Ne sezono metu užklupusi pūga ir sniego lavinos pareikalavo mažiausiai 39 gyvybių ir tai yra viena didžiausių kalnų katastrofų Nepale.

Daugiau kaip 500 žmonių buvo išgelbėti užsienio turistų pamėgtame maršrute aplink Anapurnos kalną, kuris yra dešimtas pagal aukštį pasaulyje. Tarp išgelbėtųjų yra 230 užsieniečių.

Gelbėtojai, ieškodami įstrigusių turistų, kreipėsi į vietos kaimų gyventojus, pažįstančius šią kalnų vietovę, kurią sniegu nuklojo praėjusį savaitgalį kaimyninę Indiją užklupusio ciklono „uodega“.

„Nežinome, kur yra dingę žmonės ir ar jie yra saugūs“, – sostinėje Katmandu žurnalistams sakė Nepalo nelaimių valdymo administracijos vadovas Yadavas Koirala (Jadavas Koirala).

„Galime tik viltis ir melstis, kad jie nebūtų mirę“, – sakė jis.

Nuo trečiadienio gelbėtojų komandos paėmė 30 lavonų ir iš oro pamatė dar devynis.

„Sniego danga labai stora, gelbėtojų komandoms sunku ištraukti tuos devynis lavonus“, – sakė Dolpos rajono, kuriame yra daug ledynų ir tarpeklių, pareigūnas K.P.Sharma (K.P.Šarma).

Armijos sraigtasparniais toliau ieškoma gyvųjų to maršruto dalyse, daugiau kaip 5 tūkst. m aukštyje. Kareiviai ieško sudėtingiausiose vietose, kuriose sraigtasparniai negali nutūpti.

Tarp žuvusiųjų yra kanadiečių, indų, izraeliečių, japonų, nepaliečių, lenkų ir slovakų turistų. Likę gyvi žygeiviai pasakojo, kad daug aukų žuvo bandydamos spaudžiant šalčiui baltosios tamsos sąlygomis nusileisti nuo aukščiausios maršruto perėjos.