D. Grybauskaitės pareiškimas, kuriuo V. Andriukaitis kaltinamas, esą jo biuras sudarė sąlygas pavienėms Europos Sąjungos (ES) šalims individualiai derėtis su Rusija dėl importo embargo nutraukimo, DELFI žiniomis, buvo aptariamas ketvirtadienį vykusiame socdemų prezidiumo posėdyje. Vieningos nuomonės neprieita, bet vienas socdemų lyderių, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas nutarė netylėti.

„Įsibėgėjusi savivaldos rinkimų kampanija bei šiomis dienomis pasirodžiusios prognozės, kad daugiausia gyventojų linkę pasitikėti ir balsuoti už socialdemokratus, įsiutino valdžios išalkusius dešiniuosius. Ieškodami galimybių atsikirsti, konservatoriai puolė kalti prie kryžiaus Lietuvos deleguotą ES komisarą V. Andriukaitį. Neva, jam pavaldus departamentas leido Rusijai pačiai spręsti, iš kokių ES šalių leisti vežti maisto produktus.

Labai greitai paaiškėjo, kad visas triukšmas – išpūstas „burbulas“. Tenka eilinį kartą „nustebti“, kad į šią kampaniją buvo įtraukta ir šalies vadovė, išvadinusi Lietuvos deleguoto ES komisaro V.Andriukaičio veiklą „apgailėtina“ ir pareikalavusi komisaro prisiimti asmeninę atsakomybę“, - teigia A. Sysas.

Socdemo nuomone, D. Grybauskaitė, kaip buvusi eurokomisarė, pati turėtų suprasti, kad neturėtų kištis į V. Andriukaičio darbą.

„Nejaugi buvusi ES komisarė Dalia Grybauskaitė pamiršo vieną iš svarbiausių taisyklių – pagal ES teisę, šalis, delegavusi savo atstovą į komisarus negali niekaip kištis, daryti įtaką, juolab politinį spaudimą Europos Komisijos pareigūnui. Komisaro veiklą gali ir turi vertinti tik J. C. Junckeris. Matyt ir įvertins. Tik kaip atrodys šiame kontekste Lietuva, bandanti kaišioti pagalius į ratus savam Europos Komisarui?“ - klausia A. Sysas.

Kritiką V. Andriukaičiui politikas vadina šmeižtu. O strėlės į Lietuvos eurokomisarą esą naudingos Maskvai.

„Nežinau, kiek balsų rinkimuose sugebės tokiu būdu atsigriebti dešinioji politinių svarstyklių pusė, bet tokios rinkiminės kampanijos pasekmės – apšmeižtas ir bandomas sukompromituoti Lietuvos deleguotas ES pareigūnas. Šitie pareiškimai akivaizdžiai naudingi ir Rusijai. Prezidentės ir konservatorių vieši pasisakymai tiesiogiai atitiko dabar krizėje atsidūrusios Rusijos vykdomą politiką „skaldyk ir valdyk“. Ši šalis akivaizdžiai siekia dvišalių santykių su atskiromis ES valstybių įmonėmis. Jų, beje, nesislapstydamos siekia ir pačios šalys narės, jų įmonės. Taigi, ir Prezidentės minėtoji Prancūzijos įmonė eilinį kartą tariasi su Rusija. ES Komisaras negali nurodinėti, leisti arba neleisti atskiroms valstybėms tartis su ne ES šalimis. Tačiau vis dėlto galutinį susitarimų variantą ES šalis narė derina su Europos komisija. Taip darydavo ir Lietuva. Tą turės padaryti ir Prancūzija, jeigu jos įmonės preliminariai kažką susitarė“, - aiškina A. Sysas.

Politikas užstoja V. Andriukaitį – esą buvęs sveikatos apsaugos ministras ne skaldo, o kaip tik siekia vienyti ES šalis.

„Esant dabartinei geopolitinei padėčiai, ES šalims kaip niekad svarbu laikytis išvien. Tą pabrėžia ir mūsų deleguotas Europos komisaras V. Andriukaitis. Rašte, dėl kurio keliamas triukšmas, kalbama apie „grįžimą prie prekybos padėties prieš apribojimus“. Vadinasi, prie prekybos galimybių su visomis 28 ES šalimis. Dokumente taip pat rašoma, kad Rusija turi teisę vykdyti fitosanitarinius patikrinimus visose ES narėse, kaip tai būdavo ir anksčiau. Galbūt čia ir buvo palikta erdvė abejojimui, ar Rusija vėl nepasinaudos fitosanitarijos priemonėmis kaip politinėmis, kad vienų šalių produktus „išbrokuotų“, o kitų „palaimintų“ kaip tinkamus. Tačiau tokia sąlyga – vykdyti fitosanitarijos patikrinimus yra abipusė ir jos negalima atsisakyti“, - dėsto A. Sysas.

Politiko teigimu, tik viena ES šalis puola Lietuvos eurokomisarą – ir tai Lietuva.

„Įdomu tai, kad Lietuva yra vienintelė iš ES šalių, kaltinanti komisarą. Kitų šalių politikai, pvz. Lenkijos žemės ūkio ministras Marekas Sawickis, sako, kad pačios valstybės, tokios kaip Prancūzija yra atsakingos už susitarimus su Rusija, ir griauna bendrus ES politinius sprendimus. Ar Lietuvos politikai bei jų patarėjai skaito kitus dokumentus?“ - ironizuoja A. Sysas.

D. Grybauskaitės pasisakymus Seimo vicepirmininkas prilygina smūgiui valstybės patikimumui.

„Skaičiuoti „neklystančios“ šalies vadovės klaidas – politologų darbas, tačiau, kai oficialių pareiškimų pasekmės kerta visos valstybės patikimumui ir jos atstovų autoritetui, tenka priminti ne tik politinio korektiškumo, bet ir atsakomybės principus“, - teigia A. Sysas.