Viešoje erdvėje jau kuris laikas būsimieji studentai klausimais atakuoja vyresniuosius. Ypač įdomu jiems – kuo mokykla skiriasi nuo universiteto, kaip reikėtų elgtis ir ko griežtai nedaryti studijuojant aukštojoje mokykloje.

Dalijasi patarimais

Savo ruožtu vyresnieji noriai auklėja jaunesniuosius. Anot jų, pirmakursiai tikrai išsiskiria iš visų studentų, o norint bent kiek pritapti prie studijuojančių būrio būtina laikytis tam tikrų taisyklių.

„Nesinaudokite „Wikipedia“, „Nesilaikykite paniatkių. Universitetas laisvai mąstantiems, o ne klausiantiems, ko daryti ir ko ne“, „Neprilakit per cemetofkę ir neprasilaižykite su puse kurso... Ir išvis gal nesilaižykit“, „Niekada negailėkite pasidalinti konspektais, kažkam namų darbus paaiškinti, padėti, nes vėliau ateina laikas, kai pačiai prisireikia pagalbos. Jau ne kartą įsitikinau“,
„Nesusidėk su grupioku, nes vis vien išsiskirsit ir tada bus visi likę metai awkward (keisti – DELFI)“, „Nusirašinėjimas – neegzistuoja, jau geriau kalkite, vienas nusirašymas gali kainuoti vietą universitete, kad ir kokie apsukrus galite būti“, – tai – tik keletas nuoširdžių patarimų būsimiems studentams.

Taip pat patariama nepamiršti visą nederamą elgesį, kuris buvo toleruojamas mokykloje – nerėkauti, nelakstyti po koridorius ir įprasti gerbti dėstytojus.

„Dėl blogo pažymio geriau nezysti, tik kreivomis akimis pažiūrės. Neišmokai, nepadarei, neatėjai – tavo problemos, niekam neįdomu ar sirgai, ar dirbi, ar barake elektra dingo, ar tavo gimtadienis. Reikia daryti, reikia lankyti paskaitas. Dauguma dėstytojų tai vertina“, – aiškino viena studentė.

Daugiau laisvių, bet daugiau ir pareigų

„Universitetas tuo ir žavus, kad čia tave vertina kaip žmogų, kad čia turi nešiotis galvą ant pečių. Čia gali prieštarauti standartams (iki tam tikrų ribų, kad neišmestų, žinoma). Gali eiti į paskaitas su kostiumu arba spalvota skiautere ir treningu, gali eiti parūkyti su dėstytoju arba kartu išgerti alaus po paskaitų. Gali iš vis neiti ir tau nieko nebus, niekas tau nepriekaištaus ir neskambins tėveliams į namus. Čia atsakomybę prisiimi pats už tai, ką padarei ir ko nepadarei. Manau, universitete lengviau atrasti savo „chebrą“, bendraminčius, kitaip sakant“, – ją papildė kita mergina.

Internautai tikino, kad mokantis aukštojoje mokykloje galima pasijusti laisvesniam, tačiau kartu negalima pamiršti, kad nuo šiol už viską atsakai pats.

„Niekas neklausinės, kodėl nebuvai paskaitoj ar atsiskaityme ir dėstytoja tikrai nesakys: Pavardaite, Jūs neparašėt koliokviumo, kada ateisite atsiskaityti? Pačiam studentui reikia derintis prie dėstytojo, eiti, klausti kada galite tai padaryti, nes nepadarėte. Universitete negali būti jokių ,,buvau pas dantistę, sugedo troleibusas, pramiegojau, prisigėriau“ ir panašiai... Niekam neįdomu, ar tau tikrai kažkas rimto buvo, ar tu šiaip neatėjai. Dar patarimas – susiraskite vyresnių draugų, studijuojančių tą patį (tai ypač lengva gyvenant bendrabutyje). Ne visada ir ne visus konspektus noriai dalinsis kursiokai, o vyresniems jau būna nebegaila. Nepagarsėkite neigiamai. Bent pirmus metus labai apdairiai elkitės, kad neužsitrauktumėte kažkokio „vardo“, nes tarp tiek žmonių bus gana sunku jo atsikratyti. Dalyvaukite jei ne kurso, tai bent grupės susibūrimuose. Kur kas lengviau bus gerai sutariant su grupiokais, mat artimiausius 4 metus būsite šeima: grupiokas ir petį pamiegojimui paskolins, ir pavalgydins išalkusį, ir pagirdys ištroškusį, ir partemps girtą namo. Prasidėjus naujam dalykui, bent iš pirmų koliokviumų stenkitės gauti kuo geresnius pažymius, taip sukursite apie save gerą įvaizdį dėstytojo akyse, gali būti lengviau kituose koliokviumuose, egzamine, mat čia ne mokytojai, kurie turi n metų Jūsų gabumų pažinimui. Jie su Jumis bendraus tik pusmetį, todėl įspūdį turi kurti iš karto. Kitas dalykas – dauguma dėstytojų tavęs nei pažinos, nei atsimins, todėl nesitikėk, kad dėstytojas, kaip mokytojas, žinos kiek tu turi brolių, ką tu veiki laisvalaikiu, apie ką tu svajoji ateityje... Būk lankstus – universitete suprasi, kad jei senas, nukvakęs dėstytojas labai mėgsta kai skaidrėse būna kuo daugiau efektų, nesąmoningų, juokingų, ne į temą paveiksliukų, dėk juos, net jei akivaizdu, kad jie čia atrodo nesąmoningai“, – savo patirtimi dalijosi internautė.

