„Žinant savaitgalį pasiektą pažangą, deryboms tikriausiai prireiks pratęsimo, o ekspertai ir derybininkų grupės vėl susirinks gruodį dar nenustatytoje vietoje“, – nurodė diplomatas.

Irano ir penkių nuolatinių Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narių bei Vokietijos, sudarančių grupę „P5 plius 1“, užsienio reikalų ministrams išvykus į susitikimą Vienoje dar nebuvo aišku, kiek gali būti pratęstas šis procesas.

Atsivėrus geriausiai per daugelį metų galimybei išspręsti užsitęsusį ginčą dėl Irano branduolinės programos, „P5 plius 1“ narės kelis mėnesius vedė derybas su Teheranu, siekdami, kad laikinas susitarimas, kurio galiojimas baigsis pirmadienį 23 val. Grinvičo (antradienį 1 val. Lietuvos) laiku, būtų pertvarkytas į ilgalaikę sutartį.

Tokia sutartimi, kuri būtų sudaryta po 12 metų trukusios konfrontacijos, siekiama išsklaidyti nerimą, kad Teheranas pasigamins atominių ginklų, prisidengdamas civilines branduoline programa, nors šiitiška respublika griežtai neigia turinti tokių ambicijų.

Pasirašius trokštamą sutartį gali būti atšauktos skausmingos sankcijos Iranui, liautis kalbos apie karą ir būtų pelnyta diplomatinė pergalė, kuri labai reikalinga tiek JAV prezidentui Barackui Obamai, tiek Irano vadovui Hassanui Rouhani.

Ta sutartis gali pradėti procesą, kuriame „pradėtų keistis ne vien ryšiai tarp Irano ir mūsų, bet ir ryšiai tarp Irano bei pasaulio“, B.Obama sakė sekmadienį duodamas interviu televizijai „ABC News“.

Bet per kelias pastarąsias dienas vykusį diplomatijos maratoną Vienoje, įskaitant JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry ir kitų šio proceso šalių užsienio reikalų ministrų derybas, paskutinių išliekančių svarbių nesutarimų veikiausiai nepavyko išspręsti.

Irano ir JAV pareigūnai sekmadienio vakarą sakė pradėję kalbėtis apie atsarginį planą – galimybę suteikti daugiau laiko diplomatijai.

„Mes aptarėme pratęsimus, bet kol kas dar niekas nėra detalizuota“, – vienas Irano šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Tas pasitarimas įvyko po jau septintojo nuo ketvirtadienio J.Kerry susitikimo su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu, bet akivaizdu, kad jame irgi nepavyko rasti išeities iš aklavietės.