„Valdyboje sutarta, kad derybose su koalicijos partneriais mes laikysimės to plano, kurį pasiūlė finansų ministras sprendžiant kitų metų biudžetą. Tai yra biudžeto balansavimo klausimas. Situacija yra tokia, kad daugumai, kur šildoma dujomis, šildymo kaina nedidės, nes krenta gamtinių dujų kaina, todėl tas lėšas galima panaudoti racionaliau kitiems dalykams. O ten, kur biokuras, paskaičiuota, kad kaina vidutiniškai didės 3 proc.“, - DELFI sakė socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas.

Tokiam sprendimui dar turi pritarti valdančiosios koalicijos Politinė taryba, kuri posėdžiaus pirmadienį, bei Seimas.

Manoma, kad lengvatos atsisakymas į biudžetą atneš apie 200 mln. litų.

Iki šių metų pabaigos centralizuotam šildymui galioja 9 proc. PVM, o standartinis tarifas yra 21 procentas.

A. Syso teigimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turės paruošti patikslintą šildymo kainų kompensavimo tvarką socialiai remtiniems žmonėms. „Tada ratas, gaunančių kompensacijas, prasiplečia ir taip išsprendžiama socialinė problema. Taip, kai kuriems žmonėms padidės, bet padidėjimas yra tik 3 proc.“, - sakė politikas.

PVM lengvatų klausimas sukėlė tikras aistras socialdemokratų partijos gretose, mat partijai tai gali atnešti žalos kitais metais vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose.

Europos Parlamento narys, partijos vicepirmininkas Zigmantas Balčytis praėjusią savaitę parašė laišką, kuriuo išreiškė nepritarimą tokiam sprendimui.

„Savo poziciją dėl PVM lengvatos šildymui naikinimo jau anksčiau esu pareiškęs viešai. Klaida yra manyti, kad socialinio teisingumo bus daugiau, jei į socialiai remtinųjų sąrašus pateks dauguma daugiabučių gyventojų“, - rašė Z. Balčytis.

„Atsakomybė už svarbių sprendimų pasekmes teks ne prezidentei ar valdančiajai daugumai. Atsakomybė teks LSDP“, - perspėjo politikas.

Z. Balčytis taip pat pasipiktino Seimo frakcijos posėdžiu, kuriame irgi buvo svarstomas PVM lengvatų klausimas. Šiame posėdyje socialdemokratai karštai susiginčijo: kalbama, kad premjeras A. Butkevičius dėl lengvatos atsisakymo jį kritikavusius Seimo narius Darių Petrošių ir Andrių Palionį pagąsdino Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), kuri esą domisi šildymo kainomis Tauragėje ir Prienuose.

„Neatsargiai mestas šešėlis saviems bičiuliams socialdemokratams užkerta kelią savivaldybėse ateityje turėti mūsų partijos merus. Tokiais veiksmais metamas šešėlis ir visai partijai. Manau, kad nei partija, nei Seimo frakcija, nei valstybė negali būti valdoma slaptomis pažymomis ir gandais. Tai veda į susiskaldymą, silpnina partiją, trukdo priimti sprendimus, pamina partijos narių teisę išsakyti savo poziciją ir ją ginti“, - A. Butkevičiaus veiksmais pasipiktino Z. Balčytis.