Kalbėdamas Airijos parlamente M.Barnier perspėjo, kad Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos turės „pasekmių“, ypač Airijai, kuriai gresia muito kontrolės įvedimas pasienyje su Šiaurės Airija.

„Jeigu viską sustatysime tinkama tvarka, jeigu derėsimės gerbdami vieni kitus ir be jokio agresyvumo... ir jeigu norėsime ieškoti sprendimų, nėra nė vienos priežasties, dėl kurios mūsų stipri Europa negalėtų išsaugoti stiprių santykių su Jungtine Karalyste“, – kalbėjo M. Barnier.

Kalbėdamas bendrame abiejų parlamento rūmų posėdyje Dubline jis užsiminė apie galimą kontrolės postų sugrąžinimą Airijos ir Didžiajai Britanijai priklausančios Šiaurės Airijos provincijos pasienyje.

Kontrolės punktų sugrąžinimo galimybė sukėlė nerimą dėl galimo įtampos atsinaujinimo Šiaurės Airijoje po 1998 metų Didžiojo penktadienio taikos susitarimo, kuris užbaigė dešimtmečius trukusį smurtą šioje Britanijos provincijoje.

„Kartu su jumis sieksiu, kad tokios griežtos sienos būtų išvengta“, – sakė jis.

Tačiau M.Barnier pripažino, kad „Jungtinės Karalystės išstojimas iš ES turės pasekmių. Mūsų visų pareiga yra sakyti tiesą“.

„Muitinis tikrinimas yra ES sienų valdymo dalis, jis saugo bendrąją rinką, saugo maisto saugumą ir mūsų standartus, – sakė jis. – Tačiau, kaip jau daug kartų sakiau, niekas šiose derybose negali kelti pavojaus taikai, niekas“.

Jis pakartojo, kad sienų klausimas yra vienas iš jo trijų prioritetų „Brexit“ derybose, kartu su Britanijoje gyvenančių ES piliečių teisėmis ir Londonui pateikta išstojimo sąskaita.

„Pirmiausia mes turime pasiekti reikiamą pažangą šiais klausimais ir tik tada kalbėti apie mūsų būsimus santykius su Jungtine Karalyste. Ir kuo greičiau tai įvyks, tuo bus geriau“, – nurodė M. Barnier.

„Jeigu sąlygos bus tinkamos, artima partnerystė su Jungtine Karalyste bus suinteresuoti visi“, – kalbėjo derybininkas.

Įtampa tarp ES ir Britanijos padidėjo pastarosiomis savaitėmis, artėjant oficialiai derybų su Londonu pradžiai po visuotinių rinkimų Jungtinėje Karalystėje birželio 8 dieną.

„Aš noriu, kad būtų susitarta. Britanija 44 metus buvo ES narė. Ir turi likti artima partnere“, – sakė M. Barnier.