Toks asmuo įrašytas 3-iuoju numeriu, iškart po kandidato į merus, užsienio reikalų minisitro patarėjo Dariaus Skusevičiaus ir Šalčininkų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Gerardo Stonkaus.

Ar tai reiškia, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis paliko partiją ir tapo socialdemokratų atstovu? Ne, tai tik sutapimas, tiesiog socialdemokratai irgi turi savo V. Tomaševskį.

Rinkimų biuleteniuose socialdemokratų kandidatą nuo LLRA lyderio skirs viena raidė: socdemas dokumentuose įrašytas kaip Valdemar Tomaševskij, o LLRA pirmininkas – Valdemar Tomaševski.

Socialdemokratas V. Tomaševskis yra 30-ies metų ir gyvena Kalesninkų kaime, Šalčininkų rajone. Šiuo metu jis dirba įmonės „Požeminės jungtys“ vairuotoju. V. Tomaševskis prisistato esantis lenkas, yra vedęs ir turi dvi atžalas.

Remiantis pajamų mokesčio deklaracija už 2013 metus, socdemas V. Tomaševskis gavo daugiau nei 25 tūkst. litų pajamų (apie 7,2 tūkst. eurų), privalomas registruoti turtas siekia 8000 litų (2,3 tūkst. eurų).

Kandidatų pavardžių sutapimas nėra naujiena, ypač Ukrainoje. Šis reiškinys turi net specifinį pavadinimą - „klonuoti kandidatai“. Taip daroma norint suklaidinti rinkėjus ir paimti balsų iš pagrindinio kandidato.

Šalčininkų rajono atveju socialdemokratų V. Tomaševskis neatims balsų iš LLRA pirmininko V. Tomaševskio, nes pastarasis kandidatuoja Vilniuje, bet dalis žmonių gali pamanyti, kad balsuoja už europarlamentarą, o ne įmonės vairuotoją.

„Klonuotų“ kandidatų Lietuvoje buvo ir anksčiau. Pavyzdžiui, 2008 m. Seimo rinkimuose vienmandatėje Varėnos-Eišiškių apygardoje prieš liberalą Algį Kašėtą buvo iškeltas kitas Algis Kašėta, laimėjęs 5,22 proc. balsų.

Kaip po Ukrainos parlamento rinkimų stebėjimo yra rašęs parlamentaras Mantas Adomėnas, Ukrainoje ši rinkiminė technika išvystyta iki tobulybės: ten prieš vieną kandidatai iškeliama net po keletą bendravardžių ir bendrapavardžių, juos skiria tik gimimo datos.

V. Tomaševskis, LLRA pirmininkas, tokio socialdemokratų veiksmo nesureikšmina. Jo teigimu, rinkėjai supranta, kas yra kas. 

„Manau, nieko iš to nebus, net jeigu socialdemokratai ir planavo", - DELFI sakė V. Tomaševskis.

Jo „antrininkas“ socialdemokratų sąraše V. Tomaševskis ketvirtadienį DELFI žadėjo pakomentuoti savo politines perspektyvas. Tačiau vėliau politikas į skambučius neatsiliepė.