„Liekame įsipareigoję įgyvendinti ES ir Turkijos pareiškimą ... Tikimės, kad abi šalys vykdys savo įsipareigojimus“, – žurnalistams sakė atstovas Margaritis Schinas.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu trečiadienį pagrasino atsisakyti 2016 metų kovą pasiekto susitarimo. Tai jis pareiškė Turkijai piktai, su palyginimais apie nacius, užsipuolus Vokietiją ir Nyderlandus dėl draudimo turkų ministrams dalyvauti mitinguose šiose šalyse, taip pat dėl kritikos žmogaus teisių klausimu.

„Galime vienašališkai sustabdyti (susitarimą) ... Nuo šiol galime sakyti: „Mes jo netaikysime ir jis bus baigtas“, – interviu turkų televizijai „ 24“ sakė M. Cavusoglu.

Pagal minimą susitarimą Turkija sumažino migrantų, daugiausia – sirų, srautus mainais į maždaug 3 mlrd. eurų pagalbą, bevizį režimą, ir seniai įstrigusių Ankaros derybų dėl narystės ES paspartinimą.

Tačiau M. Cavusoglu sakė, kad pažangos dėl bevizio režimo nebuvo ir todėl Ankara nebepriima atgal migrantų, sugebėjusių pasiekti Graikijos salas, nors tai yra svarbus susitarimo elementas.

„Šiuo metu mes nevykdome readmisijos susitarimo, nes bevizių kelionių nėra“, – sakė jis.

ES santykiai su Turkija ilgą laiką buvo įtempti dėl žmogaus teisių padėties šioje šalyje, tačiau situacija smarkiai pablogėjo po nesėkmingo bandymo pernai liepos 15-ąją nuversti Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

Reaguodamas R. T. Erdoganas ėmėsi didžiulio masto griežtų atsakomųjų priemonių ir siekia savo galių išplėtimo per kito mėnesio referendumą, kuris dar labiau padidino įtampą.

Jis išsiuntė ministrus į Europą per mitingus agituoti turkų emigrantų balsuoti „taip“. Tai sukėlė nerimą Nyderlanduose ir Vokietijoje.

R. T. Erdoganas ne kartą kaltino šias dvi valstybes, kad jos elgiasi „kaip naciai“, o trečiadienį pareiškė, kad „Europos gatvėse siautėja fašizmo šmėkla“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją