Gera žinia ta, kad visa tai – dėl visų ES piliečių saugumo. Tokių priemonių reikia stiprinant kovą prieš terorizmą ir siekiant sumažinti Sąjungos teritorijoje vykdomų išpuolių tikimybę.

Griežtas sprendimas

Vasario viduryje Europos Parlamentas nubalsavo už tai, jog būtų keičiamas Šengeno sienų kodekso straipsnis, nurodantis kaip vykdoma Sąjungos išorines sienas kertančių asmenų patikra. Įsigaliojus pakeitimams, tiek ES piliečio, tiek ir bet kurios ES nepriklausančios šalies piliečio lauks dvigubas patikrinimas.

Pirmiausiai, kaip ir įprasta, bus vertinamas jo ar jos asmens tapatybės bei pilietybės ir kelionės dokumento autentiškumas ir tinkamumas kirsti sieną. Antroji patikrinimo dalis – duomenų tikrinimas Šengeno informacinėje sistemoje, Interpolo pavogtų ir pamestų kelionės dokumentų duomenų bazėje ir nacionalinėse duomenų bazes, kuriose pateikiama informacija apie pavogtus, pasisavintus, pamestus ir pripažintus negaliojančiais kelionės dokumentus.

Tokių pokyčių prireikė po to, kai per dvejus metus Sąjungą supurtė daug gyvybių nusinešę teroristiniai išpuoliai Paryžiuje ir Briuselyje. Tikimasi, kad sugriežtinta patikros sistema pirmiausiai leis efektyviau atskirti tuos, kurie gali kelti grėsmę atvykę į ES šalis nares. Dar vienas svarbus aspektas – tikrinant ir išvykstančiuosius tikimasi užkirsti kelią „teroristams iš užsienio“, t.y. ES piliečiams, kurie palieka Sąjunga siekdami prisidėti prie teroristų gretų Sirijoje ar Irake.

Pakeistas patikros procesas reiškia, kad pricedūra šiek tiek pailgės. Tačiau užbėgant už akių nesipiktinantiems, vertėtų žduoti vieną klausimą – ar penkios minutes laukimo yra didelė kaina už tai, jog sumažinama terorostinių išpuolių ES tikimybė?

Šios patikros taip pat reiškia, kad tuo metu, kai dėl pabėgėlių ir migrantų krizės dalis ES šalių narių grąžino pasienių patikras ir ima matyti trūkumus dėl laisvo asmenų judėjimo ES, yra sustiprinamos Šengeno zonos pozicijos. Patikros prie išorinių sienų reiškia, jog laisvas asmenų judėjimas išlieka, bet tuo pačiu labiau nei bet kada anksčiau yra užtikrinamas ir saugumas.

Naujosios taisyklės galios visoms šalims narėms, išskyrus Daniją, Jungtinę Karalystę ir Airiją, kurios nusprendė nedalyvauti šiame susitarime.

Gelbstinčios išimtys

Įvertinus keliaujančiųjų srautus tam tikruose patikros taškuose, nuspręsta taikyti saugiklius, leidžiančius nepažeisti naujojo įstatymo ir kartu užtikrinti, kad nenukentėtų keliaujantieji.

Tais atvejais, kai kiekvieno keliaujančiojo tikrinimas trukdytų eismo srautui per sausumos ar vandens sienas, šalys narės gali procedūrą adaptuoti. Sisteminis tikrinimas gali būti pakeistas į tikslinį konkrečiai nurodytuose sienos perėjimo punktuose – būtų tikrinami tik tam tikri asmenys. Toks sprendimas turi būti pagrįstas rizikos bet kurios iš valstybių narių viešajai tvarkai, vidaus saugumui, visuomenės sveikatai ar tarptautiniams santykiams vertinimu.

Šalys narės nepamiršo ir didžiųjų oro uostų – sutarta, kad tikrinimo pakeitimas iš sisteminio į tikslinį gali būti naudojamas tik per pirmus 6 mėnesius nuo tada, kai įsigalios įstatymas. Šis periodas gali būti pratęstas dar 18 mėnesių, jei nurodomas išskirtinis atvejis. Pavyzdžiui, jei konkrečiame oro uoste infrastruktūros adaptacijai reikalingas ilgesnis laiko tarpas.

Lietuva jau pasiruošusi

Lietuva yra Europos Sąjungos pasienio valstybė, tad visi su sienų apsauga susiję klausimai yra ypatingos svarbos. Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado patarėjo Gintauto Zinkevičiaus, sugriežtinta ES išorės sienų kontrolė nėra naujas dalykas ir tai jau buvo daroma ir anksčiau.

„Pagal iki šiol galiojusias Šengeno sienų kodekso 8 traipsnio nuostatas buvo galima juos tikrinti nesistemiškai. Tai reiškia, kad pasienietis, tikrindamas ES piliečio dokumentus kertant sieną įvertindavo riziką ir, jeigu matydavo tam tikrus profilius, jis galėdavo tą asmenį patikrinti pagal turimas bazes. Bet buvo nurodyta, kad tai galima daryti nesistemiškai, t.y. ne kiekvieną tikrinti“, - aiškina ekspertas.

Pakeitimai reiškia, kad darbo pasieniečiams padaugės.

Pasieniečiai tai darė dalinai, o dabar darys visuotinai. Jei būdavo patikrinama kažkokia dalis ES piliečių per duomenų bazes, tai dabar bus visi tikrinami. Ir tuo pačiu Europos Komisija pateikė pasiūlymus, kad ir trečiųjų šalių piliečiams būtų toks pat tikrinimas būtų ir atvykstant, ir išvykstant iš ES teritorijos. Nors anksčiau tai jau buvo taikoma, bet išvykstančius buvo kaip ir palikta galimybė laisviau tikrinti. Dabar šitas nurodymas taip pat sugriežtintas“, - laukiančius pokyčius įvardijo specialistas.

Nepaisant padidėjusio krūvio pasieniečiams, keliaujantiems per Lietuvos sienas jokių trikdžių įprastinėje tvarkoje nereiktų bijoti. G. Zinkevičius nurodo, kad naujai tvarkai buvo pasiruošta iš anksto ir kol kas skubiai keisti nieko nereikės.

„Mes žinojome iš anksto, mes tam ruošėmės ir iš principo esame pasiruošę. Manome, kad mums tai nebus kažkoks netikėtas dalykas ir nesukels jokių sunkesnių padarinių ant sienos. Aišku, srautai nuolat auga, tai ateityje ir mums gali tekti viską peržiūrėti ir vystyti infrastruktūrą bei įsteigti naujas darbo vietas. To mes neatmetame, bet šiai dienai mes pasiruošę.“