Moksleivių tėvų pasirašytame laiške dėstoma, kad jiems nerimą kelia ne tik kylantys konfliktai tarp mokinių, demonstruojama nepagarba, pedagogų darbo kokybė, bet ir padėtis dėl vaikų saugumo.

Į kylančius barnius, rašoma laiške, įsivelia ir mokinių artimieji. Štai vienos mergaitės brolis esą įsiveržė į lietuvių kalbos pamoką ir ėmė grasinti keliems vaikams, aiškiai nurodydamas, kuriems jų bus „pi..iec“.

Kad moksleivės brolis iš tiesų lankėsi pamokoje, DELFI patvirtino ir laikinoji mokyklos direktorė Virginija Tupikaitė-Jasutienė, tačiau šios situacijos ji nelinkusi sureikšminti.

Klasėje kyla konfliktai, prisijungia ir mokinių artimieji

„Klasė suformuota iš buvusių mokinių ir naujai atvykusių. Auklėtoja yra rusų kalbos mokytoja, kuri dažnai serga. Klasėje kyla konfliktai tarp mokinių, nepagarba būna abipusė tarp mokinių ir mokytojų.

Pašiurpino mus paskutinis įvykis, kai viena klasės mokinė pasikvietė į lietuvių kalbos pamoką savo suaugusį brolį, kuris su minėta mokine atvirai su keiksmažodžiais pagrasino keliems klasės mokiniams smurtu ir susidorojimu, kad „tau ir tau bus pi..iec“, rodydami pirštais į konkrečius vaikus“, – rašoma tėvų laiške.

Jame taip pat tikinama, kad keli vaikai dėl to kreipėsi į klasės auklėtoją, mokyklos socialinę pedagogę ir vadovus, tačiau esą mergaitė, kurios brolis lankėsi pamokoje, jų neklauso.

„Net nesikalba, nes užstoja ją direktorės pavaduotoja V. Tupikaitė-Jasutienė“, – dėstė jie.

Nerimą kelia abejingumas smurtui

Laišką rašiusių teigimu, toks sąmoningas abejingumas smurtui kelia nerimą. Ir tai esą tik vienas konkretus atvejis iš daugelio šioje mokykloje.

„Kaip gali į mokyklą pamokos metu ateiti pašalinis suaugęs asmuo, t. y., mergaitės brolis ir grasinti nepilnamečiams vaikams? Ar ne mokyklų vadovų pareiga apsaugoti mokinius mokykloje nuo bet kokio smurto, kad mokinys netaptų abejingumo auka, spręsti konfliktines situacijas?

Manome, kad niekas nepasikeis tol, kol nebus nubausti ne tik smurtautojai, bet ir abejingi, nieko nedarantys ir nieko blogo nematantys šios mokyklos mokytojai ir vadovai kaip V. Tupikaitė-Jasutienė. Jei yra pareigos, kurias užimantis žmogus yra šališkas ir nieko negali padaryti ar dangsto įžeidinėjimo ir grasinimo faktus, tada kaip mums, tėvams, leisti savo vaikus kasdien į šią mokyklą, kurioje neužtikrinamas net pamokų metu vaikų saugumas?“, – klausė jie.

Klasėje yra sudėtingesnių vaikų, bet bendrai situacija esą pernelyg išpūsta

Savo ruožtu pati V. Tupikaitė-Jasutienė, DELFI paklausta apie problemas klasėje, aiškino, kad ši situacija esą tiesiog pernelyg išpūsta.

„Kiekvienas tą konfliktą galime įsivaizduoti ir išpūsti kažkiek“, – sakė ji.

Tiesa, l.e.p. direktorė pripažino, kad aptariamoje klasėje iš tiesų yra sudėtingesnių vaikų. Ji taip pat sutiko, kad moksleivių auklėtoja dėl ligos turi praleisti nemažai pamokų.

„Jūs pasakykite, o ką dabar padaryti žmogui, kad jis serga?“, – klausimu į tai, ar iš tiesų mokytojos dažnai nebūna mokykloje, atsakė V. Tupikaitė-Jasutienė.

Tačiau ji nemano, kad tai daro įtaką klasės mikroklimatui. Esą mokytoja net ir sirgdama el.dienyne stebi pamokų lankomumą, su tėvais bendrauja telefonu.

Jaučiasi padariusi, ką galėjo: moksleivė raštu patvirtino, kad daugiau tokie įvykiai nepasikartos

Pasak V. Tupikaitės-Jasutienės, žinoma jai ir situacija dėl vienos moksleivės brolio apsilankymo mokykloje.

„Buvo brolis atėjęs, mes jį pasikvietėme ir pakalbėjome, kad mokykloje pašalinių negali būti – turi ateiti mama. Mama tuo metu sirgo, sakė, kad negali ateiti. Bet buvo pranešta ir mamai, ir broliui, ir moksleivei raštu. Ji patvirtino, kad daugiau tokie įvykiai nepasikartos“, – situaciją nupasakojo pašnekovė.

Pasidomėjus, kokiu tikslu vyras atėjo į mokyklą, ji aiškino pati su juo nekalbėjusi.

„Bet kad ten kažkoks toks įvykis buvo, tikrai nieko nebuvo“, – užtikrino l.e.p. direktorė.

Problemas priskiria paauglystei

Tiesa, vėliau ji užsiminė apie situacijas tarp paauglių, kai vienas ar kitas žodis pokalbio dalyviams nepatinka.

„Čia, žinote, paauglystė“, – lakoniškai problemas klasėje apibūdino V. Tupikaitė-Jasutienė.

Ji taip pat patikino, kad dėl moksleivės brolio apsilankymo jos bendraklasiai į vadovus nesikreipė, tačiau patvirtino, kad keli jų apie tai kalbėjosi su soc. pedagoge, nepasitenkinimą išdėstė ir raštu.

„Brolis išėjo ir daugiau buvo paprašyta, kad neatvyktų. Yra mama, tegu mama ir rūpinasi. Ir ten jokio konflikto nebuvo – ir su klase pakalbėta, ir su mama, ir su pačia mergaite“, – paklausta, kaip situacija buvo išspręsta, aiškino pašnekovė.

Brolį nusprendė įleisti

Paklausta, kaip pašalinis asmuo pateko į mokyklą, V. Tupikaitė-Jasutienė užtikrino, kad mokyklą prižiūri budintys darbuotojai, tačiau konkrečiai tuo metu jie esą pasidomėjo, sužinojo, kad tai mokinės brolis ir nusprendė jį įleisti.

„Būna, kad ateina raktų pasiimti, paprašo, palieka, jei pamoka – ne vieną kartą yra buvę“, – kodėl į giminaičius mokykloje žiūrima palankiai, nurodė ji.

„Šmeižia iš visų pusių, visokioms institucijoms rašoma“, – pasiskundė V. Tupikaitė-Jasutienė ir pokalbį nusprendė baigti, aiškindama, kad į visus klausimus jau atsakė.