Per 13 savo veiklos metų Lietuvos antstoliai faktines aplinkybes konstatavo daugiau kaip 33 400 kartų. Įvairių asmenų prašymu fiksuojami patys rimčiausi ir patys keisčiausi dalykai: nuo akcininkų susirinkimų ar ekstremalių situacijų – iki nelegalių tablečių naikinimo ar automobilio apspjaudymo.

Kas pasikeičia po to, kai antstolis užfiksuoja įrodymus teisinėmis priemonėmis? Ir ką reikėtų žinoti paslaugos užsakovui, kad faktų konstatavimas jam taptų naudingas? Apie tai atsakydamas į DELFI skaitytojų klausimus aiškina Trakų, Elektrėnų ir Kaišiadorių rajono apylinkės teimų veiklos teritorijose veikiantis antstolis Darius Jonaitis.

Išskirtiniai atvejai atskleidžia, kokia neaprėpiama faktų konstatavimo taikymo sfera. Faktų konstatavimas įvairiems asmenims padeda apsisaugoti nuo konkurentų ar kaimynų nesąžiningumo, užkerta kelią galimoms teisinėms manipuliacijoms, o daugeliu atvejų – atveda į pergalę teisme.

Taip atsitiko ir su kurioziškuoju spjūviu ant kaimyno automobilio. Spjūvio „autoriui“ teko atlyginti priteistą žalą, kadangi teismui buvo pateikti neginčijami įrodymai, kad chuliganiškai pasielgė būtent tas konkretus žmogus. Antstolio paimtas seilių mėginys buvo nugabentas į laboratoriją ir sulygintas su įtariamo pažeidėjo DNR.

Antstolis Darius Jonaitis
Faktų konstatavimas padėjo civilizuotai užbaigti ir kitą fantazijos ribas viršijusį kaimynų konfliktą. Atsukęs garsiakalbį į kaimyno kiemą, antrasis kaimynas 20 valandų per parą visu garsu „transliuodavo“ įžeidžiamus įrašus.

Antstolio preciziškai užfiksuotos kortos metimo į aukštį aplinkybės 2014 m. tapo reikšmingu įrodymu, padėjusiu iliuzionisto Roko Bernatonio triuką pripažinti Pasaulio Gineso rekordu.

Galimybių fiksuoti faktines aplinkybes daugėja. Plečiasi ne tik konstatuojamų daiktų ar įvykių spektras, bet ir galimybės užfiksuoti įrodymus teisiniais būdais. Pasitelkdami informacinių technologijų specialistus, antstoliai šiandien jau geba užfiksuoti įrodymus, kad interneto svetainė yra nuplagijuota, nors abi svetainės vizualiai net nepanašios. Lyginamos programavimo kalbos ir programavimo kodai.

Poreikis fiksuoti įrodymus elektroninėje erdvėje nuolatos didėja. Tai prašymai fiksuoti galimus intelektinės nuosavybės teisių pažeidimus internete, galimai įžeidžiančius komentarus prie interneto dienraščių straipsnių, užsakovams svarbius elektroninius laiškus ir trumpąsias telefono žinutes, socialinių tinklų turinį.

Vienai faktų konstatavimo užsakovei antstolio paslauga padėjo išsireikalauti priteistų išlaikymo išmokų vaikams iš buvusio sutuoktinio. Nors vaikų tėvas tikino neturintis jokių pajamų, teismui buvo pateikti įrodymai, tai netiesa – socialiniame tinkle puikavosi vyriškio nuotrauka jachtoje egzotiškoje šalyje.

Nors dviejų vienodų faktų konstatavimo protokolų nėra, realus antstolio užfiksuotų įrodymų poveikis įprastai paskatina užsakovus analogiškas praktines problemas spręsti pasitelkiant analogiškas antstolio paslaugas.

Informacinės technologijos ypač naudingos nustatant tikslią konstatuojamo objekto vietą ar sklypų ribas: pakanka navigacijos sistemos duomenis mobiliajame telefone sulyginti su Google žemėlapio duomenimis.

Dažniausiai prašoma konstatuoti patalpų būklę ar statybos darbų eigą. Tipiški prašymai konstatuoti gyvenamųjų patalpų būklę keičiantis naudotojams ar savininkams: kai butą ar namą ruošiamasi išnuomoti, kai butas pereina kitam savininkui po teismo proceso dėl palikimo padalijimo ir pan. Antstolio konstatuotos aplinkybės paslaugos užsakovams vėliau padeda ginti jų teisėtus interesas ir prisiteisti tyčia ar netyčia padarytą žalą, kad ir tada, kai bute gyvenę nuomininkai jį paverčia landyne arba būstą paliekantys gyventojai po palikimo perdalijimo kerštaudami išdaužo santechniką ir plyteles.

Faktinių aplinkybių konstatavimas ypač naudingas ir siekiant išvengti ginčų su statybos darbų vykdytojais. Tiksliai užfiksuotos aplinkybės paslaugos užsakovą apginkluoja įrodymais, kiek ir kokių darbų buvo atlikta tam tikru metu, kokia šių darbų kokybė.

Faktinių aplinkybių konstatavimo protokolas – rašytinis įrodymas. Antstolio surašytas faktinių aplinkybių konstatavimo protokolas teisiniuose procesuose yra rašytinis įrodymas ir turi didesnę įrodomąją galią. Įrašymo priemonėmis užfiksuoti garsai ir vaizdai laikomi sudedamąja faktinių aplinkybių konstatavimo protokolo dalimi.

Dėl faktų konstatavimo paslaugos kreipiasi ir fiziniai, ir juridiniai asmenys, patekę į konfliktines situacijas arba siekiantys apsidrausti nuo nepagrįstų kaltinimų, išvengti nereikalingų ginčų.

Antstoliams fiksuojant faktines aplinkybes įmanoma konstatuoti beveik viską, kas vyksta, yra girdima ar matoma protokolo surašymo metu. Vienintelė ir svarbiausia problema, dėl kurios dažnai neįmanoma užfiksuoti asmenims svarbių aplinkybių yra tai, kad į antstolius neretai kreipiamasi pavėluotai: kai ginčas, pretenzijos, ar žala, nuo kurios būtų galima apsisaugoti, jau yra atsiradusi, o reikšmingos faktinės aplinkybės – pasikeitę ar išnykę. Todėl visiems, svarstantiems galimybę pasinaudoti faktų konstatavimo paslauga, patartina ilgai nedelsiant pasikonsultuoti su antstoliu, kad būtų išnaudotos visos galimybės užfiksuoti tai, aks užsakovui svarbu.