Ženevoje per spaudos konferenciją J.Kerry sakė, kad paliaubų turi būti laikomasi visuose rajonuose, taip pat ir netoli Mariupolio esančioje Debalcevėje.

„Jeigu taip neatsitiks, jeigu ir toliau jų (paliaubų) bus nesilaikoma dideliuose plotuose..., tuomet tikrai bus neišvengiamų pasekmių, kurios gali dar labiau apsunkinti su problemomis jau susiduriančią Rusijos ekonomiką“, – kalbėjo jis.

„Buvo tam tikra sau patogesnė atranka, Minsko (paliaubų) susitarimų dalinė selekcija. Kaip mes visi žinome, tebesitęsia šaudymas, ir iš artilerijos, per pastarąsias dienas vis dar žūva žmonių, todėl kol kas visiškų paliaubų nėra“, – kalbėjo jis.

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių biuras pirmadienį pranešė, kad nuo 2014 metų balandžio Ukrainoje žuvo daugiau nei 6 tūkst. žmonių.

J.Kerry išreiškė viltį, kad Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atliekamas stebėjimas ir paliaubų susitarimas gali būti įgyvendinti „per artimiausias valandas, bet žinoma, ne dienas“. Apie tai jie kalbėjosi maždaug 1 val. 20 min. trukusiame susitikime su S.Lavrovu.

„Jis mane patikino, kad ketinama pasirūpinti, jog susitarimas būtų faktiškai įgyvendintas. Jis sakė, kad susisieks su manimi dėl virtinės mano iškeltų klausimų“, – kalbėjo J.Kerry.

„Mes tikimės, kad tai bus kelias į tolesnį (padėties) deeskalavimą , o ne kelias į nusivylimą, galimą išdavystę ir naują smurtą“, – pridūrė jis.

Valstybės sekretorius taip pat sakė turintis vilties, kad Vašingtonas sugrįš prie bendradarbiavimo su Maskva, tačiau Vladimiras Putinas klaidingai paaiškino daugelį dalykų, kuriuos mėgino daryti JAV.

„Mes tikimės, kad būsime pasiruošę bendradarbiauti su prezidentu Putinu ir Rusija, kai jie bus tikrai pasiruošę laikytis susitarimų, kuriuos jie pasirašė, ir gyventi pagal tuos tarptautinius standartus“, – sakė J.Kerry.

F. Hollande'as ir J. Stoltenbergas reikalauja paliaubų Ukrainoje

Pirmadienį Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as susitiko su NATO generaliniu sekretorium Jensu Stoltenbergu. Jie reikalavo paliaubų Ukrainoje bei sunkiosios ginkluotės atitraukimo, skelbia „Reuters“.

„Minsko susitarimas yra vienintelis kelias atkurti taiką. Mes manome, kad Minsko susitarimas privalo būti iki galo įgyvendintas, jokios klaidos nebus toleruojamos. Paliaubos ir ginkluotės atitraukimas turi būti vykdomas ir gerbiamas“,– kalbėjo F Hollande'as.

J. Stoltenbergas teigė, kad kai kuriose vietose paliaubų buvo laikomasi, bet vis dėlto situacija dar labai nestabili. NATO generalinis sekretorius reikalavo laisvės veikti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijai Rytų Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (505)