Ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­jos sa­vait­raš­čio „Šiau­liai plius“ skai­ty­to­jams at­sklei­džia, kaip iš­si­rink­ti tin­ka­mus pro­duk­tus ir ką rei­kė­tų da­ry­ti, kad šven­ti­nio sta­lo pra­ban­gos ne­lem­tų vien tik pi­ni­gi­nės tu­ri­nys.

Kiek­vie­ną mais­to pro­duk­tą rei­kia ap­žiū­rė­ti iš ar­čiau

Šven­ti­nis (ypač Kū­čių) sta­las vi­sa­da ro­dė šei­mos tur­tin­gu­mą ir sve­tin­gu­mą, su­ge­bė­ji­mą mai­tin­ti šei­my­ną. Ge­ra pa­si­tu­rin­čio ūki­nin­ko žmo­na su­ge­bė­da­vo pa­ga­min­ti iki 30 pa­tie­ka­lų. Ir da­bar kiek­vie­na šei­mi­nin­kė sten­gia­si pra­džiu­gin­ti ar­ti­muo­sius kuo įvai­res­niais pa­tie­ka­lais ir ieš­ko ge­ros ko­ky­bės mais­to pro­duk­tų. Ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­jos siū­ly­tų ne­pa­mirš­ti pa­grin­di­nių prin­ci­pų, ga­lin­čių pa­dė­ti pa­ga­min­ti ko­ky­biš­kus šven­ti­nius pa­tie­ka­lus.

„Per­kant vi­sas žu­vis vie­no­je par­duo­tu­vė­je, ne­re­tai ga­li ap­si­gau­ti net ir aky­les­nis pir­kė­jas ir Kū­čių va­ka­rą lik­ti vi­sai be žu­vies. Aš sten­giuo­si žu­vis pirk­ti iš skir­tin­gų par­da­vė­jų“, – ne­sle­pia ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­ja Kas­ty­tė Dap­še­vi­čie­nė. Vis dėlto iš­si­rink­ti švie­žią žu­vį yra įma­no­ma.

„Mums dar neįp­ras­ta iš ar­čiau ap­žiū­rė­ti mė­są ar žu­vį ir tuo la­biau ją uos­ty­ti, bet tai ver­tė­tų pa­da­ry­ti“, – pa­ta­ria K. Dap­še­vi­čie­nė, teig­da­ma, kad švie­žią žu­vį ga­li­ma at­pa­žin­ti iš iš­si­pū­tu­sių akių ir žiau­nų.

„Žiau­nos tu­rė­tų bū­ti nuo švie­siai iki tam­siai rau­do­nos spal­vos, žiau­ni­niai dang­te­liai stan­džiai su­glaus­ti ne­su­sik­li­ja­vę, pe­le­kai ir uo­de­ga neap­džiu­vę“, – mi­ni ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­ja. Be to, švie­žia žu­vis ne­tu­rė­tų skleis­ti ne­ma­lo­naus kva­po, ne­bent jū­ros ir jo­do. Jei­gu jau­čia­mas amo­nia­ko kva­pas, va­di­na­si, žu­vis ne­švie­žia ir pra­de­da ges­ti.

Mė­sos švie­žu­mas nu­sta­to­mas kiek ki­taip. To­kiu at­ve­ju ga­li pa­dė­ti lanks­tu­mo tes­tas. Pas­paus­ta mė­sa tu­rė­tų grįž­ti į sa­vo pra­di­nę pa­dė­tį, ne­ga­li lik­ti jo­kių įlen­ki­mų. Per­kant šal­dy­tą mė­są ar ki­tus šal­dy­tus pro­duk­tus, de­rė­tų at­kreip­ti dė­me­sį į le­do kris­ta­lus, ar jų nė­ra pa­kuo­tė­je.

Šven­ti­niam sta­lui pa­ta­ria­ma nau­do­ti kuo dau­giau neap­do­ro­tų pro­duk­tų.

„Sil­kės mė­gė­jai ga­lė­tų paieš­ko­ti neiš­va­ly­tos sil­kės statinėse ar pa­žįs­ta­mo žve­jo, ku­ris ga­lė­tų pa­rū­pin­ti švie­žios žu­vies“, – pa­ta­ria ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­ja.

Tiems, ku­riems ten­ka iš šal­dy­tu­vo trauk­ti šal­dy­tus pro­duk­tus, de­rė­tų ži­no­ti, kaip tei­sin­gai juos at­šil­dy­ti. No­rint tai pa­da­ry­ti grei­čiau, ga­li­ma nau­do­ti at­šil­dy­mo funk­ci­ją or­kai­tė­je, mik­ro­ban­gų kros­ne­lė­je ar­ba pa­lai­ky­ti pro­duk­tą po te­kan­čiu šal­tu van­de­niu, ne­pa­žei­dus jo pa­kuo­tės.

Kai mais­tas tam­pa nuo­du

Kad šven­ti­niai val­giai vė­liau ne­pri­vers­tų ieš­ko­ti vais­tų skran­džio veik­lai ge­rin­ti, ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­jos pa­ta­ria ant šven­ti­nio sta­lo per­ne­lyg il­gai ne­lai­ky­ti pa­tie­ka­lų.

