„Šią programą rengiame sekdami pasaulines tendencijas, šių dienų įvykius. Saugos inžinerija yra technologijos mokslų šaka, kuri koncentruojasi į saugumo užtikrinimą visose žmogaus veiklos srityse. Pasaulyje daugėja stichinių nelaimių ir technogeninių avarijų, žmogaus tyčia ar netyčia keliamų pavojingų veiksmų, išpuolių interneto erdvėje bei dabar itin aktualios problemos – terorizmo – apraiškų.

Lietuva įtraukta į „Islamo valstybės” grupuočių taikinių sąrašą, kaip grėsmių šaltinį specialistai ir politikai taip pat mini Rusiją“, – komentuoja vienas iš programos sudarytojų VGTU profesorius Stanislavas Dadelo.

Pasak jo, apsaugai nuo teroristinių išpuolių naudojamos panašios technologinių ir organizacinių priemonių sistemos kaip kitų grėsmių ir pavojų prevencijai.

Saugos inžinerija pagal vykdomų veiklų specifiką yra artima kitoms technologijų mokslų šakoms, tačiau kartu turi esminių skirtumų. Nors saugos inžinerija pasaulyje kaip neformali studijų šaka egzistuoja kelis šimtmečius, pastaraisiais metais ji tapo savarankišku mokslu, apjungiančiu daugybę technologinių ir socialinių sričių.

Be saugos specialistų indėlio moderniame pasaulyje nevyksta renginiai, gamyba, prekyba bei jokia kita veikla. Saugos inžinerija ypatingai sparčiai vystėsi po 2001 m. rugsėjo 11-osios įvykių JAV. 2006 metais buvo skelbiama, kad pasaulinė saugos industrijos (angl.: Protection, Security Industries) vertė siekia 150 milijardų JAV dolerių. Per pastarąjį dešimtmetį saugos industrijos augimas siekia apie 27 procentus ir prognozuojama, jog toliau jis tik spartės – šios tendencijos neaplenks ir Lietuvos.

Lietuvoje saugos specialistų rengimui yra akredituotos trys neuniversitetinės programos, taip pat apsaugos darbuotojo profesinio rengimo kursus vykdo privačios įmonės. Visgi universitetinių saugos inžinerijos studijų mūsų šalyje iki šiol nėra.

„Stokojame aiškios vidinės saugos strategijos, viena iš šio reiškinio priežasčių yra aukštos kvalifikacijos saugos inžinerijos specialistų trūkumas. Universitetinės saugos sistemų inžinerijos studijos yra tiesiog būtinos – jos skatins Lietuvos saugos industrijos plėtrą bei integracinius procesus, didins saugumo lygmenį, gausins išsilavinusių ir kvalifikuotų saugos specialistų gretas“ – sako prof. S. Dadelo.

Absolventų veiklos sritys yra labai plačios – nuo saugos sistemų projektavimo, komplektavimo, įrengimo, aptarnavimo bei plėtros realizavimo iki saugos valdymo, analitikos ar ekspertinio vertintojo.

Saugos sistemų inžinerijos studijų programos specialistų poreikis yra grindžiamas pasaulinėmis tendencijomis ir sociologiniais tyrimais. Vertinant JAV darbo rinką pastebima, kad įmonės dažniau ieško būdų, kaip geriau apsaugoti darbuotojus, informaciją ir turtą, todėl didėja aukštos kvalifikacijos, gerai išmanančių technologinius sprendimus su analitiniais įgūdžiais specialistų paklausa.

JAV Darbo statistikos departamento duomenimis, iki 2022 metų saugos inžinerijos specialistų poreikis didės 36,5 procento.