Remiantis naujausia kriminogeninės situacijos statistika, apiplėšimų skaičius viename didžiausių Brazilijos miestų nuo sausio iki gegužės mėnesio išaugo net 14 proc., o atskiruose rajonuose situacija dar prastenė: vienoje miesto dalyje, kur sutelkti verslo centrai, nusikalstamumo rodikliai šovė 26 proc., o Kopakabanos paplūdimio prieigose net 44 proc., skelbia bloomberg.com.

Rio jau ilgai garsėjo piniginių ir mobiliųjų vagystėmis – daugiau nei 48 000 apiplėšimų įvyko praėjusiais metais. Toks skaičius net tris kartus lenkia Niujorką, kuriame gyvena 30 proc. daugiau gyventojų, o „Youtube“ galima rasti daugybę vaizdelių su kasdien įvykdomomis smulkiomis vagystėmis.

Kadangi olimpiečiai taip pat gali nukentėti, tai kelia didelį tarptautinės bendruomenės susirūpinimą. Ispanų sportininkai buvo apiplėšti gegužės mėnesį, kai čia treniravosi, o Australijos Olimpinė komanda kreipėsi į Rio 2016 metų organizacinį komitetą, kad būtų padidintas saugumo lygis atletams, kadangi keletas Parolimpinių žaidynių dalyvių buvo užpulti birželio mėnesį.

Valdžia pažadėjo visomis įmanomomis priemonėmis apsaugoti atvyksiančius Olimpinių žaidynių dalyvius ir žiūrovus. Numatoma, kad 85 000 policijos ir kariuomenės pareigūnų saugos svarbiausias vasaros sporto šventės vietas ir turistų gausiai lankomus rajonus. Kareiviai su kamufliažinėmis uniformomis jau dislokuoti Rodrigo de Freitos lagūnoje, kur vyks irklavimo varžybos. Spėjama, kad ši vieta turėtų tapti dar vienu taikiniu lengvo grobio ieškantiems kišenvagiams.

Kita vertus, lieka neaišku, kaip bus užtikrintas tų lankytojų saugumas, kurie vaikščios mažiau saugomais keliais. Dalis miesto svečių, norėdami atsipūsti nuo sportinių renginių, gali susigundyti užsukti į Raudonąjį kvartalą, kur jų nekantriai lauks sekso paslaugų kainas ženkliai sumažinusios prostitutės.

Pastarosios, nusivylusios 2014 m. vykusiu Pasaulio futbolo čempionatu, kai nesulaukė didžiulio susidomėjimo, nusprendė paskelbti „sekso išpardavimą“, rašo dailymail.co.uk. Sekso darbuotojos, dirbančios liūdnai pagarsėjusiame Vila Mimozos rajone, teigė, kad per vykusią futbolo fiestą verslas nesisekė. Taigi likus mėnesiui iki Olimpiados jos prigamino anglų kalba parašytų skrajučių ir kviečia atvykėlius nepraleisti progos pasinaudoti jų siūlomomis paslaugomis.

Skrajutėse rašoma, kad 30 minučių seksas kainuos apie 11 eurų, kai anksčiau reikėjo mokėti 20 eurų. Tokį drastišką kainų smukimą lėmė ne tik nesėkminga patirtis Pasaulio futbolo čempionato metu, bet ir sunkėjanti Brazilijos ekonominė situacija. Seniausios profesijos atstovės guodėsi, kad prieš ekonominį sunkmetį aptarnaudavo nuo 6 iki 8 klientų per dieną, o dabar vargiai atsiranda nors vienas per ilgą 12 darbo valandų pamainą.Taip pat prastėjanti finansinė situacija į gyvenimo užribį stumia vis daugiau Brazilijos moterų. Per pastaruosius mėnesius padaugėjo dailiosios lyties atstovių, kurios dėl nepritekliaus ryžtasi parduoti savo kūną.

Nors smulkūs nusikaltimai Rio yra labai paplitę, tačiau žiaurių nusikaltimų skaičius nėra didelis. Rio de Žaneiras yra vienas saugiausių visos Brazilijos mastu. Nužudymų skaičius per pastarąjį dešimtmetį nukrito per pusę t. y. 18.5 žmogžudysčių tenka 100 000 žmonių, tačiau čia anksčiau lankęsi turistai, įvairiuose interneto forumuose teigia, kad nepaisant nuostabios miesto panoramos, čia sugrįžti nenorėtų.