos universitetas.

Seimo vadovas atmetė prielaidas, kad jo palankumą VDU galėjo lemti tai, kad jo sekretoriatui vadovauja buvusi VDU prodekanė Gintarė Žukaitė, o visuomeninio patarėjo pareigas eina VDU dekanas Algis Krupavičius.

„Kurį žmogų bepaimtume, kiti yra baigę Vilniaus universitetą, kiti yra baigę VGTU, kiti yra baigę politikos mokslus, visi patarėjai yra susiję su kuriuo nors universitetu, ir aš – taip pat“, – tvirtino V.Pranckietis.

„Tikrai neturiu jokių sąsajų su juo (VDU – BNS), ir man teisintis čia nėra dėl to. Bet tai turbūt kol kas vienintelės iniciatyvos tų universitetų, su kuriais man teko kalbėtis, su jų bendruomenėmis, su jų vadovais, tos iniciatyvos, gimstančios iš apačios. Tokia prigimtis demokratiškų idėjų, jeigu būtų nepalaikoma, o nuneigiama, manau, kad mes būtume neteisūs, nematydami universitetų iniciatyvų“, – trečiadienį kalbėjo parlamento vadovas.

Pagal Vyriausybės pateiktą mokslo ir studijų institucijų pertvarkos planą, Vilniuje ir Kaune veiktų po plačios aprėpties universitetą, du technologijų universitetai būtų Vilniuje ir Klaipėdoje. Kaip specializuotos akademijos galėtų veikti Kaune esantis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, dabar veikiančių menų akademijų – Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos – junginys. Mykolo Romerio ir Šiaulių universitetai turėtų būti prijungti prie Vilniaus universiteto.