Vilniaus apygardos teismas penktadienį panaikino V. Aftanskai dar praėjusių metų spalį priimtą Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo ji buvo nuteista dėl fizinio skausmo sukėlimo mažamečiui berniukui. Anksčiau teismas vaikų ugdymo įstaigos darbuotojai buvo skyręs 20 MGL (753,20 Eur) baudą, jai taip pat buvo nurodyta nukentėjusiajam mažamečiui sumokėti 350, o jo motinai – 150 Eur neturtinės žalos atlyginimą.

Apeliacinės instancijos priimtas nuosprendis įsiteisėjo iš karto nuo jo paskelbimo, tačiau baudžiamąjį procesą inicijavę nukentėjusieji ir valstybinį kaltinimą palaikiusi prokuratūra jį dar galės skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Skelbdama išteisinamojo nuosprendžio motyvus teisėjų kolegijos pirmininkė Jolanta Čepukėnienė pažymėjo, kad apeliacinės instancijos teisme papildomai apklausus liudytojus neliko išsklaidytos abejonės dėl galimo smurto atvejo vaikų darželyje, o kilus neaiškumams, kurių neįmanoma patvirtinti arba pašalinti, visos abejonės taikomos kaltinamojo naudai.

„Byloje esančių įrodymų visuma teismas negalėjo padaryti neginčijamos išvados, kad buvo padaryta nusikalstama veika, nes faktinės aplinkybės nurodomos skirtingai ir prieštaringai, – pažymėjo teisėja. – Byloje buvo nustatyta, kad nukentėjusysis berniukas neatsargiai elgėsi su šakute ir kitiems vaikams kėlė pavojų, todėl auklėtojos fizinis kontaktas su nukentėjusiuoju, siekiant pašalinti grėsmę, nesudaro nusikalstamos veikos požymių – negalima teigti, kad kaltinamoji turėjo tyčią panaudoti smurtą, taip vaikui sukeliant fizinį skaumą.“

Teisėja J. Čepukėnienė sakė, kad apeliacinės instancijos teismas negalėjo padaryti vienareikšmės išvados, jog dabar jau buvusi darželio auklėtoja padarė veiką, turinčią nusikaltimo požymių.

Bylos duomenimis, V. Aftanskai buvo pateikti kaltinimai dėl to, kad dar 2015 m. sausio 15 d., apie 12.30 val., ji Vilniaus vaikų lopšelyje-darželyje „Aušrinė“, priešmokyklinėje grupėje „griebė šešiamečiui berniukui už kairės rankos riešo ir nutempė jį prie lovos, po to griebė ranka už galvos bei tyčia tampė už ausies ir pastūmė jį ant lovos, taip sukėlė mažamečiui fizinį skausmą“.

Ši istorija į viešumą iškilo visiškai atsitiktinai – kaip tik tuo metu, kai prieš auklėtinį smurtavo auklėtoja, vaiko buvo atėjusi pasiimti jo motina. Tuo metu ji buvo nėščia – iki gimdymo tebuvo likę vos trys mėnesiai, o jos nėštumas buvo komplikuotas.

Vaizdas motiną pribloškė – iš pradžių įėjusi į vaikų grupės persirengimo patalpas ji išgirdo, kaip auklėtoja šaukia ant vaikų. „Kas čia per merga, kad neklauso, jei nevalgysi, eisi valgyti į tualetą“, – auklėtojos žodžius teisme prisiminė motina.

„Toliau klausiausi, dar nėjau į grupę, kurioje buvo visiška tyla – visi vaikai tylėjo, šalia buvo ir mano vaikas, – tęsė pasakojimą motina. – Ir tada įkušusi galvą pamačiau, kaip auklėtoja mano vaiką griebia už kairės rankos, po to – už galvos ir meta ant lovos, kažką nori jam daryti, o vaikas pradeda gintis, pakelia rankas. Tada aš pasisveikinau – kad auklėtoja liautųsi ir daugiau nieko nedarytų. Sūnus pribėgo prie manęs, ėmė atsiprašinėti. Aš jo paklausiau, už ką jis atsiprašinėja, o jis sakė, kad nežino, nieko nepadarė, bet jį vis tiek muša.“

Motina neslėpė, kad pamatytas vaizdas ją pribloškė, jai pasidarė negera ir auklėtojos padėjėjos paprašė vandens. „Aš net drebėjau, negalėjau pasakyti nė žodžio“, – baisų vaizdą pamačiusi moteris baiminosi, kad tai nepakenktų ir taip komplikuotam jos nėštumui.

