Lietuvių Maltoje nėra daug: kai kuriuos į šią salą atsiuntė valstybinės institucijos, nes šį pusmetį Malta pirmininkauja Europos Sąjungos Parlamentui, kiti atvyko meilės vedini, treti – tiesiog ieškodami geresnio gyvenimo. Būtent dėl tos priežasties prieš penkerius metus Maltoje atsidūrė lietuvė smuikininkė, nubraukusi lietuviškąją ištekėjusios moters pavardės galūnę ir pasivadinusi Ingos Marcel slapyvardžiu.

Noras išvažiuoti iš gimtosios šalies be priežasties neatsiranda. 42-ejų moteris neslepia, kad tuo metu subyrėjo 15 metų trukusi jųdviejų su vyru santuoka. Apie dviejų savo vaikų tėvą Inga kalbėti nenori, tik prasitaria, kad daugiau kęsti į prarają garmėjusių santykių ji nebegalėjo.

Taip po truputį gimė mintis kur nors išvažiuoti. Juk Lietuvoje be nieko likusios moters taip pat laukė sunkus gyvenimo etapas.

„Aš ieškojau galimybių, kur būtų šilta, kur kalbėtų angliškai, kad būtų krikščioniška šalis. Labai norėjau pakeisti aplinką dėl klimato, nes labai kenčiu nuo drėgno šalto klimato“, – pasirinkimą lėmusį veiksnį įvardija Inga.

Apie tokią žiemą kaip Maltoje, ko gero, svajotume kiekvienas, tačiau vėjų košiamoje saloje ji tampa nemenku išbandymu. Visų pirma, namuose Maltoje nėra šildymo ir kiekvienas būstas turi kondicionierių, kuriuo galima pasišildyti. Tačiau elektra gana brangi, o galiausiai šiluma išgaruoja pro vasaros karščiams pritaikytų langų ir terasų durų plyšius. Tad dažniausiai vietos gyventojai drėgmės prikaupusias sienas džiovina dujiniais šildytuvais, kurie menkai padeda.

Užtat vasaros Maltoje išties karštos, tuo Inga įsitikino vos atvykusi pirmuoju tiesioginiu reisu, kurio reklamą pamatė per televiziją.

„Aš turėjau tokią dėstytoją, kuri jau gyveno su šeima čia. Aš su ja susisiekiau ir ji sako – atvažiuok, pasižiūrėsime. Aš buvau rami, pirmą savaitę pas ją prabuvau, susiradau butą ir aš kažkaip įsivaizdavau, kad bus labai praprasta“, – prisimena pašnekovė.

Buvusiam vyrui Inga paliko viską, ką kartu buvo užgyvenę: namą gerame Vilniaus rajone, daiktus ir pinigus. Pasiėmė tik tiek, kiek manė, kad užteks pirmiems mėnesiams, ir iškart patyrė šoką. Pasirodė, kad Maltoje be tarpininkų išsinuomoti butą – be galo sunku: reikėjo užstato, nuomos už kelis mėnesius į priekį, agentūros mokesčio. Šios išlaidos atsiėjo apie tūkstantį eurų ir beveik visai ištuštino Ingos kišenes. Tačiau buto jai verkiant reikėjo, nes vos įsikūrusi moteris norėjo atsivežti abu vaikus.

Lietuvoje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą bei Muzikos ir teatro akademiją baigusi profesionali smuikininkė skrisdama į Maltą tikėjosi greitai susirasti muzikantės darbą, nes čia pilna viešbučių, kuriuose aukšto lygio muzikos vakarai galėtų būti puiki pramoga turistams. Apie jokią kitą veiklą ji nė negalvojo.

Deja, niekas nepažįstamos šviesiaplaukės samdyti nenorėjo. Netrukus lietuvė suprato, kad norėdama pragyventi ir išlaikyti vaikus ji turi imtis ryžtingų priemonių, ir sukaupusi visą drąsą pradėjo rengti pasirodymus gatvėje.