Interviu BNS trečiadienį R. Jancevičius tvirtino, kad po karjeros prokuratūroje buvo nusprendęs nebedirbti ir pailsėti, tačiau turėjo norą dirbti būtent „MG Baltic“. Kvietimą tapti vienu iš vadovų koncerne R.Jancevičius sako sulaukęs antradienį ir per vieną dieną jį priėmė.

– Šiandieną gavome žinią iš koncerno „MG Baltic“, jog tapote bendrovės rizikos valdymo vadovu, kada pradedate dirbti?

– Jeigu oficialiai, aš penktadienį stoju tarnauti.

– Kokius matote pagrindinius iššūkius šiose naujose pareigose?

– Suprantate į jūsų klausimą pirmą dieną atsakyti būtų labai sudėtinga ir neprofesionalu, nes jeigu vertintume tas pačias pareigybes, tai čia eina kalba apie rizikos identifikavimą. Kalbėkime konkrečiai, kai yra didelė įmonė, tai yra pakankamai daug vidinės ir išorinės rizikos. Tų rinkos faktorių nuo A iki Z raidės identifikavimas ir tų pagrindinių dalykų neutralizavimas.

– Jūs prieš pusantro mėnesio palikote Vilniaus prokuratūrą dėl sveikatos priežasčių, o dabar pradėjote vėl dirbti.

– Taip, atsakysiu labai paprastai. Aš nieko neslepiu šiandien, nors tai asmeninis mano dalykas. Medicininė komisija, kuri vertina prokurorų sveikatą, priėjo išvados, kad aš prokuroro darbo negaliu dirbti dėl sveikatos. Tokia buvo išvada. Ne tai, kad Jancevičius čia nusprendė, o komisijos išvada, o remiantis ja aš negalėjau tęsti tarnybos prokuratūroje. Sveikata niekur nedingo, o mano būsimasis darbas, kaip kalbėjome ir sutarėme, vyks mano nusistatytu laisvesniu grafiku, kuris atitiktų mano sveikatą. Pagrindinis dalykas ne tai, kad aš pasakiau, jog mano bloga sveikata, o tiesiog prokurorų sveikatą kartais tikrina.

– „MG Baltic“ vienas vadovų Raimondas Kurlianskis yra tiriamas teisėsaugos, o jūs tapote koncerno vienu vadovu, kai visą gyvenimą paskyrėte prokuroro darbui. Nekyla etinių klausimų?

– Aš eidamas į tą darbą puikiai supratau, kad gali kilti šie klausimai. Aš atsakysiu paprastai. Pirmas dalykas – aš einu dirbti ne pas R.Kurlianskį. Antras dalykas – aš einu dirbti į koncerną. Koncernui, kiek aš žinau, suprantu ir susigaudau, jokie įtarimai, kaltinimai nėra pareikšti kaip juridiniam asmeniui. Vėlgi šiandien galiu pasakyti tas, kas vyksta R.Kurlianskio asmenyje arba su juo susiję dalykai – tai yra asmeniniai dalykai. Tegul jis ginasi ir daro tai teisinėmis priemonėmis. Tai ką jis ir daro. Manęs šie dalykai nedomina ir nesiruošiu šiame procese dalyvauti. Žinant mane, tai tiesiog nesuderinama, nes aš neįsivaizduoju, kaip galima ginti neteisinėmis priemonėmis.

– Jūs atskiriate juridinį nuo fizinio asmens šioje situacijoje?

– Kategoriškai taip. Jeigu kiltų klausimas vėlgi kaip atsakomybė juridiniam asmeniui. Tai suprantate, kad mano sprendimas greičiausiai būtų kitoks.

– Būsite atsakingas už rizikos valdymą, ar bus viena iš užduočių valdyti riziką, kad įtarimai nebūtų pareikšti visam koncernui?

– Jeigu kalbėti šiandien atvirai, šios pareigybės, nors jos yra įsteigtos šviežiai ir taip toliau... Aš jau turintis pakankamai didelę patirti prokuratūroje. Aš buvau nustebęs, kad tokių pareigybių mūsų didelės įmonės – koncernai neturi. Kuo didesnė įmonė, tuo daugiau išorinių ir vidinių grėsmių. Pradedant konkurencija, teisminiai dalykais ir kitokiais dalykais.

Nupiešiu piramidę, jeigu 100 proc. yra visi įmonės darbuotojai, tai 20 proc. turi būti vadovai, 70 proc. – nuoširdžiai gerai dirbantys žmonės, o likę procentai yra žmonės, kurie kai kada kenkia įmonei. Bankuose tarptautiniuose ir Lietuvoje viename ar kitame tokios pareigybės yra. Pas mus daugiau įsivaizduoja grėsmes su teisėsauga. Teisėsauga yra tik viena iš mažyčių dalelių būsimame darbe.

– Dėl šių vadovo pareigų jums pateikė kažkas pasiūlymą ateiti dirbti ar jūs pats ieškojote naujo darbo?

– Aš atvirai pasakysiu, nesiruošiau dirbti. (...) Siūlymų, aš galiu pasakyti, buvo ne vienas, ne du, ne trys, ne keturi ir ne penki. Ir buvo įvairių – spektras įvairus. Bet aš buvau pasakęs viešai ir viešai deklaravau. Turiu tokią trijų „ne“ programą – niekada nebūsiu advokatu, niekada neisiu į valstybės tarnybą daugiau ir niekada neisiu į politiką. Tai trys mano „ne“ yra deklaruoti.