„Kai vi­si šven­ti­niai val­giai ne­be­tel­pa šal­dy­tu­ve, ne­ven­gia­ma da­lį mais­to iš­neš­ti į bal­ko­ną. Tai tik­rai nė­ra ge­riau­sia išei­tis, bal­ko­ne nė­ra už­tik­ri­na­ma pa­sto­vi tem­pe­ra­tū­ra. Na­muo­se vi­sus grei­tai gen­dan­čius mais­to pro­duk­tus bū­ti­na lai­ky­ti šal­dy­tu­ve“, – tei­gia K. Dap­še­vi­čie­nė. Vir­to, kep­to, troš­kin­to mais­to ne­re­ko­men­duo­ja­ma lai­ky­ti kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ro­je il­giau kaip 2 va­lan­das. Kai ku­rių pa­tie­ka­lų ga­lio­ji­mo lai­kas ga­li bū­ti pra­tęs­tas.

„Ne­su­val­gy­tos miš­rai­nės ar sa­lo­tos il­giau iš­si­lai­kys švie­žes­nės, jei jo­se ne­bus ma­jo­ne­zo. Bū­tent jis grei­čiau­siai pra­de­da rūg­ti“, – pa­ta­ria ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­ja.


Mais­to li­ku­čių pa­vo­jai

Vie­na iš daž­niau­siai pa­si­tai­kan­čių bui­ti­nių ap­si­nuo­di­ji­mo mais­tu prie­žas­čių – mais­to li­ku­čių nau­do­ji­mas. Pa­ta­ria­ma juo ska­nau­ti at­sa­kin­gai.

„Pa­ruoš­tą mais­tą rei­kia kuo grei­čiau su­var­to­ti, o ne­su­val­gy­tą – lai­ky­ti šal­dy­tu­ve. Ne­ver­ta pri­pirk­ti ir pri­ruoš­ti dau­g mais­to, ku­rio ne­pa­jė­gia­me su­val­gy­ti“, – pa­ta­ria ku­li­na­ri­jos mo­ky­to­ja Ing­ri­da Vaiš­no­rie­nė. Šven­ti­niai pa­tie­ka­lai šal­dy­tu­ve ne­tu­rė­tų lies­tis su ža­liais pro­duk­tais.

Ku­li­na­ri­jos ži­no­vės ne­re­ko­men­duo­ja ir vi­so ne­su­val­gy­to mais­to Kū­čių nak­tį pa­lik­ti vė­lėms.

„Pa­kak­tų ir vie­nos lėkš­tės su mi­ni­ma­liu mais­to kie­kiu“, – pa­ta­ria K. Dap­še­vi­čie­nė. Be to, tie, ku­rie lai­ko­si pa­pro­čių, šv. Kū­čių nak­tį ant sta­lo pro­tė­vių vė­lėms ga­li pa­lik­ti ne­greit gen­dan­čių pro­duk­tų – kū­čiu­kų, duo­nos, džio­vin­tų vai­sių, rie­šu­tų.


Kaip neap­si­gau­ti ren­kan­tis pro­duk­tus?

Ren­kan­tis mais­to pro­duk­tus, bū­ti­na at­kreip­ti dė­me­sį į spal­vą, for­mą, kon­sis­ten­ci­ją, lai­ky­mo są­ly­gas, tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nus.

Krau­nant pro­duk­tus į pir­ki­nių krep­še­lį, ža­lią mė­są, paukš­tie­ną ir žu­vį rei­kė­tų su­pa­kuo­ti dvi­gu­bo­se pa­kuo­tė­se, kad ne­bū­tų už­terš­ti ki­ti mais­to pro­duk­tai, ku­rie bus var­to­ja­mi be pa­pil­do­mo ter­mi­nio ap­do­ro­ji­mo.

Per­kant rie­šu­tus ar džio­vin­tus vai­sius, rei­kė­tų at­kreip­ti dė­me­sį į jų iš­vaiz­dą. Neverta pirk­ti rie­šu­tų ar džio­vin­tų vai­sių, ku­rie yra su­ski­lę, dė­mė­ti, pa­juo­dę, že­mė­ti. Prieš var­to­ji­mą džio­vin­tus vai­sius ir rie­šu­tus bū­ti­na ge­rai nu­plau­ti ar api­pil­ti ver­dan­čiu van­de­niu.

Ženk­li­ni­mo eti­ke­tė­je tu­rė­tų bū­ti nu­ro­dy­tas kon­di­te­ri­jos ga­mi­nio pa­va­di­ni­mas, tin­ka­mu­mo var­to­ti ter­mi­nas, su­de­da­mų­jų da­lių są­ra­šas, gry­na­sis svo­ris, lai­ky­mo są­ly­gos, ga­min­to­jo pa­va­di­ni­mas ir ad­re­sas, kil­mės ša­lis (jei­gu ga­mi­nys pa­ga­min­tas ne Lie­tu­vo­je).