Gauta pranešimų, kol kas objektyviai nepatvirtintų, kad sukilėliai užgrobė netoliese esantį Vuhlehirsko miestelį.

Daug civilių įstrigo Debalceve, tuo metu kiti, įskaitant kulkų sužeistus asmenis, sugebėjo pasiekti Artemivsko miestą.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad per mūšius Donecke žuvo 12 žmonių.

Pranešta, kad artilerijos sviediniai pataikė į autobusą ir kultūros namus, kur civiliai gaudavo humanitarinės pagalbos.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai bando atkurti derybas Baltarusijos sostinėje Minske. Rusijos atstovas šioje organizacijoje Andrejus Kelinas apkaltino Ukrainą siekiant karinio sprendimo.

„Nematome nė menkiausio Kijevo noro sustabdyti karo veiksmus, įsitraukti į dialogą su opozicija Rytų Ukrainoje ar pradėti politinį sureguliavimo procesą“, - ketvirtadienį ESBO sakė atstovas.

Rusijos televizija pranešė, kad apie 8 tūkst. Ukrainos karių yra apsupti Debalcevo mieste. Ji taip pat citavo sukilėlius, sakančius, kad jiems pavyko išstumti Ukrainos karius iš Vuhlehirsko, tačiau separatistų pozicijos miestelyje vis dar apšaudomos.

Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ („DLR“) lyderis Aleksandras Zacharčenka paragino Ukrainos karius „sudėti ginklus ir išeiti“.

Kijevui pavaldūs saugumo pajėgų kariai, ties Debalceve patekę į apsuptį, bus paleisti namo, jeigu pasiduos. Tai vienas separatistų lyderių pareiškė kanalui „Rossija 24“.

A. Zacharčenka papasakojo, kad „buvo praktiškai apsupta iš visų pusių“, kai „DLR“ pajėgos paėmė Vuhlehirską. Interviu jis pareiškė, kad „dabar miestą jau giname“, taip pat „palaikant artilerijai“. „Paėmėme per vieną dieną praktiškai“, – pridūrė „DLR“ vadovas.

Tuo metu Ukrainos bataliono vadas Semionas Semenčenka nurodė, kad sukilėliai šiuo metu kontroliuoja dalį Vuhlehirsko, tačiau Kijevo kariai ten nenutraukia ugnies.

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje vadas rašė, kad separatistai Ukrainos karių pozicijas apšaudo iš minosvaidžių ir „Grad“ raketomis.

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį nutarė pratęsti Rusijai galiojančias sankcijas iki rugsėjo. Per neeilinį susitikimą Briuselyje diplomatai sutarė, kad naujos baudžiamosios priemonės Rusijai bus taikomos tik tuo atveju, jei situacija Rytų Ukrainoje nesitaisys arba blogės.

Donecke – nauji išpuoliai

Penktadienį per Donecko apšaudymą žuvo mažiausiai 12 žmonių, praneša „Interfax“.

Tuo metu miesto administracija praneša, kad Donecke artilerijos sviediniams pataikius į kultūros rūmus ir troleibusą žuvo mažiausiai 10 žmonių.

Penki žmonės žuvo per smūgį kultūros rūmams, o dar bent penkis užmušė sviedinys, pataikęs į viešojo susisiekimo troleibusą. Abiejų incidentų vietos yra už maždaug kilometro viena nuo kitos.

„Troleibuse iš karto žuvo penki žmonės“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo neįvardytą separatistų šaltinį.

Sviedinių skeveldros taip pat pataikė į vieną maršrutinį mikroautobusą ir sunkiai sužalojo du žmones, vienos vietos ligoninės šaltiniai sakė „Interfax“.

Kijevo vyriausybės pajėgų atstovai šių pranešimų kol kas nepatvirtino.

Ukrainos kariškiai kaltina separatistus Donecko kultūros namų apšaudymu

Ukrainos kariškiai apkaltino separatistus, kad šie apšaudė kultūros centrą Donecke, kur buvo dalijama humanitarinė pagalba ir žuvo septyni žmonės.

Pranešime pabrėžiama kad separatistai „cinišku teroro aktu“ mėgina sutrukdyti vadinamosios kontaktų grupės susitikimui; šią grupę sudaro Ukrainos, Rusijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai ir separatistų lyderiai.

Planuota šios grupės susitikimą surengti šį penktadienį Baltarusijos sostinėje Minske, bet, anot separatistų, šis renginys buvo atšauktas dėl procesą vilkinančios Ukrainos.

Pasak naujienų agentūros „Interfax“, Rusijos Federacijos Tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą dėl Donecko kultūros namų ir vieno troleibuso apšaudymų, per kuriuos žuvo žmonių; tai pranešė šios žinybos atstovas Vladimiras Markinas.

Tyrimo duomenimis, sausio 30 dieną į artilerijos ugnį pateko troleibusas su keleiviais Donecke, visuomeninio transporto stotelėje Matrosovo prospekte.

„Tą pačia dieną dalijant humanitarinę pagalbą buvo apšaudyti Donecko kultūros namai Donecke. Žuvo ne mažiau kaip dešimt taikių gyventojų“, – sakė V.Markinas.

Derybos dėl taikos atidėtos

Andrejus Purginas, Denisas Pušilinas
Ukrainos separatistų pareigūnai pranešė, kad taikos derybos, kurias ketinta surengti šį penktadienį Baltarusijos sostinėje Minske, atidedamos.

Atvykę į Minską jie kaltino Kijevą „dialogo“ vengimu, nes nesulaukė Kijevo atstovų.

Prieš leisdamasis į kelionę Maskvon, separatistų pareigūnas Denisas Pušilinas sakė, kad Rusijos remiami ginkluoti separatistai pasirengę tęsti „puolimą“ ir užimti visas abiejų Ukrainos rytų sričių, Donecko ir Luhansko, teritorijas, jeigu atsinaujins kovos su vyriausybinėmis pajėgomis veiksmai.

„Laisvės radijo“ paklausti, kodėl į derybas neatvyko vyriausieji separatistų lyderiai – Aleksandras Zacharčenka iš Donecko ir Igoris Plotnickis iš Luhansko, jei atsakė esą oficialūs DLR ir LLR atstovai.

„Mes turime dokumentus ir įgaliojimus“, – sakė D.Pušilinas.

Ukraina primygtinai reikalavo, kad derybose dalyvauti Minsko susitarimus pernai rugsėjį pasirašę asmenys, tarp kurių buvo separatistams atstovavę A.Zacharčenka ir I.Plotnickis.

Prancūzija ir Lenkija penktadienį paragino Rusiją nutraukti bet kokią pagalbą Ukrainos separatistams ir reikalavo, kad nedelsiant būtų skelbiamos paliaubos, perspėdamos, kad sankcijos Maskvai bus palaikomos bei pratęsiamos tol, kol bus rastas politinis sprendimas.

„Mums kelia nerimą tai, kas vyksta rytų Ukrainoje“, – pasakė Francois Holande'as po pokalbio su Lenkijos ministre pirmininke Ewa Kopacz ir dar pridūrė, kad skubiai reikia politinio sprendimo, nes sankcijos Rusijai daro daug žalos visam regionui.