Pavyzdžiui, Seimo narė Aušra Maldeikienė pastebėjo, kad „Lidl Lietuva“ darbuotojai uždirba daugiau nei dirbantys privačiame darželyje „Vaikystės sodas“, kuriam vadovauja edukologijos mokslų daktarė Austėja Landsbergienė. „Sodros“ duomenimis, pirmieji vidutiniškai gauna 826,56 eurus per mėnesį, kai antrieji – 519,27 eurus. Sumos – iki mokesčių.

Dėmesį į švietimo srities darbuotojų atlyginimus atkreipė ir Tomas Janeliūnas – kai vidutinis darbo užmokestis šalies ūkyje (2016 m. IV ketv.) yra 822,8 euro, „Kesko Senukai Lithuania“ vidutiniškai darbuotojams moka 734,34, vidutinis atlyginimas Vilniaus universitete yra vos 705 eurai.

Savo ruožtu Mykolo Romerio universitete vidutinė alga yra 703 eurai, Vytauto Didžiojo universitete – 700 eurų, Klaipėdos universitete – 601 euras, Šiaulių universitete – 563 eurai.

„Maxima LT“ tinkle – 547 Eur, „Palink“ („Iki“ tinklas) – 556 Eur, „Norfos mažmena“ – 572 Eur, „Rimi Lietuva“ – 595 Eur.

Auklėtojos uždirba mažiau nei per mėnesį už vieną vaiką sumoka tėvai?

„Kaip Jums atrodo, kiek turėtų uždirbti žmogus, kuris prižiūri ir ugdo jūsų vaikutį, ypač jeigu už tą ugdymą mokate per 550 eurų per mėnesį? Ir, kaip manote, ar logiška, kad prekybos centre uždirbama gerokai daugiau nei globojant ir ugdant vaikus?“, – feisbuke klausė A. Maldeikienė.

„Vaikystės sodo“ auklėtojas ir ypač tėvelius, kurie joms patiki savo vaikus, ji ragino pamąstyti, kas ir kodėl taip keistai su jais elgiasi.

„Štai „Vaikystės sodas“ skelbiasi esąs vieta, kur Jūsų vaikas leidžia dieną. Dar daugiau, tai esanti vieta, kur išnyksta „visi panašumai su įprastu vaikų darželiu“. Čia irgi reklama. Bet, kai pasižiūri šios „neįprastos“ erdvės darbuotojų atlygius, bent jau su pastaruoju sakiniu nesutinki.

Vidutinis atlyginimas „Vaikystės sode“ sudaro 519, 27 eurų per mėnesį ir tai vos 16,6 euro viršija vidutinį, tarkime, vaikų darželio „Gudrutis“ darbuotojų atlygį. Beje, šio darželio vertinimas 9 iš 10 (vertino 7 žmonės). Tuo metu „Vaikystės sodo“ per pusę prastesnis — 4,5 iš 10 (vertino 132 žmonės). Gal ir nepanašu, bet kol kas „Vaikystės sodo“ nenaudai“, – situaciją nagrinėjo politikė.

Aušra Maldeikienė

Elgesį vadina nedoru

Tiesa, vieną esminį skirtumą ji tikino vis dėlto radusi – už darželio „Gudrutis“ lankymą tėvams užteks atseikėti daugiausiai 60 eurų.

„Jeigu norite tikėti, kad darbuotojai „Vaikystės sode“ gaudami praktiškai tokį pat atlygį kaip „Gudrutyje“ dirbs nepalyginamai geriau, tikėkite. O aš pasakomis netikiu. Už apie 500 eurų vidutinį atlygį darbuotojas, kuris dirbs su Jūsų vaiku, neturės galimybės adekvačiai ilsėtis, operos teatras ar kelionė, kuri padėtų jam matyti pasaulį kitaip ir tas žinias perteikti Jūsų vaikui, tokiam žmogui irgi nebus prieinama. Taigi suplosite daug, bet daugiau už tuščią statusą: vaikutis autentiškos patirties, kurią gali duoti tik labai įdomūs, gyvi ir neprivargę žmonės, neįgis“, – įžvelgė A. Maldeikienė.

Tą teigdama ji užtikrino nenorinti pasakyti, kad auklėtojos „Vaikystės sode“ – prastos, bet siekianti atkreipti dėmesį į tai, kad mokėti samdomam darbuotojui mažiau nei kainuoja vieno vaiko išlaikymas grupėje, yra nedora.

„Kasininkės ir salės darbuotojai Lietuvoje uždirba daugiau nei iškilaus privataus darželio auklėtojos“, – apibendrino A. Maldeikienė.

Skirtumai – dėl papildomų specialistų ir nepilnų darbo dienų

Savo ruožtu A. Landsbergienė DELFI aiškino, kad bendrą vaizdą, kokie atlyginimai mokami darželio darbuotojams, gali iškreipti egzistuojanti darbo tvarka – dalis asmenų dirba ne visą dieną.

