Italijos šiaurėje esančiame Milano mieste spalio 13 d. bus pristatoma pristatoma šmeižikiškai Sausio 13-osios įvykius iškraipanti skandalingosios autorės Galinos Sapožnikovos knyga „Lietuviškas sąmokslas. Kaip žlugo Sovietų Sąjunga ir kas nutiko tiems, kurie bandė ją išsaugoti“.

Šiuo leidiniu Italijos visuomenei pateikiama dezinformuojanti ir faktais nepagrįsta Lietuvos istorijos versija, kuria tendencingai siekiama suteršti Laisvės gynėjų atminimą ir skleisti nepriklausomos Lietuvos valstybei priešiškas idėjas. Apie tai savo feisbuko puslapyje paskelbė Lietuvos ambasada Italijoje. Tiesa, tai padaryta tik lietuvių kalba.

„Ambasada griežtai nepritaria šiam renginiui ir apgailestauja, kad šis propagandinis leidinys prasibrovė į Italijos „Mondadori“ knygynų tinklo sales. Ambasada įteikė protesto laiškus pristatymo organizatoriams ir knygyno administracijai, kuriuose pabrėžiama, kokią grėsmę laisvoms visuomenėms kelia neatsakinga ir propagandinė literatūra“, – skelbiama įraše.

Lietuvos ambasada Italijoje paragino Milano lietuvius savo aplinkoje argumentuotai skleisti žinią apie tikrąją Sausio 13-osios įvykių eigą. Priešingai, nei bando įtikinti Kremliaus propagandistai, 1991 m. sausio 13-osios naktį Sovietų kariuomenės daliniai šturmavo Radijo ir televizijos pastatą, Televizijos bokštą. Žmonės buvo šaudomi, traiškomi tankais ir vaikomi nuo strateginių objektų.

Šturmo aukomis tapo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti. Kremliaus propagandistai tikina, jog sovietų kariškiai šaudė tik imitaciniais šoviniais, o aukos tėra arba avarijose žuvę žmonės arba pačių "Sąjūdžio snaiperių" nušauti civiliai.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija protestą dėl šios knygos paskelbė dar birželio mėnesį, kai ta pati knyga buvo pristatoma Italijos parlamente. URM tai įvertino kaip „Kremliaus propagandinį ir dezinformacinį renginį“.

Dar prieš dvejus metus Lietuvos Valstybės saugumo departamento ataskaitoje skelbiama, kad Taline ir Maskvoje gyvenanti G. Sapožnikova yra įsteigusi tarptautinį žiniasklaidos klubą „Format A-3“, kuris Baltijos šalyse skleidžia „Rusijos politines ir ideologines nuostatas“.

Lietuvoje ši veikėja su vietiniais pagalbininkais buvo surengusi keliolikos renginių ciklą, kurių metu pasisakė Kremliaus politiką teisinantys politologai, ekonomistai, rašytojai ir kultūros atstovai. Šiuo metu G. Sapožnikova Lietuvoje yra paskelbta nepageidaujamu asmeniu.