Naująsias priemones taikyti valstijų gubernatoriai Andrew Cuomo ir Chrisas Christie nurodė jau kitą dieną po to, kai vienam amerikiečių gydytojui, prieš savaitę grįžusiam iš Gvinėjos, buvo diagnozuota Ebolos karštligė.

33 metų Craigo Spencerio, gydomo izoliatoriuje Niujorko Belvju ligoninėje, būklė penktadienį buvo stabili.

Ebolos karštligė jau pareikalavo beveik 4,9 tūkst. gyvybių, daugiausiai – Vakarų Afrikoje, kur labiausiai veikiamos šalys yra Gvinėja, Liberija ir Siera Leonė.

Atvejis Niujorke vėl pakurstė nuogąstavimus dėl galimo viruso išplitimo JAV miestuose, tačiau vilties suteikė naujienos, kad dvi slaugytojos iš Teksaso, kurios Ebolos virusu užsikrėtė prižiūrėdamos ligonį iš Liberijos, jau pasveiko.

Manhatane įvykusioje bendroje spaudos konferencijoje A.Cuomo ir Ch.Christie paskelbė apie papildomus tikrinimo protokolus Johno F.Kennedy ir Niuarko tarptautiniuose oro uostuose.

Tarp įvestų priemonių yra privalomas karantinas iki 21 dienos visiems asmenims, turėjusiems tiesioginių kontaktų su Ebolos karštlige sergančiais pacientais Gvinėjoje, Liberijoje ar Siera Leonėje, taip pat ir medikams.

Be to, visus, kas vyko į ligos protrūkio apimtus regionus, bet neturėjo tiesioginių kontaktų su ligoniais, aktyviai stebės visuomenės sveikatos apsaugos pareigūnai, jei reikės, tokie žmonės bus laikomi karantino sąlygomis.

C. Spenceris yra ketvirtasis asmuo, kuriam Ebolos viruso infekcija buvo diagnozuota Jungtinėse Valstijose ir pirmąkart – ne Teksase.

Jis atvyko į Niujorko J.F.Kennedy oro uostą spalio 17 dieną, atskridęs per Europą. Jis dirbo su Ebolos karštine sergančiais pacientais Vakarų Afrikoje kaip pelno nesiekiančios medikų organizacijos „Gydytojai be sienų“ (Medecins sans frontieres) narys.

Drauge su juo gyvenanti sužadėtinė ir du artimi jo draugai šiuo metu yra stebimi karantino sąlygomis, bet – sveiki, nurodė pareigūnai.