SEB banko prezidento patarėjas dr. Gitanas Nausėda sako, kad skaičiuodami galimas universitetų susijungimo išlaidas, mes visiškai neskaičiuojame naudos, kurią Lietuva gautų iš to, kad aukštojo mokslo kokybė pakiltų į aukštesnį lygį. Tiesa, kai kalbame apie kaštų-naudos analizę, šiuo atveju kaštus daugiau ar mažiau galime identifikuoti, tuo tarpu naudą identifikuoti yra gerokai sunkiau.

Kolapsas būtų neišvengiamas

„Nepaisant to, reformos būtinybę diktuoja tai, jog toliau taip gyventi nebegalime. Dabartinis kelias vestų į visišką aukštojo mokslo kolapsą ir jo nereikėtų ilgai laukti, tai įvyktų per artimiausius 4-5 metus. Todėl reforma būtina. Aukštojo mokslo kokybės pagerinimas tikrai vertas tų pinigų, kuriuos įdėsime į šitą reformą“, – pranešime spaudai cituojamas G. Nausėda.

Ar valdžia žino geriau?

Kalbėdamas apie darbo grupės parengtą aukštųjų mokyklų pertvarkos planą ir ketinimus sujungti universitetus, G. Nausėda sako manąs, kad valdžia turi leisti pirmiausia pačioms aukštosioms mokykloms rodyti iniciatyvą. Aukštosios mokyklos pačios geriau žino, kaip būtų galima geriau apsijungti, kokiomis sąlygomis ir kokia būtų to susijungimo filosofija.

Be to, jos tai jau daro, kai kurie universitetai turi tam tikrą įdirbį, yra viską apskaičiavę ir įvertinę. Deja, į tai nenorima atsižvelgti ir elgiamasi kaip demokratijos kartais pristygstančioje valstybėje, kur valdžia žino geriau, jai iš viršaus geriau matyti. Todėl taip tik dar labiau skaidoma akademinė bendruomenė.

Ar teisinga jungti humanitarus su technologais?

„Iš principo pritardamas universitetų konsolidavimui turiu didelių abejonių dėl Kauno technologijos universiteto ir Vytauto Didžiojo universiteto sujungimo. Pastarasis nuo įkūrimo pradžios puoselėja artes liberales, t.y. laisvųjų menų universiteto idėją, orientuojasi į tarpdisciplinines studijas, humanitarinius bei socialinius mokslus ir tai sunkiai suderinama su technologiniais mokslais, kuriais tradiciškai stiprus Kauno technologijos universitetas.

Esminis dalykas čia yra ne technologinių ir humanitarinių mokslų priešprieša, o pastaruoju metu išryškėjusi VDU orientacija į kūrybingos ir lanksčios asmenybės ugdymą, laisvos ir kritiškos diskusijos puoselėjimą ir individualų gabiausių studentų darbą su geriausiais dėstytojais. Nesu tikras, ar šios sveikintinos pastangos taps unifikuoto universiteto savastimi ir ar šių dviejų universitetų (kartu su kitais) sujungimas į vieną duotų tą pridėtinę vertę, kurios tikimasi“, – tvirtina G. Nausėda.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)