Žinomiausia Erasmus+ programos dalis – tarptautiniai studentų mainai. Kiekvienas, nusprendęs sudalyvauti studijų mainų programoje, pirmiausiai susiduria su ESN organizacija, savanoriškais principais veikiančiu Erasmus studentų tinklu. ESN dirbantys mentoriai padeda kiekvienam atvykėliui įsilieti į universiteto bendruomenę ir pajusti naujos šalies pulsą.

Erasmus studentų mainai jau 18 metų veikia ir Lietuvoje. Per visus šiuos metus studijuoti į kitų šalių universitetus išvyko per 40 tūkst. lietuvių, o Lietuvos universitetų auditorijas pamatė daugiau nei 18 tūkst. studentų iš kitų ES valstybių.

Tačiau Erasmus+ programos teikiamomis galimybėmis gali pasinaudoti ne tik studentai. Mažiau kam žinoma, bet ne mažiau svarbi Erasmus+ programos dalis, jaunimo srities mainai, atviri visiems, ir mokiniams, ir jau studijas baigusiems dirbantiems žmonėms.

Vis didesnio susidomėjimo sulaukiantys trumpalaikiai mainai leidžia atrasti save ir įgyti tarptautinės patirties per diskusijas ir kitas neformaliojo ugdymo veiklas. Skirtingai nei Erasmus+ studijos, jaunimo mainai yra trumpalaikiai ir trunka nuo 5 iki 21 dienos, todėl norintieji sudalyvauti programoje neprivalo iš esmės keisti savo gyvenimo ir gali tai padaryti tiesiog atostogų metu.

Per tris gyvavimo dešimtmečius Erasmus+ programa iš esmės sumažino jaunimo nedarbą, suteikė būtinų profesinių kompetencijų bei platesnę pasaulėžiūrą. Kai kuriems dalyvavimas mainų programos tampa tramplinu, nuo kurio atsispyrus gyvenimas pasikeičia neatpažįstamai. Sudalyvavę programoje jauni žmonės neretai nusprendžia išvykti gyventi svetur ar net sukuria šeimas. Naujausių tyrimų duomenimis, nuo programos atsiradimo Erasmus+ programa padovanojo Europai 1 mln. kūdikių.