Honkongo ir pagrindinės Kinijos teritorijos dalies politikai, švęsdami Kinijos valstybės dieną, kėlė šampano taures, o laisvų rinkimų siekiantys protestuotojai po trečios demonstracijų nakties susirinko aplinkinėse gatvėse.

Honkongo lyderis Leung Chun-yingas vis garsiau raginamas atsistatydinti ir kaltinamas tuo, kad nesikalbėjo su protestuotojais, kai jų „skėčių revoliucija“ už nevaržomą visuotinę rinkimų teisę išprovokavo didžiausius per kelis dešimtmečius pilietinius neramumus.

Tuo metu, kai 8 val. vietos (3 val. Lietuvos) laiku Auksinio pupūno (Bauhinia) aikštėje buvo keliamos Kinijos ir Honkongo vėliavos, aiškiai girdėjosi protestuotojų dainavimas.

Minios nepritariamai šaukė, o virš galvų skraidė du sraigtasparniai, kurių vienas buvo su didele Kinijos vėliava, o kitas – su mažesne Honkongo vėliava.

Po ceremonijos sakydamas kalbą Leung Chun-yingas tiesiogiai nepaminėjo protestų, kurie kelias dienas paralyžiavo miesto dalis, bet ragino bendradarbiauti su Kinija.

Honkongas ir pagrindinė teritorijos dalis yra glaudžiai susiję savo plėtra. Turime dirbti ranka rankon, kad Kinijos svajonę paverstume realybe“, – sakė jis pareigūnams, susirinkusiems miesto suvažiavimų centre.

„Suprantama, kad skirtingi žmonės gali turėti skirtingų minčių dėl pageidaujamo reformų paketo, bet neabejotinai geriau turėti visuotinę rinkimų teisę nei neturėti“, – pridūrė jis. Leung Chun-yingas taip pat sakė: „Tikimės, kad visi bendruomenės sektoriai taikiai, teisėtai, racionaliai ir pragmatiškai dirbs su vyriausybe, kad ... žengtų didelį žingsnį į priekį dėl mūsų konstitucinės plėtros“.

Tada Leung Chun-yingas pakėlė taurę, susidaužė su Kinijos aukščiausio rango pareigūnu Honkonge Zhang Xiaomingu ir dviem vyrais Kinijos kariškių uniformomis.

Demokratijos siekiantis Honkongo įstatymų leidžiamosios tarybos narys Leung Kwok-hungas buvo saugumo pareigūnų išlydėtas iš susirinkimo dėl to, kad prieš pat Kinijos himno atlikimą šaukė: „Honkongas nori realių rinkimų, Leung Chun-yingai, atsistatydink!“.

Rajono tarybos narys Paulas Zimmermanas, kuris dalyvavo ceremonijoje, išreikšdamas paramą protestams iškėlė geltoną skėtį.

Taikūs protestai

Šalia vykę protestai buvo taikūs, jaunų demonstrantų linijos suformavo buferį tarp minios ir policijos linijų, tačiau kiti reiškė nepasitenkinimą tuo, kad yra sulaikomi.

Vienas demonstrantas iš Kinijos pagrindinės teritorijos dalies AFP sakė, kad atvažiavo traukiniu paremti Honkongo gyventojų.

„Tai stipri žinia, kad demokratiją neša ne Vakarų pasaulis, bet studentai, vietos gyventojai“, – sakė 24 metų Davidas Zhangas, programinės įrangos konsultantas iš Kinijos miesto Donguano.

„Pekino vyriausybė bijo pokyčių ir netikrumo. Jei nutiks taip, kad Honkongo žmonės galės rinkti savo vyriausybę, tada kontrolė bus jų rankose“, – sakė jis.

Daugelis žmonių prie ceremonijos vietos praleido naktį, nepaisydami perkūnijos ir smarkaus lietaus.

Minios tikriausiai didės, nes įstaigos trečiadienį yra uždarytos Valstybės dienos proga, o ketvirtadienį miestas švęs kitą valstybinę šventę.

