– Kaip jautėtės per išpuolį, evakuaciją ir visus po to vykusius procesus?

– Tiesą sakant, per patį išpuolį parlamento rūmuose manęs nebuvo. Tačiau mano darbuotojai buvo mano biure, iš kurio atsiveria langas į gatvę, kurioje viskas vyko. Iš pradžių nebuvo aišku, kad įvyko tyčinis išpuolis, o ne eilinė automobilio avarija. Tačiau pareigūnų reakcija buvo staigi, tad visi rūmų darbuotojai buvo nuvesti į saugią vietą, kur jiems liepta likti, kol bus nurodyta kitaip. Buvome išleisti maždaug po 5 valandų. Kai kurie, kiek žinau, buvo išsigandę, mat pasklido gandai apie antrąjį užpuoliką bei įtartiną paketą. Tačiau tarnybų reakcija buvo skubi ir profesionali.

– Teroristinių išpuolių tikimybė Londone jau kurį laiką labai tikėtina, tačiau tai ką tik nutiko iš tikrųjų. Kokia atmosfera rūmuose, kokia parlamentarų nuotaika?

– Nuotaika niūri, bet ryžtas nedingo. Premjerė vakar Bendruomenių rūmuose sakė kalbą, kurioje aptarė visas puses. Ji teisingai pasmerkė išpuolį, kuris buvo chaotiškas ir bailus. Taip pat ji pagyrė policijos pareigūnus ir skubiosios pagalbos tarnybas, ypač pareigūną Palmerį, kuris paaukojo savo gyvybę.

Pareigūną Palmerį pažinojome beveik visi, todėl beprotiškai dėl jo liūdime. Ką tik pasirašiau parlamentarų užuojautų knygoje. Tačiau mes neleisime, kad terorizmas sutrukdytų mums tęsti savo darbą. Tad parlamentas dirba taip pat, kaip anksčiau.

– Iškart po išpuolio policija pranešė sulaikiusi du įtariamuosius. Vėliau paskelbė paiešką. Atšaukus ją liko tik vienas įtariamasis. Kodėl pareigūnai taip dažnai keitė informaciją?

– Po tokių incidentų dažnai pasitaiko daug painiavos. Policija pasielgė teisingai, įspėjusi, kad gali būti antras užpuolikas ir besielgdama atitinkamai. Taip buvo tam, kad žmonės būtų saugūs iki kol bus visiškai aišku, jog nebėra jokio pavojaus.

– Pareigūnas, kuris buvo nužudytas, neturėjo ginklo ir negalėjo apsiginti. Kodėl policininkai, dirbantys tokiuose pavojinguose taškuose nėra ginkluoti?

– Dauguma Didžiosios Britanijos pareigūnų nesinešioja ginklų. Tačiau parlamento rūmai akivaizdžiai potencialus taikinys išpuoliams. Tad ten visada patruliuoja nemažai ginkluotų pareigūnų, nors jų ir nesimato. Būtent toks pareigūnas sureagavo staigiai ir nušovė užpuoliką.

– Tai pirmas kartas, kai musulmonų bendruomenė renka pinigus teroristinio išpuolio aukoms. Kaip manote, kodėl kampanija pradėta tik po šio išpuolio?

– Tikiu, kad dauguma musulmonų dėl išpuolio išgyvena tą patį siaubą, kaip ir kiti. Dauguma jų smerkia šį išpuolį. Man labai malonu, kad musulmonų organizacijos taip pat ir renka pinigus žuvusiųjų bei sužeistųjų šeimoms.

– Po išpuolio viena iš populiariausių pokalbių temų ir vėl tapo musulmonai imigrantai. Kokią įtaką išpuolis turės „Brexit“ derybose dėl migracijos?

– Užpuolikas buvo britas. Čia gimęs ir turėjęs pilietybę. Nemanau, kad šis išpuolis turės apskritai kokią nors įtaką debatuose dėl imigracijos apribojimo po „Brexit“.

– Ką pasakytumėte žmonėms, kurie gyvena arba norėtų aplankyti Londoną, tačiau baiminasi galimų išpuolių?

– Londonas – labai saugus miestas. Tai pirmoji ataka per ketverius metus. Mūsų policija ir žvalgybininkai atliko puikų darbą, kad užtikrintų mūsų saugumą. Gaila, bet terorizmas paliečia beveik kiekvieną tautą. Bet kuriuo atveju, negalime leisti, kad tai trukdytų mums gyventi savo gyvenimus ir galvoti apie kasdienius savo reikalus. Norėčiau užtikrinti visus čia gyvenančius ir norinčius atvykti, kad Londonas – nuostabiausias miestas, kuriame jūs labai laukiami.