Į laisvą vietą parlamente sostinės Žirmūnų apygardoje kandidatuoja 12 atstovų: Liberalų sąjūdžio keliamas Šarūnas Gustainis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - buvusi energetikos viceministrė Renata Cytacka, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų - buvusi europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Socialdemokratų partijos - Algirdas Raslanas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ - Vanda Birutė Ginevičienė, Lietuvos laisvės sąjungos - buvęs Seimo narys Algis Čaplikas, Darbo partijos - ekspremjeras Gediminas Vagnorius, partijos „Drąsos kelias“ - Anžela Andruškevič, Lietuvos liaudies partijos - Lilijana Astra, Lietuvos žaliųjų partijos - Joana Tamkevičiūtė, Tautininkų sąjungos - Ričardas Garuolis, nepriklausomai išsikėlęs kandidatas - Žydrūnas Plytnikas.

Tuo tarpu tikslaus kandidatų į savivaldą skaičiaus VRK vadovas Zenonas Vaigauskas iš karto po komisijos posėdžio negalėjo pasakyti, nes jame dar buvo priimami sprendimai dėl teistumą nuslėpusių pašalinimo, kelių kandidatų sąrašų registravimo atšaukimo, bendras kandidatų skaičius dar aptirpo keliais šimtais.

„Kandidatų tikriausiai bus daugiau kaip 15,5 tūkst., bet tikslius skaičius pasakysime vėliau, nes labai daug išbraukėme“, - BNS sakė Z.Vaigauskas. Pasak jo, po penktadienio posėdžio sprendimų kandidatų sąrašas keistis nebeturėtų, nebent Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas tenkins išbrauktų kandidatų skundus ir juos grąžins į sąrašą, ar kitais pavieniais atvejais.

Dalyvauti savivaldos rinkimuose norą pareiškę buvo per 16 tūkst. asmenų, daugiau kaip 400 pageidavo varžytis dėl merų postų. Kandidatų sąrašai aptirpo, VRK išbraukus netinkamus dėl per jauno amžiaus, netinkamai deklaruotos gyvenamosios vietos, nuslėpto teistumo.

Iš rinkimų sąrašų išbraukti 280 kandidatų į savivaldybių tarybų narius, kurie anketose nenurodė buvę teisti. Taip pat komisija išbraukė per jaunus kandidatuoti asmenis ir kitoje savivaldybėje nei kandidatuoja deklaravusiuosius gyvenamąją vietą, iš viso - apie 140.

Įstatymai numato, kad savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų. Kandidatas turi nurodyti anketoje, jei po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos ar užsienio valstybės teismo įsiteisėjusiu nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos, priešingu atveju braukiamas iš sąrašų. Teistumą dėl sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo padarymo reikia nurodyti be išlygų. Tuo metu okupacinio režimo teismo sprendimas dėl nusikaltimo valstybei nenurodomas.

Rinkimai į savivaldybių tarybas bei tiesioginiai merų rinkimai vyks kovo 1 dieną.