Pekinas susiduria su vienu didžiausių iššūkių jo valdymui šiame pusiau autonominiame mieste, tokiu metu, kai Komunistų partija smarkiai slopina kitokią nuomonę pagrindinėje šalies teritorijos dalyje.

Išsakydamas pirmuosius viešus komentarus po sekmadienio vakaro, kai policija prieš demonstrantus panaudojo ašarines dujas, Honkongo vykdomasis vadovas Leung Chun-yingas antradienį sakė, kad šis sėdimasis streikas, kuri iš dalies organizavo grupė „Occupy Central“, dabar „nebekontroliuojamas“, ir paprašė tos grupės „tuojau pat sustabdyti šią kampaniją“.

Tačiau protestų lyderiai atmetė Leung Chun-yingo reikalavimus ir pakartojo raginimus Pekino remiamam lyderiui atsistatydinti.

„Anksčiau šį savaitgalį paskleisdami ašarines dujas mes sunaikinome Honkongo vertybes“, – trečiadienį sakė P.Zimmermanas.

Didžiausius pilietinius neramumus Honkonge nuo 1997 metų, kai britai šią savo buvusią koloniją grąžino Kinijai, išprovokavo rugpjūtį priimtas Pekino sprendimas suvaržyti tai, kas gali siekti aukščiausio Honkongo posto.

Honkongo gyventojai 2017 metais galės balsuoti dėl savo kito vadovo, bet balsuoti bus leidžiama tik dėl dviejų ar trijų kandidatų, kuriuos patvirtins Pekiną remiantis komitetas.

Protestuotojai turi du reikalavimus: kad Leung Chun-yingas atsistatydintų ir kad Pekinas atsisakytų savo reikalavimo tvirtinti kandidatūras į jo postą.

Tačiau Pekinas nenusileidžia ir sako, jog remia tai, kaip Honkongas sprendžia protestų problemą. Tuo tarpu analitikai pažymi, jog praktiškai nėra šansų, kad Kinijos vyriausybė nusileistų.

Honkongo protestai skleisis „kaip gėlės“, sako „Occupy Central“ lyderis

Vienas garsiausių Honkongo kovotojų už demokratiją lyderių trečiadienį sunkiai valdydamas emocijas perspėjo, kad protestai skleisis kaip „žydinčios gėlės“, ir prašė gyventojų suprasti, kodėl miesto gyvenimas buvo sustabdytas.

Vienas judėjimo „Occupy Central“ įkūrėjų Chan Kin-manas žurnalistams sakė, jog neišvengiama, kad protestai, kurie jau užėmė kelias svarbias gatves ir sankryžas, augs, jei vyriausybė toliau laikysis savo griežtos pozicijos.

„Mes suprantame, kodėl piliečiai toliau plečia užėmimą – todėl, kad vyriausybė tokia šalta“, – sakė Chan Kin-manas, kuris kalbėdamas vis turėjo daryti pauzes, kad nusiramintų.

„Nepaisydama tokio didelio užėmimo vyriausybė vis tiek naudoja tokią nuostatą, tad daug žmonių galvoja, kad šių veiksmų dabar neužtenka ir kad gėlės turi toliau pražysti visur“, – sakė jis.

„Occupy Central“ yra vienas pagrindinių protestų organizatorių. Nuo sekmadienio, kai policija prieš demonstrantus panaudojo ašarines dujas, protestai jau išplito į skirtingas šio pusiau autonominio miesto dalis, prie jų gatvėse prisideda vis daugiau šalininkų.

Dešimtys tūkstančių protestuotojų tris pastarąsias dienas rinkosi trijuose svarbiuose Honkongo parduotuvių rajonuose.

Iki trečiadienio vidurdienio minias centriniame Admiraliteto rajone jau sudarė keli tūkstančiai žmonių, nes įstaigos nedirba šaliai minint Kinijos valstybės dieną.

Chan Kin-manas, kuris vos neverkė, atsiprašė piliečių už protestų sukeltus nepatogumus ir paprašė tolerancijos.

„Viliuosi, jog visi supras, kad tai, ką darome, (darome nenorėdami) pakenkti Honkongui. Šiais trumpalaikiais nepatogumais viliamės pasiekti teisingesnę sistemą“, – sakė jis.