Teisėjas Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) ketvirtadienį kalbėjo apie ES Teisingumo Teismo jurisprudencijos aktualijas bei aptarė ES Teisingumo Teismo praktikos raidą, pristatė reikšmingiausias bylas. Pasak svečio, šiandien pastebimas akivaizdus bylų skaičiaus augimas.

„ES Teisingumo Teismas iš architekto tampa juvelyru. Palyginus net su dešimtmečio žymiausiomis bylomis, šiandienos smulkiosios bylos – nepaprastai reikšmingos kiekvienai ES valstybei narei“, – akcentavo profesorius.

Pasak pranešimą apie prejudicinius sprendimus skaičiusios ES Teisingumo Teismo atstovės Deimilės Prapiestytės, visi Lietuvos pateikti prašymai ES Teisingumo Teisme buvo priimti nagrinėjimui.

„Tai reiškia, kad galime kalbėti apie jų kokybę, rengėjų kvalifikaciją ir kruopštų specialistų įsigilinimą į ES Teisingumo Teismo reikalavimus“, – pažymėjo pranešėja.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko Rimvydo Norkaus nuomone, Lietuvos teismai vis drąsiau kreipiasi į ES Teisingumo Teismą.

„Kiekvienas kreipimąsis byloje į ES Teisingumo Teismą Lietuvai yra svarbus ir reikšmingas, kadangi dažnai tai liečia itin jaurius ir opius visuomenės gerovės klausimus“, – pabrėžė kasacinio teismo vadovas.

Diskusijoje taip pat aptartas nacionalinių teismų vaidmuo taikant ES konkurencijos teisę, kalbėta apie daugiakalbystės praktinį įgyvendinimą Europos Sąjungos Teisingumo Teisme, pristatyta knyga „Svarbūs Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktikos aspektai (2004-2014)“.

LAT primena, kad bylos sprendimo LAT po ES Teisingumo Teismo išaiškinimo laukia „Snoro“ indėlininkų byla, rudenį bus atnaujintas ir „Gazprom“ bylos nagrinėjimas. LAT taip pat yra kreipęsis į ES Teisingumo Teismą dėl advokato ir kliento santykių aspektų.

ES Teisingumo Teismo išaiškinimo laukia LAT paklausimai dėl oro keleivių teisių apsaugos, viešųjų pirkimų direktyvos taikymo, transporto priemonių draudimo.