„Mūsų vadovų atlyginimas iki mokesčių yra 1064,86 eurai (apie 809 eurus „į rankas“), mokytojų – nuo 619,39 iki 846,47 eurų (apytiksliai nuo 499 iki 654 eurai „į rankas“), priklauso nuo kvalifikacijos, asistentų – 506,56 eurai. Tačiau turime daug darbuotojų, kurie dirba ne visu etatu. Yra studentų, tų, kurie ateina vos 2 valandoms per dieną, valandomis skaičiuojamas ir specialistų – logopedai, psichologai, spec. pedagogai – darbas, „šeimininkėlės“, valytojos taip pat dirba ne visą darbo dieną. Visų šių asmenų atlyginimus sudėjus ir padalinus iš darbuotojų skaičiaus greičiausiai tokį vaizdą ir turėsime, koks yra“, – pripažino darželio vadovė.

Be to, tikino ji, vadovų ir mokytojų darželyje net nėra daug. Pirmųjų – kone tiek, kiek darželių (pastarųjų – 16), antrųjų – po vieną klasėje.

„Mano manymu, pas mus labai nedaug yra ir administracijos darbuotojų“, – pastebėjo pašnekovė.

Oficialiai nurodoma, kad „Vaikystės sode“ yra 264 apdrausti darbuotojai.

Vietoje didesnės algos – papildomi pliusai

A. Landsbergienė pasidalijo ir sumomis, kiek konkrečiai darželyje uždirba pedagogai: 1 laipteliui priskiriami – 619,39, 2 laipteliui – 654,66, 3 laipteliui – 708,26, 4 laipteliui – 735,04, – 5 laipteliui – 815,45, 6 laipteliui – 846,47 eurus. Šios sumos nurodomos prieš mokesčius.

„Yra ir daugybė kitų papildomų dalykų siūloma: mokymai, galimybė augti ir tobulėti. Vien šiemet apmokėjome 22 žmonėms kvalifikacijos įgijimo kursus, pernai tokių buvo 36. Kasmet bent 2 žmonėms, pavyzdžiui, asistentams, kurie nori tapti ikimokyklinio ar pradinio ugdymo pedagogais, apmokame visus mokslus. Visus darbuotojus draudžiame civiliniu draudimu“, – privalumus vardijo ji.

A. Landsbergienės teigimu, neoficialiais duomenimis, kadangi pastarieji oficialiai nėra renkami, jų organizacija buvo tituluota kaip daugiausiai mokymų suteikusi.

Austėja Landsbergienė

Per mėnesį moka 419 eurų, maistas kainuoja papildomai

Pašnekovės teigimu, negalima teigti ir to, kad tėvai už galimybę vaiką leisti į jos vadovaujamą darželį turi mokėti 550 eurų mėnesinį mokestį.

„Jei vaikas darželį lanko 5 pilnas dienas per savaitę, tai kainuoja 419 eurų. Į tai įtraukiamas mokestis už baseiną, draudimas nuo nelaimingų atsitikimų visiems, psichologo, logopedo ir soc. pedagogo konsultacijos – kitur tai papildomai kainuoja, ugdomieji seminarai tėvams. Tačiau už maistą mokama atskirai, pagal faktą – jei vaikas nevalgė, mokėti nereikia, jei turi kokių specialių poreikių, kaina yra kiek didesnė. Maistą mus tiekia įmonė, kuri pati nustato kainas, esame tarpininkai“, – aiškino A. Landsbergienė.

Jeigu vaikas valgo pagal dietologo sudarytą ir Visuomenės sveikatos centro patvirtintą valgiaraštį, tai tėvams per dieną kainuoja 6,5 euro. Skaičiuojant, kad per mėnesį 22 dienos – darbo, už maistą tėvai turi mokėti papildomai 143 eurus.

Tiesa, vaikui susirgus ar dėl kitų priežasčių neatvykus į „Vaikystės sodą“ ir apie tai informavus darželio atstovus iki 8.45 val., maistas nėra užsakomas ir už jį nereikia mokėti.

Ji taip pat pastebėjo, kad A. Maldeikienė yra aptarusi ir kainas prancūzų mokykloje, tačiau tuomet esą politikė neatkreipė dėmesio į tai, kad įstaigą subsidijuoja ir Prancūzija, ir net Lietuva leidžia patalpas nuomotis ne taip brangiai.

Ragina kurti papildomą vertę

„Ar Lietuvoje mokslininko atlyginimai maži? Žinoma, maži. Jei ikimokyklinio ugdymo mokytoja pas mus maksimaliai gali gauti 846,47 eurus ir tiek pat gauna žmogus, kuris turi daktaro laipsnį, tai, na, mokėsi tai jie skirtingai, reikalavimai kiti...“, – bendrą atlyginimų situaciją švietimo srityje įvertino edukologijos mokslų daktarė.

Pasak A. Landsbergienės, turime siekti pritraukti gerus mokslininkus grįžti į Lietuvą, tačiau, pastebėjo ji, atsakymas į šią problemą nebūtinai yra didesnė alga.

„Mes turime kurti vertę. Visi ekonomistai sako, kad tiesiog pakelti atlyginimus, jei nėra sukuriama papildoma vertė, negalima“, – įžvelgė ji.