Į DELFI skaitytojo klausimą atsako advokatų kontoros „Girdziušas ir partneriai“ advokato padėjėja Ernesta Strankauskė.

Visų pirma teismas nutraukdamas santuoką priima ne nutarimą, o sprendimą.


Visų antra teismas privalo išspręsti pareikštų reikalavimų dėl vaikų išlaikymo, vaikų gyvenamosios vietos, dalyvavimo juos auklėjant ir nepilnamečių vaikų bendravimo su skyrium gyvenančiu tėvu (motina) tvarkos nustatymo ir kitus svarbius klausimus. 


Toliau teismas, išsprendęs bylą iš esmės, priima sprendimą. Pirmosios instancijos teismų sprendimai įsiteisėja pasibaigus apskundimo apeliacine tvarka terminui, jeigu sprendimas nėra apskųstas, t.y. po 30 dienų.


Priimdamas sprendimą teismas reikiamais atvejais nustato konkrečią sprendimo įvykdymo tvarką bei terminą, įvykdymą atideda arba išdėsto. Civilinio proceso kodekse nurodytais atvejais teismas gali perduoti sprendimą skubiai vykdyti arba išspręsti leidimo skubiai vykdyti sprendimo klausimą ir tai nurodo sprendime. Vienas iš tų nurodytų atvejų kuomet teismas nukreipia skubiai vykdyti sprendimą t.y. dėl išlaikymo priteisimo. Skubaus vykdymo atveju teismo sprendimas pradedamas vykdyti dar jam neįsiteisėjus (nepraėjus 30 dienų terminui). Skubiai vykdytinų sprendimų apskundimas jų vykdymo nesustabdo. 


Taigi, teismas išsprendęs bylą iš esmės priima sprendimą, kuriame nurodo tam tikros sprendimo dalies vykdymo tvarką (jei yra skubaus vykdymo atvejis). Tereikia skaityti teismo sprendimą, kuriame aiškiai parašyta nuo kada sprendimo dalis dėl išlaikymo priteisimo yra vykdytina.

Pateikiamas advokato padėjėjos komentaras yra bendrojo pobūdžio. Dėl detalesnės informacijos kreiptis el. paštu: ernestastrankauske@gmail.com