O paskui prie motinos priėjo auklėtoja. „Klausiau, ar jūs nenorite man nieko pasakyti, o ji atkirto, kad nežino ką sakyti, klausė, nuo kurios vietos aš mačiau, – sakė ji. – Pasakiau, kad viską mačiau, tada ji atsiprašė, bet pažymėjo, jog nieko nenutiko.“

Su vaiku iš darželio išvykusi motina iš karto paskambino kitai grupės auklėtojai – ji jau yra mirusi, tačiau ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad berniuko motina buvo apsiverkusi, su ja buvo sudėtinga susikalbėti. Šią auklėtoją šešiametis labai mylėjo.

Kad prieš berniuką buvo pavartotas smurtas netrukus sužinojo ir kitų vaikų tėvai – apie tai jiems namuose papasakojo patys mažamečiai. O vienas vaikas tėvams net ant pliušinio Mikimauzo pademonstravo, kaip auklėtoja nuskriaudė bendraamžį.

Apie tai, kaip auklėtoja elgėsi su mažamečiu, motina vėliau pranešė ir darželio direktorei, dėl to buvo sušauktas tėvų susirinkimas, nes dėl smurto sunerimo visų vaikų tėvai. Tačiau šio susirinkimo metu, anot vaikų tėvų, direktorė bandė užglaistyti incidentą. Maža to, dabar jau mirusi auklėtoja dar būdama gyva yra prisipažinusi, kad iš direktorės patyrė spaudimą – esą jeigu ji nepalaikys darželio darbuotojų, sulauks nemalonumų. „Jei aš prarasiu darbą, prarasi ir tu“, – direktorės žodžius savo sūnui sakė ji.

Apie smurtą, kurį esą naudodavo auklėtoja V. Aftanska, vaikai pasakojo ir psichologams – jie nustatė, kad mažamečiai nemeluoja. O nukentėjusysis berniukas net buvo apklaustas teisme ikiteisminio tyrimo metu – jis teisėjai pasakojo, kad visos auklėtojos yra geros, išskyrus vieną, bet ši jau nebedirba (po smurto atvejo V. Aftanska liko dirbti tik direktorės pavaduotoja ugdymui). „Ji visus mušė, todėl jau nebedirba“, – kalbėjo vaikas.

Teisėjos paklaustas, kaip auklėtoja jį mušė, vaikas atsakė, kad „mušė rankomis, per galvą, tampė už ausies“. Jis prasitarė, kad tai nebuvo pirmas kartas, kai jį skriaudė auklėtoja – esą jį mušė dėl to, kad miegotų pietų miegą.

„Ji sako visiems gulėti ant vieno šono, sako, kad negalima apsiversti“, – kalbėjo berniukas.

Tuo metu baudžiamojon atsakomybėn patraukta V. Aftanska neigė, kad smurtavo prieš vaiką. Buvusi auklėtoja teisme aiškino, kad tądien vaikai jau buvo susodinti prie pietų stalo, kai vienas berniukas su mergaite panoro pasikeisti kompotais.

„Berniukas pradėjo mojuoti šakute prie mergaitės veido – pamačiusi greitai sureagavau, labai bijojau, kad jis nesužalotų mergaitės ir pats nesusižalotų, – sakė V. Aftanska. – Prašiau atiduoti šakutę, bet jis nesutiko, todėl buvau priversta ją atimti.“

Auklėtoja sakė, kad vaikas pats atsisėdo ant lovos, paskui netgi prigulė, esą šakute kišo po savimi, bet jai vis tiek pavyko iš jo atimti šakutę. „O tuomet tarpdury pamačiau berniuko mamytę“, – sakė ji.

Kaltinamoji pažymėjo, kad per daugybę metų nebuvo sulaukusi jokių pretenzijų iš vaikų tėvų.