Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad kad būdamas valstybės tarnautoju 47 metų M. Išoras susitarė ir priėmė 600 eurų kyšį už neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus.

Teisėja Aušra Valinskienė nuteistajam paskyrė jam 3 766 EUR baudą, kurią M. Išoras turės sumokėti per vienerius metus. Taip pat jam uždrausta dvejus metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos dirbti valstybės tarnyboje.

Tai jau ne pirmas kartas, kai M. Išoras turi problemų su teisėsauga – dar 2003 m. teismas tuo metu policijoje dirbusį vyrą pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad dar praėjusių metų kovo 24 d. M. Išoras su dviem savo kolegomis atliko patikrinimą sostinės Baltupių mikrorajone esančioje Šeškinės sodų g. statybvietėje – buvo užfiksuotas nelegalaus darbo atvejis.

Šio patikrinimo metu už tai, kad įmonės vadovui nebūtų surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas dėl nelegalaus darbo, M. Išoras pareikalavo 600 eurų kyšio.

Pinigus po savaitės VDI patalpose jam įteikė statybvietėje nelegaliai dirbęs vyras – jis tuo metu jau bendradarbiavo su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnais, todėl vyriausiajam darbo inspektoriui ne tik perdavė iš anksto pažymėtus pinigus, bet ir slapta įrašė pokalbį.

M.Išoras buvo sulaikytas po pinigų paėmimo – nuėjęs į savo darbo kabinetą. Tačiau STT agentai jo kelnių kišenėje rado tik 200 Eur, kuriuos vyras netrukus išmetė pro antrąjį langą.

Kiti pinigai buvo įdėti į jo kolegoms, dalyvavusių užfiksuojant nelegalaus darbo atvejį, priklausančių darbo stalų stalčius. „Buvau jiems skolingas, todėl po 200 Eur įdėjau į stalčius“, – teisme aiškino kaltę pripažįstantis M. Išoras.

Buvęs vyriausiasis darbo inspektorius sakė, kad po patikrinimo, kurio metu buvo užfiksuotas nelegalaus darbo atvejis, bendravo su dirbusio statybininko vadovu, kuris domėjosi, kaip galima išvengti didelės baudos. Ir netrukus nelegaliai dirbusio vyro paprašė nueiti į automobilį – šis atnešė į reklaminį bukletą suvyniotus pinigus.

„Paklausiau, kas čia, man sakė, kad – 200 eurų, – teisme kalbėjo M. Išoras. – Pinigų nepaėmiau, pasakiau, kad atvyksite į inspekciją ir viską išsiaiškinsime, bet tada manęs paklausė, koks man tinka variantas. Telefone parašiau „600“, bet mane pasiuntė... Taip ir išsiskyrėme, bet paskui paskambino nelegaliai dirbęs vyras, pasiūlė susitikti. Susitikome Darbo inspekcijos pirmajame aukšte, laiptinėje, jis man įdėjo pinigus į kišenę.“

M. Išoras teigė, kad gavęs kyšį nuėjo į savo darbo kabinetą ir pinigus padalino į tris dalis – 200 Eur pasiliko sau, o kitus pinigus įdėjo į kartu reide dalyvavusių kolegų darbo stalčius. „Buvau jiems skolingas“, – sakė kaltinamasis.

Tiesa, buvę jo bendradarbiai Ignas Kubavičius ir Remigijus Skrebiškis aiškino, kad M. Išoras jiems nebuvo skolingas jokių pinigų, o apie į stalčius įdėtus pinigus nieko nežino.

Darbo inspektorius gautais pinigais nespėjo pasidžiaugti – netrukus jo darbo kabinete pasirodė STT agentai.

„Jie pasakė ištraukti, kas yra kišenėse – labai išsigandau, pinigus išmečiau pro langą, ir pats norėjau iššokti iš antrojo aukšto“, – sakė kaltinamasis.

Iš tarnybos VDI atleistas M. Išoras teigė, kad labai gailisi dėl savo elgesio: „Esu pavargęs, nemiegu naktimis, man labai sunku – jaučiuosi labai blogai, dėl mano elgesio buvo pažemintas institucijos vardas, manau, man griežčiausia bausmė yra kančia.“