Pataria nebijoti elgtis drąsiai

Tiesa, daugelis būsimų studentų ypatingai stebėjosi ir tuo, kad daugelis dėstytojų į savo studentus linkę kreiptis „Jūs“, be to, neprieštarauja, jei paskaitų metu esi įnykęs į mobilų telefoną, planšetę ar nešiojamą kompiuterį.

„Bus atsiskaitymas ir parodysi, ką moki, o kaip mokaisi – tavo reikalas“, – aiškino studentai.

„Ir pabaigai, nebijokit reikšti nepasitenkinimo ir keisti sprendimų. Nepatiko studijos? Meskite iki sesijos nes vėliau viskas keblėja. Norite pakeisti studijų programą? Domėkitės ir ieškokite išeičių“, – patikino viena studentė.

Gyvenimo bendrabutyje ypatumai

Padrąsinti ateities išsigandusius būsimus studentus užsimojo ir tarptautinio ISIC studento ir mokinio komanda Lietuvoje. Jie parengė pirmakursio žinyną, kuriame galima rasti atsakymus į bene svarbiausius su studijomis susijusius klausimus.

„Jei jau įstojai, vienu vargu mažiau. Dabar reikia susirasti, kur gyventi. Pigiausias ir labiausiai studentiškas pasirinkimas yra bendrabutis. Sakoma, kad studentas, kuris nėra gyvenęs bendrabutyje – „nestudentavo“, – teigia jie ir įvardina gyvenimo bendrabutyje pliusus ir minusus.

Pliusai:

Kaina. Iš viso vidutiniškai mokėsi iki 73 eurų per mėnesį. Dažniausiai į šią sumą įeina tiek nuomos, tiek mokesčių kaina, tad sunaudoto vandens, elektros, dujų kiekio galima net neskaičiuoti. Internetas taip pat labai pigus. Taigi lyginant su buto nuomos kainomis, gyventi bendrabutyje yra labai pigu.

Pažintys. Atvykęs iš kito miesto čia susipažinti su tokiais kaip tu, ką tik įžengusiais pro pirmojo kurso vartus, ir su tais, kurie studijuoja jau nebe pirmus metus. Būtent jie galės patarti ir pasidalinti savo patirtimi.

Draugai. Bendrabutyje sutikti kolegos ar kiti įdomūs žmonės gali tapti tikrais draugais visam gyvenimui. Čia taip pat dažnai įsižiebia pirmosios ir antrosios meilės. Tad gyvenant bendrabutyje liūdna niekada nebus, nes visada atsiras su kuo pasišnekučiuoti ar kitaip smagiai praleisti laiką.

Informacija. Bendrabutyje dažniausiai visi yra kaip viena didelė šeima. Čia įprasta dalintis naudinga informacija įvairiais studijų klausimais. Pavyzdžiui, gali sužinoti, kokios užduotys gali pasitaikyti egzamino ar kolokviumo metu. Kartu gali gauti užrašus arba tiesiog bendromis jėgomis pasiruošti atsiskaitymams. Be to, naujienos bendrabutyje sklinda labai greitai.

Minusai:

Netvarka. Jei labai mėgsti tvarką, čia jos tobulai išlaikyti nepavyks. Juk vienu kambariu dalinsiesi su dar vienu ar dviem kambario draugais, kurių tvarkos supratimas gali neatitikti tavojo. Tad kiekvienas taps atsakingas už savo erdvę. Taip pat tualetas bei dušas greičiausiai bus bendri visam aukštui – jaustis kaip namie negalėsi.

