A. Zacharčenka išleido įsakymą, pagal kurį „jėgos struktūroms nepriklausantys asmenys privalo pristatyti visus turimus ginklus ir sprogmenis“.

Šiuo įsakymu siekiama „palaikyti tvarką“. Ginklus ir sprogmenis privaloma pristatyti iki 2015 m. balandžio 4 d. rašo rbc.ru.

Taip vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ „vidaus reikalų ministrui“ nurodyta imtis veiksmų, skirtų „sulaikyti, nuginkluoti ir izoliuoti asmenis, kurie nepaklus šiam reikalavimui“.

Patvirtintame įsakyme nurodoma, kad ginklų per nustatytą laikotarpį nepristatę asmenys „bus pripažinti nusikalstamų grupuočių dalyviais ir prieš juos bus imtasi specialių operacijų, jie bus patraukiami baudžiamojon atsakomybėn, nuginkluojami ir likviduojami“.

Ginklų ir sprogmenų priėmimas bus vykdomas karinės komendantūros įstaigose.

„Donecko liaudies respublikos“ lyderiai ragina vietos gyventojus pranešti karinei komendantūrai apie šio įsakymo nepaisymo atvejus.

Savavališkai pasiskelbusios taip vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ „saugumo tarybos“ sekretorius Aleksandras Chodakovskis pranešė, kad pagal dabartinius „Donecko liaudies respublikos“ įstatymus sukilėliai gali būti prilyginti neteisėtų grupuočių nariams, todėl buvo nuspręsta „įvykdyti struktūrinius pokyčius ir sukurti įstatyminę bazę“, reglamentuojančią jų statusą, praneša lenta.ru.

Anksčiau šį mėnesį „Informacinio pasipriešinimo“ vadovas Dmitrijus Tymčukas buvo informavęs, kad separatistų lyderiai pasinaudojo paliaubomis ir suformavo bendrą „Novorosijos“ kariuomenę.

„Nepaisant okupuotų teritorijų paskirstymo į „Donecko ir Luhansko liaudies respublikas“, jų kariuomenės šiuo metu performuotos ir turi aiškią struktūrą, įskaitant operatyvinį ir administracinį valdymą“, – teigė D. Tymčukas.

DELFI primena, kad Donecko separatistai pareiškė esantys pasirengę trečiajam karo etapui ir toliau bandys užgrobti Ukrainą, stumdami gilyn į šalį fronto liniją.

Tokią nuomonę per interviu Lenta.ru išsakė „Donecko liaudies respublikos“ saugumo tarybos sekretorius, separatistų bataliono „Vostok“ vadas Aleksandras Chodakovskis.

„Nori taikos – ruoškis karui, tačiau noriu perspėti: dar rugpjūtį priimtas sprendimas karinių veiksmų metu stumti fronto liniją galioja ir toliau. Jeigu imsimės aktyvių veiksmų, tai tik tam, kad pajudėtume toliau. Mums to nesinorėtų, juk tokiu atveju neišvengiami žmogiškieji ir infrastruktūros nuostoliai. Mes neturime pakankamai žmonių, tai reiškia – esame priversti naudoti artileriją. Naikinimas neišvengiamas“, – pareiškė A. Chodakovskis.

„Aš „Luhansko liaudies respublikos“ ir „Donecko liaudies respublikos“ egzistavimą vertinu tik kaip pereinamąjį etapą. Mūsų karas baigsis tada, kai į pietus nuo Rusijos bus prorusiška antifašistinė valstybė. Kitaip tariant, mums reikalinga visa Ukraina“, – pareiškė A. Chodakovskis.