Kaip rašo britų spauda, manoma, kad toks pareiškimas bus pagrindinis nekantriai laukiamos ministro pirmininko Davido Camerono kalbos akcentas.

Šioje kalboje premjeras turėtų išdėstyti savo planus, kaip bus siekiama sumažinti Britanijos patrauklumą tarp imigrantų iš ES šalių.

Šią savaitę analitikų centras „Open Europe“ paskelbė ataskaitą, kurioje sakoma, jog įvairios mokestinės lengvatos Jungtinę Karalystę pavertė imigrantų iš kitų Europos Sąjungos šalių traukos centru. Ataskaitoje aiškiai nurodoma, kaip JK mokesčių mokėtojai iš tiesų subsidijuoja mažai uždirbančius imigrantus.

Britų vyriausybė jau ėmėsi priemonių kovai su asmenimis, kurie atvyksta į šalį tik dėl pašalpų. Tačiau kritikai sako, kad didesnė problema yra ne pašalpos, bet tai, kad dėl sudėtingos leiboristų įvestos sistemos mažai pamokamus darbus dirbantiems imigrantams mokamos dosnios priemokos per mokestines lengvatas.

Dabar manoma, kad naujai atvykusiems imigrantams iš ES šalių visai bus uždrausta prašyti universalios pašalpos. Antradienį kalbėdamas parlamente I. D. Smithas pareiškė, kad universalioji pašalpa bus „visai kitokia“, ir davė suprasti, kad ji nebus mokama naujiems atvykėliams į JK.

Teigiama, kad Darbo ir pensijų departamentas parengė planus vyriausybei, kaip su šia universalia pašalpa sumažinti Britanijos patrauklumą tarp imigrantų.