O kaip bekalbėtumėte, ką jūs besakytumėte, šiandien „MG Baltic“, mano akimis, yra sakykim tokia, man asmeniškai, kaip koncernas, pati įdomiausia verslo institucija Lietuvoje ir ką bekalbėtų, ką besakytų, tai iš tikro yra pakankamai didelės perspektyvos. Vienaip ar kitaip aš kiek suprantu ir kiek žinau, kiek liečia verslą, tai yra vykdomas skaidrus verslas. Tai pasiūlymas ir sprendimas, aš galiu jums pasakyti, buvo priimtas labai greitai. Nes aš tik grįžęs esu sekmadienį iš poilsio Kretoje.

– Tai čia dar šį sekmadienį buvo pasiūlyta jums?

– Ne, šį sekmadienį aš buvau Kretoje.

– O tas pasiūlymas, kada jis buvo tiksliai pateiktas?

– Jeigu taip atvirai, vakar (antradienį – red.).

– Tai taip greitai apsisprendėte?

– Nuoširdžiai, atvirai pasakysiu, kad jeigu taip viduje, toje įmonėje aš norėjau dirbti.

– Ar koncerno vadovas Darius Mockus pasiūlė, ar kažkas kitas iš įmonės vidaus?

– Tokie dalykai yra siūlomi vadovybės. Bet ne R. Kurlianskis, kažkas kitas.

– Bet ir ne pats Darius Mockus?

– Palikime šitą klausimą, aš negaliu jums sakyti, tai čia ne pagrindinis, ne esminis dalykas.

– Jūs užsiminėte apie R. Kurlianskį. Jūs kaip žmogus, ne kaip prokuroras ir ne kaip „MG Baltic“ darbuotojas, kaip jūs vertinate pono R. Kurlianskio ir E. Masiulio situaciją, visą tą istoriją su kyšiais?

– Tai pirmas dalykas, man, matyt, būtų vertinti labai neetiška, nes prieš mėnesį aš buvau prokuroru ir vienaip ar kitaip esu ir pensininkas prokuroras, gaunantis pensiją iš valstybės dėl sugadintos sveikatos. Aš tiesiog nenorėčiau vertinti. Yra institucijos. Šiuo konkrečiu atveju STT ir Generalinė prokuratūra, kurios atlieka tuos tyrimus. Ir aš pasakysiu taip: aš visiškai pasitikiu prokuratūra ir STT, kurie atlieka tą tyrimą. Jie, aš tikiu, kad tinkamai įvertins ir tinkamai padarys visus veiksmus tiek E.Masiulio, tiek R.Kurlianskio atžvilgiu.

– O ar pažinojote, kol dar dirbote prokuratūroje, „MG Baltic“ vadovus, žmones, kurie dirba šitame dideliame koncerne?

– Vienintelis žmogus, kurį aš pažinojau, buvo Darius Mockus. Bet tai yra labai seni dalykai.

– Dalykiniai ryšiai buvo, ar ne?

– Absoliučiai jokių dalykinių ryšių nebuvo. Tiesiog jis vienoj byloje metų 15 ar 17 atgal, buvo mėginama jį apkaltinti nepagrįstai, kad jis yra prisidėjęs prie Arūno Grigo (2000 metais mirusio verslininko, D.Mockaus jaunystės bičiulio – red.) mirties, o paskui paaiškėjo, kad Grigas mirė natūralia mirtimi, širdies infarktas. Tai yra niuansai. Daugiau jokių ryšių nebuvo.

– Tai čia iš vienos bylos?

– Kategoriškai taip. Bet čia buvo, duok Dieve man atmintį, ne anksčiau 1997, ne vėliau 1999 metai.

– Ar nežinote iš jūsų buvusių kolegų, galbūt kas nors daugiau į „MG Baltic“ ketina ateiti?

– Iš kur aš dabar galiu žinoti?

– Tiesiog matosi, kad koncernas stiprina savo komandą, tai ir klausiame.

– Negaliu atsakyti į šitą klausimą, nežinau, nes aš galiu atsakyti tik už save.

– Ačiū už pokalbį.

57-erių metų R. Jancevičius tarnybą prokuratūroje pradėjo 1982 metais, tik baigęs studijas Vilniaus universiteto Teisės fakultete. Nuo 1983 metų jis dirbo prokuratūros tardytoju, o 1985 metais buvo paskirtas Kupiškio vyriausiuoju prokuroru. Nuo 1991 metų Ramutis Jancevičius vadovavo Ukmergės rajono prokuratūrai. 1995 metais jis tapo Vilniaus miesto vyriausiuoju prokuroru, nuo 1997 m. vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūrai.

R. Jancevičius yra vienas pirmųjų prokurorų, 1990 metų kovo mėnesį prisiekęs ištikimai tarnauti atkurtos Lietuvos nepriklausomai prokuratūrai. Ilgamečiam prokurorui, vyriausiajam justicijos patarėjui, už nepriekaištingą tarnybą ne kartą buvo pareikštos generalinio prokuroro padėkos, skirtos vardinės dovanos. 2005 metais R. Jancevičius apdovanotas Prokuroro garbės ženklo „Už nuopelnus“ II laipsnio medaliu.