Triukšmas. Jei pasitaikys triukšmingi kaimynai, teks įsigyti ausų kištukus. Tikras nusivylimas, jeigu kambario draugai papuls triukšmaujantys. Tokiu atveju nepadės nei ausų kištukai. Vis dėlto bendrabutis be vakarėlių neįmanomas: dažniau ar rečiau jie pasitaikys. Galų gale, nenukabink nosies, o prisijunk prie jo. Čia galima įžvelgti ir privalumų.

Budėtojas. Tai žmogus, kuris kontroliuoja bendrabučio „eismą“. Jis tau neleis per daug triukšmauti. Net ir tada, kai atrodys, kad netriukšmauji, o tiesiog garsiau klausaisi muzikos. Budėtojas kontroliuos ir tavo svečius. Dažniausiai juos teks išleisti iki 23 val. vakaro, tad ilgai vakaroti nepavyks. Žinoma, budėtojas irgi yra žmogus, todėl nepamiršk saldainių dėžutės, ir pavyks susitarti.

Miegas. Tikėtina, kad kambario draugai gulsis vėliau ir/ar kelsis anksčiau nei tu. Tai gali sukelti diskomfortą, jei jautriai miegi. Deja, teks priprasti.

„Vis dėlto jeigu gyvenimas bendrabutyje nevilioja, visados galima nuomotis butą ar kambarį. Net jei ir nėra su kuo nuomotis, tai nėra problema – internete ieškok skelbimų. Rinkdamasis butą privalai atkreipti dėmesį į buto kainą ir tai, kad dauguma skelbimų internete yra talpinami butus nuomojančių agentūrų, kurios už išnuomotą butą prašo sumokėti vienkartinį agentūros mokestį. Tai gali būti maždaug nuo 87 iki 232 eurų. Taip pat gali ieškoti skelbimų, kuriuos įkelia patys šeimininkai, bet piko metu tai labai sudėtinga užduotis. Paprastai būtai išnuomojami tą pačią dieną, tad teks labai gretai suktis“, – patarė ISIC Lietuva komanda.

Kaip išgyventi iš studento biudžeto?

Jie taip pat surašė patarimus, kaip išgyventi iš studento biudžeto, kuris paprastai nebūna itin didelis.

„Atlikę apklausą apie tėvų skiriamą finansavimą, padarėme išvadą, kad vidutinė pinigų suma savaitei asmeninėms išlaidoms yra 30 eurų. Tačiau į šią sumą neįskaičiuojamas mokestis už bendrabutį ar nuomojamą kambarį. Taip pat studentai paminėjo, kad suma skiriasi priklausomai nuo to, ar tėvai deda maisto lauknešėlius iš namų“, – patikino jie.

Tad ISIC Lietuva komanda siūlo planuoti kiekvienos savaitės išlaidas. Jie taip pat priminė, kad turintiems studento pažymėjimą paprastai suteikiama daug nuolaidų, taikomos privilegijos.

Kaip susirasti draugų?

Ne paslaptis – daugelis būsimų studentų baiminasi vienišumo. Neretai jiems tenka palikti tėvų namus, draugai taip pat ne visuomet studijuoja tame pačiame mieste. ISIC komandos atstovai patikino, kad jeigu esi uždaresnis ir pradėti pokalbį nėra tavo stiprioji pusė, o ledus kažkaip pralaužti ieškant pažinčių reikia, išeičių vis tiek yra:

Sudalyvauk dar prieš studijas organizuojamoje fuksų stovykloje. Čia sužinosi visą reikiamą informaciją apie pasirinktas studijas ir aukštąją mokyklą, susipažinsi su būsimais grupės draugais. Išaušus oficialiai mokslų pradžios dienai, atpažinsi bent jau kelis matytus veidus ir bent jau kažkam drąsiai galėsi ištarti „labas“.

Puikus būdas artimiau susipažinti – bendros šventės, susirinkimai. Nepraleisk progos dalyvauti visuose aukštosios mokyklos ar studentų atstovybės organizuojamuose renginiuose. Pirmasis oficialus susipažindinimas-pasilinksminimas – „cementofkė“.

Bendraminčių ir draugų ieškok veikloje po studijų. Galbūt domiesi krepšiniu, mėgsti dainuoti ar norėtum išmokti šokti? Pasidomėk, kokios studentų organizacijos yra tavo aukštojoje mokykloje. Galbūt vienoje iš jų ir tu atrasi sau vietą?

Jeigu naudojiesi socialiniais tinklais, pirmąsias pažintis su būsimais grupės draugais gali megzti ten. Gali būti užtikrintas, kad netrukus ten kas nors sukurs tavo pasirinktų studijų profilį ir taip suburs daugelį grupės draugų. Galbūt tas žmogus būsi tu?