Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

„Taip, tai buvo padaryta šiandien“, - BNS sakė STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas, pasiteiravus, ar buvęs ministras apklaustas kaip specialusis liudytojas. Buvusį ministras apklausė STT pareigūnai.

Nutarimą dėl to, kad D.A.Barakauskas būtų apklaustas specialiuoju liudytoju, priėmęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Rolandas Stankevičius BNS sakė, kad tokios apklausos rengiamos su liudytojo sutikimu.

„Tai yra tarpinė padėtis tarp įtariamojo ir liudytojo. Siekiant nepažeisti žmogaus teisės neduoti parodymų apie savo veiksmus ir neturint pakankamai duomenų, kad jisai yra įtariamas, numatyta įstatyme tarpinė padėtis, kai žmogui siūloma duoti parodymus, jeigu jisai pats sutinka apie tai kalbėti, nors kartais gali apkalbėti save“, - aiškino prokuroras.

Atliekant ikiteisminį tyrimą kaip specialusis liudytojas anksčiau apklaustas buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ atsakingasis sekretorius, dabar Seimo narys Rimantas Ručys. Prokuroro teigimu, daugiau specialiųjų liudytojų šiame tyrime nebuvo.

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pranešė su STT atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais VRM vykdytų viešųjų pirkimų. Buvo sulaikyti penki asmenys, tarp jų - buvę D.A.Barakausko politinio pasitikėjimo komandos nariai, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, taip pat partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

D.A.Barakauskas šią savaitę atsistatydino ir ministro pareigų, tokį savo žingsnį jis motyvavo pablogėjusia sveikata.