„Kai kalbame apie aukštąjį mokslą, visada minime, kad aukštojo mokslo kokybė yra gerokai nusmukusi, todėl būtina pradėti būtent nuo kokybės, tai yra nuo studijų programų kiekio ir jų kokybės peržiūrėjimo bei naujo finansavimo modelio. Ir kai šituos dalykus darysime, tai natūraliai aukštųjų mokyklų tinklas optimizuosis. Ne nuo to galo pradedame diskusiją - na koks skirtumas vienu ar dviem universitetais bus daugiau ar mažiau, visiškai ne ten esmė, o aukštojo mokslo kokybėje“, - ketvirtadieniui transliuotame interviu LRT radijui sakė prezidentė.

„Vyriausybė turi investuoti į studijų programų kiekio peržiūrą, kokybės peržiūrą ir naujo finansavimo modelio kūrimą“, - pabrėžė šalies vadovė.

Premjero Sauliaus Skvernelio sudarytai darbo grupei šią savaitę pristačius siūlymus dėl mokslo ir studijų institucijų pertvarkos, Švietimo ir mokslo ministerija teigė, kad siūlomas planas apima „studijų kokybės, aukštojo mokslo finansavimo bei tinklo konsolidavimo aspektus“.

Darbo grupė pasiūlė, kad Vilniuje ir Kaune veiktų po plačios aprėpties universitetą, du technologijų universitetai būtų Vilniuje ir Klaipėdoje. Kaip specializuotos akademijos galėtų veikti Kaune esantis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, dabar veikiančių menų akademijų – Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos – junginys, Policijos akademija, siūlė darbo grupė.

Savarankiškumo netektų Lietuvos edukologijos, Mykolo Romerio ir Šiaulių universitetai – juos siūloma jungti prie Vilniaus universiteto. Planuojamą kurti Kauno universitetą sudarytų šiuo metu veikiantys Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Aleksandro Stulginskio bei Lietuvos sporto universitetas.

Darbo grupės manymu, studijų programos turėtų būti sukoncentruotos bei tikslingai pritaikytos realiems darbo rinkos poreikiams, programų skaičių sumažinus nuo 1800 iki 700.

Aukštąsias mokyklas siūloma finansuoti sutarčių pagrindu. Valstybės lėšos įstaigoms būtų skiriamos pagal pasiektus rezultatus: kaip absolventams sekasi įsidarbinti, kaip juos vertina darbdaviai, ar studijos atitinka profesijos standartus, kokie tarptautiniai pasiekimai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)