Įtariamasis ir jo advokatas mano, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas nepagrįstai leido klausytis pokalbių ir su skundu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą.

Itin stambaus masto sukčiavimu įtariamas E. Rimašauskas, kurį prokurorai prašo išduoti JAV, ginčija nutartį, kuria buvo sankcionuotas slaptas jo telefoninių pokalbių pasiklausymas Lietuvoje tiriamoje byloje. Ji taip pat susijusi su sukčiavimu.

Leidimą klausytis pokalbių vasarį suteikė Vilniaus miesto apylinkės teismas. E. Rimašausko advokato skundą dėl, jo manymu, neteisėto pokalbių klausymosi, ketvirtadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija.

Vilniaus apygardos teismo teisėja Laureta Ulbienė BNS sakė, kad apylinkės teismo teisėjo nutartyje paminėta aplinkybė ir dėl JAV atliekamo tyrimo E. Rimašausko atžvilgiu. Nutartis dėl gynėjo skundo bus skelbiama pirmadienį. Kadangi skundas susijęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga, teisėja plačiau aplinkybių nekomentuoja.

E. Rimašausko advokatas Linas Kuprusevičius BNS sakė, kad jo kliento pokabių klausytasi Lietuvoje pradėtame ikiteisminiame tyrime. Manoma, kad šis tyrimas buvo pradėtas 2015 metais. Advokatas tvirtina, kad jo klientas šioje byloje neturi jokio statuso, todėl jo pokalbių klausytasi neteisėtai.

„Aš buvau kreipęsis į prokurorą, prašydamas leisti man, kaip gynėjui, susipažinti su bylos medžiaga. Tačiau man buvo atsakyta, turiu prokuroro atsakymą man, kad mano klientas byloje neturi jokio procesinio statuso, todėl man nebus leista susipažinti su bylos medžiaga“, – BNS sakė advokatas L. Kuprusevičius.

Advokatas spėja, kad pokalbių pasiklausyma susijęs su JAV prašymu.

Neseniai Generalinė prokuratūra kreipėsi į teismą, prašydama Jungtinėms Amerikos Valstijoms išduoti Lietuvos pilietį, kuris įtariamas iš dviejų JAV tarptautinių kompanijų „Google“ ir „Facebook“ sukčiaujant išviliojęs 100 mln. dolerių (beveik 91,5 mln. eurų)

Teismo posėdis dėl ekstradicijos Vilniaus apygardos teisme rengiamas penktadienį.

48 metų įtariamasis buvo sulaikytas kovo 16 dieną, Vilniaus miesto apylinkės teismas ledo jį suimti vienam mėnesiui. Balandžio 13 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas E. Rimašausko suėmimą pratęsė dar mėnesiui. Įtariamasis ir jo advokatai su suėmimo pratęsimu nesutiko ir su apeliaciniu skundu kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą. Tačiau jis skundą atmetė.

Kaip skelbta, Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E. Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

„Kitoje pasaulio pusėje E. Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – JAV Teisingumo departamentas pranešime spaudai yra citavęs Niujorko Pietų apygardos federalinio prokuroro pareigas einantį Jooną H. Kimą.

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms grąžinta.

Lietuvis buvo įregistravęs įmonę Latvijoje, kurios pavadinimas buvo analogiškas Azijoje veikiančiai kompiuterinių įrangos gamintojai. Bendrovės Latvijoje vardu E. Rimašauskas valdė kelias banko sąskaitas.

Lietuvis įtariamas siuntęs elektroninius laiškus į dvi JAV kompanijas, kurios reguliariai pervesdavo daugiamilijonines sumas Azijoje registruotai kompanijai. Prisidengdamas suklastotais laiškais, sudariusiais įspūdį, kad jie siunčiami Azijos bendrovės darbuotojų, E. Rimašauskas galbūt nukreipė pinigų srautus į savo valdomas banko sąskaitas.

Pareigūnai teigia, kad lietuvis vėliau pervesdavo gautus pinigus į banko sąskaitas Latvijoje, Kipre, Slovakijoje, Lietuvoje, Vengrijoje ir Honkonge. Jis taip pat įtariamas naudojęs suklastotus čekius, sutartis ir laiškus, kad suklaidintų bankų darbuotojus ir pagrįstų didžiulius pinigų pervedimus.