Johannesas Hahnas sakė, kad Bendrija turi palikti sankcijas Rusijai ir kad Maskva neturi teisės vetuoti savo kaimynių sprendimų.

Pasak būsimo Europos kaimynystės politikos ir plėtros derybų komisaro, svarbiausias jo darbo šiame poste prioritetas bus pastangos padėti išspręsti Ukrainos krizę.

„Taip pat noriu judėti į priekį mūsų santykiuose su Rusija, tačiau Rusijai nederėtų nuvertinti Europos Sąjungos pasiryžimo laikytis savo principų... Kol nebus atkurtas (Ukrainos) teritorinis vientisumas, negalime daryti jokių nuolaidų Rusijai“, - pažymėjo J.Hahnas.

Atsakydamas į vieno ES įstatymų leidėjo klausimą, ar konfrontaciją santykiuose su Maskva sukėlė Rusijos kaimynėms Bendrijos pasiūlyti laisvosios prekybos susitarimai, J.Hahnas pabrėžė: „Nemanau, kad galima kaltinti Europos Sąjungą vykdant ekspansionistinę politiką... Kiekvienos šalies suvereni prerogatyva yra nuspręsti tai (ar rinktis integraciją su ES ar su Rusija), ir, mąstant logiškai, spręsti turi jų žmonės“.

Jis taip pat sakė, kad nepaisant Rusijos reikalavimų, ES ir Ukrainos prekybos susitarimo turinys neturėtų būti keičiamas.

Šis austrų politikas pastaruosius penkerius metus buvo atsakingas už ES regioninę politiką.

Diplomatai iš Ukrainos ir kai kurių rytinių ES valstybių nepatikliai žiūri į J.Hahno paskyrimą Europos kaimynystės politikos ir plėtros derybų komisaru, nes Austrija laikoma viena draugiškiausių Rusijai bloko valstybių.

Tačiau J.Hahno pasisakymai per klausimų ir atsakymų sesiją Europarlamente atspindėjo vyraujantį nusiteikimą Rusijos atžvilgiu, kurį dar kartą patvirtino tą pačią dieną ES valstybių ambasadorių priimtas sprendimas nepaisant paliaubų Ukrainoje neatšaukti ekonominių sankcijų Rusijai.

J.Hahnas, kuris taip pat bus atsakingas už plėtros derybas, ES asamblėjoje sakė, jog „kalbant apie Bendrijos šalis, kurios nepripažįsta Kosovo, manau, kad ten esama tam tikrų poslinkių“.

Vėliau žurnalistams J.Hahnas sakė, jog pradėjęs darbus planuoja surengti derybas su kiekviena iš penkių Kosovo valstybingumo nepripažįstančių ES šalių - Kipru, Graikija, Rumunija, Slovakija ir Ispanija.

Per klausymus J.Hahnas taip pat kalbėjo apie Turkiją, kurios atžvilgiu užėmė griežtą poziciją.

Kai vienas iš europarlamentarų pažymėjo, kad Turkija yra įkalinusi daugiau žurnalistų nei Kinija ar Iranas, J.Hahnas pasakė: „Nepriimtina, kai kas nors yra įkalinamas dėl priežasčių, susijusių su žodžio laisve, ir galite būti tikri, kad kelsiu šį klausimą per derybas dėl prisijungimo“.

Jis pridūrė, jog Ankara negalės pradėti derybų dėl jokių naujų derybinių skyrių, kol „per tam tikrą laiką neįrodys“, jog rimtai nusiteikusi įgyvendinti reformas.

Naujasis Europos Komisijos pirmininkas ir J.Hahno bosas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) anksčiau sakė, kad per ateinančius penkerius metus Bendrija į savo gretas nepriims jokių naujų narių.

J.Hahnas pažymėjo, jog tai reiškia ne politikos pasikeitimą, o veikiau parodo esamą padėtį.

„Tik pradėjome derybas su Serbija, pernai - su Juodkalnija. Atsižvelgiant į vidutinę derybų trukmę nereikėtų tikėtis, kad užbaigsime (derybas) labai greitai“.

Per tris valandas trukusius klausymus austrų politikas rado laiko ir humorui.

Kai vienas europarlamentaras paklausė J.Hahno, ar jis yra labiau kaimynystės ar plėtros komisaras, austras atsakė: „Esu du viename. Galite užduoti kitą klausimą“.

Paklaustas, kaip ES gali padėti atstatyti Ukrainą, J.Hahnas atsisuko į posėdžio pirmininką, kuris griežtai kontroliavo kalbėtojų laiką, ir pasakė: „Pirmiausia leiskite man paklausti: kiek turiu laiko - minutę ar pusantros - paaiškinti Ukrainos ateitį?"

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)