Turkija praeitą mėnesį paskyrė savo specialųjį atstovą Libijai, kuris tapo pirmuoju pasiuntiniu, viešai susitikusiu su Tripolį kontroliuojančia paraleline vyriausybe. Tas žingsnis pakurstė įtarimus, kad Ankara stengiasi vykdyti proislamistinę programą regione.

Turkijos pareigūnai tikino, kad tas žingsnis buvo dalis Ankaros pastangų skatinti Jungtinių Tautų (JT) palaikomas taikos derybas.

„Mes griežtai smerkiame smūgius iš oro, – sakoma Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime. – Tos atakos Libijoje gilina egzistuojančias problemas ir konflikto atmosferą, taip pat žlugdo pastangas išspręsti šią krizę taikiomis priemonėmis.“

URM pranešime nurodoma, kad Libijos krizė gali būti išspręsta tik užbaigus užsienio intervencijas, paskelbus paliaubas ir pradėjus platų politinį dialogą. Ankara paragino vis jėgas šalyje palaikyti JT pastangas.

Libiją tebekrečia chaosas, praėjus trejiems metams po veterano diktatoriaus Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) nuvertimo. Šalyje vyksta priešiškų grupių tarpusavio kovos dėl kontrolės, o sostinę Tripolį kontroliuoja alternatyvi vyriausybė, palaikoma islamistų grupuočių.

Mitigos oro uostas šią savaitę buvo atakuotas jau bent du kartus. Libijos premjeras Abdullah al Thani sakė, kad jo vyriausybės oro pajėgos atsakingos už smūgius, kurių taikiniu tapo ginkluota grupuotė „Libijos aušra“, palaikanti konkuruojančią administraciją.

„Libijos aušra“ vasarą užėmė Tripolį, įkūrė savo vyriausybę, perėmė ministerijas ir privertė A.al Thani bei išrinktą parlamentą persikelti į Tobruką, esantį už tūkstančio kilometrų į rytus nuo šios Šiaurės Afrikos valstybės sostinės.