Tokias pataisas ministerija teikia pernai Konstituciniam Teismui paskelbus, kad dabartinė tvarka, kai suėjus senačiai pirmos instancijos teismas turi nutraukti bylą visais atvejais, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, nes kaltinamajam nebelieka teisinių priemonių įrodyti savo nekaltumą ir susigrąžinti viešąją reputaciją.

Teisingumo ministerija siūlo nustatyti, kad kai senaties terminas sueina bylą perdavus teismui ar ją nagrinėjant teisme, kaltinamasis turi teisę reikalauti tęsti baudžiamąjį procesą.

„Pasinaudodamas teise reikalauti tęsti bylos nagrinėjimą ir siekdamas valstybinio kaltinimo paneigimo ir išteisinamojo nuosprendžio priėmimo, kaltinamasis tuo pačiu prisiimtų riziką, kad tolesnio teisminio nagrinėjimo metu baudžiamojoje byloje prokuroro palaikomas valstybinis kaltinimas gali būti teismo ne paneigtas, o patvirtintas“, – teigiama Baudžiamojo proceso kodekso pataisų projekto aiškinamajame rašte.

Tačiau teismui tokiu atveju priėmus nuosprendį kaltinamojo nenaudai, jam vis tiek nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė dėl suėjusio senaties termino.

Siūloma nuostata galiotų tik pirmos instancijos teismams, nes aukštesnių instancijų teismai visada išnagrinėja apeliacinius skundus.

Jeigu suėjus senačiai kaltinamasis neprašys tęsti bylos nagrinėjimo teisme, ji iš karto bus nutraukiama. Anot Teisingumo ministerijos, tai būtų optimalu ir kaltinamajam, ir kaltintojui, nes tokiu būdu bus taupomas laikas ir lėšos bei tolesniu bylos nagrinėjimu niekas nebeliks suinteresuotas.

Konstitucinis Teismas pernai paskelbė, kad teismui neįvertinus kaltinamajam pareikšto kaltinimo pagrįstumo ir nutraukus bylą dėl senaties, sudaromas įspūdis, kad kaltinamasis nebuvo nuteistas tik dėl to, kad suėjo minėti terminai. Tokiu teisiniu reguliavimu sudaromos prielaidos išlikti abejonėms, ar kaltinamasis pagrįstai kaltintas padaręs nusikalstamą veiką, taip pat abejonėms dėl kaltinamojo nepriekaištingos reputacijos.