„Mažėja gyventojų skaičius, kasmet po 10 proc., šiais metais abiturientų baigė mažiau apie 10 proc., tai iš kur atsiras tų studentų universitete arba kolegijoje, jeigu iš viso gimstamumas ir vaikų skaičius mažėja? (...) Seimas yra universitetų steigėjas, jie turi priimti pagrindinius sprendimus, (...) bet aš manyčiau, kad nereikalinga yra prievarta, pats gyvenimas tai sutvarkys, kasmet matant mokinių skaičiaus mažėjimą“, – sakė A. Pitrėnienė antradienį „Žinių radijui“.

Ministrės vertinimu, šalyje turėtų likti du trys dideli universitetai, tačiau ji nesiėmė svarstyti, kurie.

„Kaip galima pasakyti, kad Lietuvai nereikia Klaipėdos universiteto, – jūrinė šalis, uostamiestis, net kalbos nėra – jis turi stiprėti, ieškoti savo kelių, nišos ir turi išlikti, kaip Lietuva atrodys be Klaipėdos universiteto?“, – vieną iš pavyzdžių pateikė A. Pitrėnienė.

Jos teigimu, pačios aukštosios mokyklos mato situaciją ir ieško sprendimų.

„Kauno technologijos ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetai planuoja susijungti. Mūsų mažųjų (universitetų – ELTA) situacija yra nepavydėtina – ir Šiauliai, ir Klaipėda ir Edukologijos universitetas surinko labai mažus skaičius studentų, ir jie taip pat kalba apie jungimąsi, apie bendras programas, gal nedrąsiai, vis dar mąstydami apie tai, kad kažkas pasikeis, tikėdamiesi, kad kitų pajamų šaltinių susiras“, – sakė A. Pitrėnienė.

Pasak ministrės, jau šiemet nebeatsidarys Žemaitijos kolegija, taip pat aukštosiose mokyklose yra 82 programos, kurios nesurinko reikiamo studentų skaičiaus, tačiau buvo ir aukštųjų mokyklų, kurios sekėsi geriau nei pernai.

„Yra trys universitetai, kurie, lyginant su praėjusių metų priėmimu, arba išlaikė tą patį skaičių, arba truputį daugiau priėmė“, – sakė A. Pitrėnienė.

Pasak ministrės, daugiau nei šimtu studentų į valstybės finansuojamas vietas priėmė Kauno technologijos universitetas, maždaug tokiu pačiu skaičiumi padaugėjo studentų Vilniaus Gedimino technikos universitete, „vienetais daugiau“ studentų sulauks ir Aleksandro Stulginskio universitetas.

„O į valstybės nefinansuojamas vietas, šios dienos statistikos duomenimis, KTU surinko tą patį skaičių, o visų kitų – skaičiai yra žymiai sumažėję, lyginant su praėjusiais metais“, – sakė A. Pitrėnienė.

Kolegijų fronte, pasak ministrės, 50 vietų daugiau turės Kauno technikos kolegija, 10 studentų daugiau surinko Utenos kolegija, vienetais daugiau – Alytaus kolegija, o „visos kitos truputėlį mažiau“.