Ši aukščiausios instancijos ES teismo nutartis gali apsunkinti artėjančias derybas dėl „Brexit“.

ESTT paskelbė, kad nacionaliniai teismai privalo daugiausia dėmesio skirti vaiko gerovei ir „rizikoms to vaiko pusiausvyrai, kurių gali kilti atskyrus“ jį nuo tėvo be ES pilietybės.

ES tvirtina, kad daugiau kaip trijų milijonų ES piliečių, esančių Didžiojoje Britanijoje, teisės būtų vienas pirmųjų klausimų, sprendžiamų per netrukus prasidėsiančias „Brexit“ derybas.

Vienas iš pagrindinių Britanijos skundų, lėmusių sprendimą trauktis iš Bendrijos, buvo dėl ESTT vaidmens, o ypač dėl šio teismo nutarčių, susijusių su migracija.

Minėtą nutartį ESTT priėmė išnagrinėjęs bylą, kurioje figūravo viena Venesuelos pilietė, atvykusi į Nyderlandus kaip turistė, bet galiausiai susilaukusi vaiko su šios šalies piliečiu.

Pora su vaiku išvyko į Vokietiją, tačiau 2011 metais jų santykiai nutrūko. Byloje nurodyta tik tos moters pavardė – Chavez-Vilchez. Venesuelietė tvirtino, kad po išsiskyrimo ji viena augino savo vaiką ir rūpinosi jo gerove.

Kadangi Venesuelos pilietė neturėjo teisės gyventi Nyderlanduose, vietos pareigūnai atmetė jos prašymą suteikti jai socialinį aprūpinimą ir pašalpą už vaiką.

Liuksemburge įsikūręs teismas pranešime nurodė, kad Nyderlandų teismai savo nuožiūra turi nuspręsti, ar Chavez-Vilchez turi „išvestinę teisę gyventi“ šalyje.

Tačiau jei Nyderlandų teismas nuspręstų, kad moteris tokios teisės neturi, „jos ir jos vaiko situacija turi būti išnagrinėta pagal (ES sutarties) 20-ą straipsnį“.

ESTT teigimu, teismų praktika numato, kad 20-as straipsnis „draudžia nacionalines priemones, įskaitant sprendimus nesuteikti teisės gyventi ES piliečio šeimos nariams“.

Jei Chavez-Vilchez ir kitos motinos, atsidūrusios panašioje padėtyje, būtų priverstos išvykti, „tai iš jų vaikų galėtų būti atimta galimybė veiksmingai naudotis pagrindinėmis (ES) teisėmis, privertus tuos vaikus išvykti iš ES teritorijos“

ESTT nutartyje sakoma, kad netgi jei vienas iš tėvų, turinčių ES pilietybę, galėtų ir norėtų rūpintis vaiku, tai „savaime nebūtų pakankamas pagrindas“ manyti, kad vaikas nebus priverstas išvykti iš Bendrijos, jei kitam jo tėvui be ES pilietybės nebūtų suteiktas leidimas gyventi.