„Nematome sistematiškų manipuliacijų procese įrodymų. Tačiau yra nerimą keliančių ženklų, kad suvedimo procese – kurio metu yra galutinai skaičiuojami balsai – galėjo būti tyčinio politinio įsikišimo“, – sakoma bendrame abiejų diplomatų pareiškime.

Nigerijos centrinė rinkimų komisija netrukus pirmadienį atsikirto JAV ir Britanijos ministrams, nuogąstaujantiems dėl politinio kišimosi į visuotinius rinkimus. Komisija pareiškė, kad nėra „jokių faktų“ apie partijų kišimąsi į balsų skaičiavimą.

Po JAV valstybės sekretoriaus J. Kerry ir jo kolegos Britanijoje Ph. Hammondo perspėjimų Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos atstovas Kayode Idowu sakė, kad „nėra visiškai jokio pagrindo“ kalbėti apie kišimąsi.

„Nėra visiškai jokio kišimosi. Mes tuoj pradėsime suvedimo procesą. Neturime jokių politinio kišimosi faktų“, – nurodė K. Idowu.

Tuo tarpu Nigerijos Upės valstijos sostinėje Port Harkorte policija panaudojo ašarines dujas prieš maždaug 2 tūkstančius moterų, protestavusių prieš rinkimų eigą valstijoje, kai šios pabandė užregistruoti savo skundus rinkimų komisijoje.

Ginkluoti policijos pareigūnai ir kariai neleido opozicinį aljansą APC (Visų pažangiųjų kongresą, All Progressives Congress) palaikančioms moterims, kurios visos buvo apsirengusios juodai, patekti į Port Harkorto rinkimų komisijos būstinę.

APC tvirtina, kad valdančioji Liaudies demokratinė partija (LDP) ir rinkimų pareigūnai apgaudinėjo per šeštadienį ir sekmadienį vykusius prezidento ir parlamento rinkimus.

„Tai, kas įvyko šiandien, neturi precedento, – sakė APC moterų lyderė vietos įstatymų leidėja Victoria Nyeche. – Policija panaudojo ašarines dujas ir sužeidė kai kurias mūsų per taikų protestą prie Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos (NNRK).

„Mes tik norime naujų rinkimų, nes tai, kas vyko šeštadienį, buvo sukčiavimas“, – kalbėjo ji.

Rinkimų vadovas Attahiru Jega patvirtino gavęs opozicijos prašymą surengti pakartotiną balsavimą ir pažadėjęs atlikti „nuodugnų tyrimą“.

„Yra daug įtariamų neteistų veiksmų atvejų ir mes tikrai labai kreipiame į tai dėmesį <...> ir jeigu su tuo susijęs kas nors iš mūsų darbuotojų, mes taikysime atitinkamas sankcijas“, – kalbėjo jis šeštadienį.