Tokį sprendimą penktadienį priėmė Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK), atsižvelgusi į Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkės Loretos Braždienės teikime nurodytas aplinkybes.

Teisėjai iškeltą drausmės bylą nagrinės Teisėjų garbės teismas, kuris turės nuspręsti, kokią nuobaudą taikyti kartą jau baustai teisėjai – jai gali būti skirta pastaba, papeikimas arba griežtas papeikimas. Be to, Teisėjų garbės teismas savo sprendimu gali kreiptis į prezidentę Dalią Grybauskaitę su siūlymu teisėją atleisti iš pareigų.

Situacija didžiausiame Lietuvos teisme šalies vadovei jau žinoma – anksčiau prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė sakė, kad teisėja S. Bieliauskienė „demonstruoja nepagarbą įstatymui ir žmogui;, todėl toks elgesys yra nesuderinamas su teisėjo vardu ir toleruojamas nebus.

S. Bieliauskienė prieš savaitę buvo nutarusi pasitraukti iš darbo, tačiau vėliau savo prašymą atšaukė. „Teisėja tikrai neliūdi“, – po tokio sprendimo DELFI gavo vieno skaitytojo laišką, kuriame buvo pasidalinta teisėjos profiliu socialiniame tinkle „Facebook“. Čia teisėja demonstruoja daugybę asmenukių.

Nemalonumai S. Bieliauskienę užgriuvo, kai Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė L. Braždienė kreipėsi į TEKD, siūlydama teisėjai iškelti drausmės bylą ne tik dėl netinkamo elgesio su teismo darbuotojais ir teisme nagrinėjamų bylų dalyviais, bet ir dėl nustatytų daugybės procesinių pažeidimų civilinėse bylose. Taip pat nustatyta, kad teisėja vilkindavo bylų nagrinėjimą.

Be to, paaiškėjo, kad S. Bieliauskienė turi daugiausia teisme neišnagrinėtų bylų, ji taip pat kai kuriose bylose nesprendžia procesinių dokumentų priėmimo klausimų, ne visada posėdžiai paskiriami privaloma įstatyme nutartimi.

Taip pat nustatyta, kad elektroninėse bylose ypač dažnai nesutampa procesinio dokumento data su data, kurią teisėja pasirašo elektroniniu parašu.

Anot L. Braždienės, teisėjos S. Bieliauskienės turimas didelis neišnagrinėtų bylų skaičius, kaip ir ypač dažnas procesinių terminų pažeidimas, yra sąlygoti akivaizdžiai aplaidaus teisėjos pareigų atlikimo, netinkamo darbo organizavimo ir t.t.

Teikime teismo vadovė nurodė, kad S. Bieliauskienės esą nekorektiškas elgesys su teismo personalu sąlygoja su ja dirbančių darbuotojų nuolatinę kaitą. „Dėl etikos taisyklių pažeidimų teismo personalas – tiek teismo posėdžių sekretorės, tiek teisėjo padėjėjai atsisako dirbti su teisėja, teisėjos nekorektiškas elgesys sąlygoja nuolatinę su ja dirbančio personalo kaitą“, – nurodė L. Braždienė.

Teismo darbuotojai savo tarnybiniuose pranešimuose nurodė, kad teisėja juos žemina ir įžeidinėja, o viena iš darbo savo noru išėjusi posėdžių sekretorė prisipažino, kad „šis darbo laikas buvo labai sunkus emociškai, nes nuolat tvyrojo įtampa, labai dažnai teisėja tiesiog nekalbėdavo arba reikšdavo nepagrįstas pretenzijas“.

Viena teisėjo padėjėja, teisme dirbanti dešimt metų, teismo vadovybei nurodė, kad per visą savo darbo laiką dar nebuvo susidūrusi su tokiu nekorektišku, nepagarbiu ir neadekvačiu elgesiu. „Ne vieno pokalbio metu teisėja išdidžiai pabrėždavo, kad ji yra teisėja, padėjėją žemino, menkino, išvadino tokiais žodžiais kaip „žalia“, „dub dubom“ ir kt.“, – teigiama teikime iškelti drausmės bylą.

Šiame teikime nurodoma ir daugiau įžeidinėjimų, kuriuos girdėjo teismo darbuotojų – jos buvo vadinamos „baltomis varnomis“, joms siūlyta „prikąsti liežuvį“, „pasukti propelerį“ ir t. t.

„Teisėja darbinėje veikloje nesielgia korektiškai, mandagiai ir garbingai, priešingai, menkina kitus asmenis ir toks S. Bieliauskienės elgesys negali būti pateisintas jokiais pasiaiškinimais“, – L. Braždienė įsitikinusi, kad toks elgesys turi būti pripažintas akivaizdžiu teisėjo vardo pažeminimu.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad teisėjai turi saugoti savo profesijos garbę ir prestižą, todėl teisminės valdžios savireguliacijos ir savivaldos sistema privalo užtikrinti, kad teisėjai deramai atliks savo pareigas, o kiekvienas neteisėtas ar neetiškas teisėjo poelgis turi būti deramai įvertintas.

Teisėja iki šiol nepripažįsta netinkamo savo elgesio

Penktadienį išnagrinėjusi pateiktą medžiagą TEDK įžvelgė, kad teisėjos elgesyje yra Teisėjų etikos kodekse įtvirtintų padorumo ir pareigingumo principų pažeidimo požymių. TEDK atkreipė dėmesį, kad teismo vadovė netinkamą teisėjos S. Bieliauskienės elgesį užfiksavo ne kartą.

„Teisme mėginta taikiai išspręsti situaciją – teisėjai buvo paskirtas atskiras kabinetas, pakeisti keturi padėjėjai, šešios posėdžių sekretorės, tačiau taikytos priemonės nepasiteisino. Teisėja iki šiol nepripažįsta savo netinkamo elgesio. TEDK vertino, kad nepagarbus teisėjos elgesys su teismo personalu, nuolat daromi procesiniai pažeidimai yra netoleruotini, todėl teisėjai S. Bieliauskienei buvo iškelta drausmės byla“, – pranešime cituojamas TEDK pirmininkas Aurelijus Gutauskas.