Į šį klausimą atsakymo ieškos Vilniaus apygardos administracinis teismas, jau gegužės 22 d. atversiantis precedento neturinčią bylą Lietuvoje.

Kaip teigė vaiko ir jo motinos interesams atstovaujantis advokatų kontoros Baranauskas ir partneriai Hansa Law Offices advokatas Vidas Vilkas, šioje byloje susiklostė situacija, kad Vaiko išlaikymo fondo administracija nuo 2009 metų mokėjo vaikui, Lietuvos Respublikos piliečiui, vaiko išlaikymo lėšas, kadangi pagal galiojantį Vaiko išlaikymo fondo įstatymą šią pareigą vykdo valstybę, jeigu vienas iš išsiskyrusių tėvų vengia tai daryti.

Viskas vyko kaip numatyta įstatyme – vaiko išlaikymo pinigai buvo mokami, kol vaiko motina praėjusių metų pabaigoje negavo Vaiko išlaikymo fondo administracijos raštą, jog vaiko išlaikymo mokėjimas ne tik nutraukiamas, tačiau prašoma net sugrąžinti jau išmokėtą daugiau kaip 4 300 eurų sumą, o priežastis to nurodoma paprasta – vaikas kartu su mama daugiau nei prieš 6 metus išvyko gyventi į Jungtinę Karalystę ir ten deklaravo savo gyvenamąją vietą.

Pasirodo, Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, jog vaiko išlaikymo pinigai mokami tik tuo atveju, jeigu vaikas gyvena Lietuvoje.

Anot advokato V. Vilko, Europos Sąjungos (ES) veikimo sutartis (SESV) numato ES piliečių teisę laisvai judėti ir apsigyventi valstybių narių teritorijoje, o pasinaudojimas šia teise – negali suvaržyti ja pasinaudojusių asmenų teisių ir (ar) pareigų.

Advokatas pažymėjo, jog Lietuvos galiojančių teisės aktų prieštaravimo klausimą ES normoms gali išspręsti tik ES Teisingumo Teismas (Luksemburge), Lietuvos teismui atitinkamai kreipusis šiuo klausimu dėl prejudicinio sprendimo priėmimo.

Vilniaus apygardos administraciniame teismas pagal advokato V. Vilko pateiktą skundą nusprendė, jog atsakyti pagal jį privalo ne institucija (Vaiko išlaikymo fondo administracija), o pati Lietuvos Respublikos valstybė, kaip atsakovė.