Vyriausybės vadovas Matteo Renzi tikisi, kad jo pasiūlytam kandidatui pavyks bent per ketvirtąjį rinkimų ratą užsitikrinti būtiną įstatymų leidėjų paramą, nes tuomet jam išrinkti reikės mažesnio balsų skaičiaus.

M.Renzi į valstybės vadovo postą pasiūlė 73 metų Konstitucinio teismo teisėją Sergio Mattarellą, o toks žingsnis supykdė jo politinį varžovą Silvio Berlusconi ir gali padidinti įtampą tarp abiejų politikų tariantis dėl rinkimų ir konstitucijos reformų.

Italijos prezidento postas yra daugiausiai reprezentacinis, tačiau valstybės vadovas gali pasinaudoti svarbiomis galiomis politinio nestabilumo laikotarpiais, kurių šioje šalyje dažnai pasitaiko. Prezidentas tokiais atvejais gali paleisti parlamentą, paskelbti rinkimus ir paskirti premjerą.

Ketvirtadienį daugiau negu pusė iš 1 009 parlamentarų ir regioninių pareigūnų į balsadėžę įmetė neužpildytus balsalapius, todėl nei vienas iš kandidatų negalėjo surinkti reikalaujamos dviejų trečdalių daugumos.

Penktadienį vyks dar du balsavimai, kurie, kaip prognozuojama, taip pat baigsis be rezultatų. Jeigu šeštadienį bus surengtas ketvirtasis rinkimų ratas, pakaks paprastos balsų daugumos, kad prezidentas būtų išrinktas. M.Renzi viliasi, kad būtent tada bus išrinktas S.Mattarella, kai už jį balsuos premjero Demokratų partija (PD) ir jos centro kairieji sąjungininkai.

S.Berlusconi pareiškė, kad jo centro dešinioji partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija!“) nepalaikys S.Mattarellos, ir kaltino M.Renzi pažeidus jųdviejų susitarimą dėl reformų, kai nebuvo pasiūlytas abiem pusėms priimtinas kandidatas.