Tačiau vienas tų laikų nusikaltėlis tvirtina, kad Rusijos lyderis visai neseniai jam įteikė svarbų apdovanojimą – prezidentinį laikrodį. Kremlius šį faktą atkakliai neigia.

Sergejus Michailovas, įvardijamas kaip galingos Solncevo nusikaltėlių grupuotės lyderis, savo puslapyje internete giriasi iš V. Putino gegužės 14 dieną gavęs prestižinį rankinį laikrodį.

Kaip įrodymą, kad tokie teiginiai nėra laužti iš piršto, S.Michailovas patalpino ir laikrodžio nuotraukų. Prabangus aksesuaras puoštas Rusijos dvigalviu ereliu ir V. Putino parašu. Yra ir sertifikatas, pasirašytas paties šalies prezidento.

S. Michailovas savo svetainėje teigia, kad V. Putinas laikrodžiu jį apdovanojo norėdamas atsidėkoti už jo labdaringą veiklą padedant Antrojo pasaulinio karo veteranams ir Sovietų Sąjungos bei Rusijos valstybinių apdovanojimų turėtojų našlėms.

V. Putino atstovas spaudai neigia, kad Rusijos prezidentas S. Michailovui, kuris geriau žinomas pravarde Michas, įteikė tokią dovaną.

Sergejus Michailovas (kairėje), sergey-mihailov.ru nuotr.
„Tai klastotė“, - RFE/RL pareiškė Dmitrijus Peskovas, nors ir pažymėjo, kad Kremliaus neketina kreiptis į S. Michailovą dėl tariamai akivaizdžiai melagingos informacijos skelbimo.

„Kodėl turėtume? Viešai tuo klausimu nebuvo jokio pareiškimo, o tai reiškia, kad to nebuvo“, - tvirtina D. Peskovas.

S. Michailovą Rusijos, JAV ir Europos teisėsaugos pareigūnai įvardija kaip vieną įtakingiausių Rusijos pogrindinio kriminalinio pasaulio veikėjų, nors oficialiai dėl ryšių su nusikaltėliais jis nuteistas nebuvo.

Panašu, kad S. Michailovas teiginio, esą iš Rusijos prezidento gavo laikrodį, atsisakyti nė neketina.

RFE/RL pavyko susisiekti su jo atstovu, kuris panoro išlikti anonimu. S. Michailovas sako nenorintis komentuoti šio klausimo, nes jo teiginiai yra patalpinti asmeninėje svetainėje, tad nėra reikalo kartoti to paties, pareiškė nusikaltėlio atstovas.

Kol rugsėjį garsus Rusijos tinklaraštininkas ir Kremliaus kritikas Andrejus Malginas laikrodžio nuotraukų iš S. Michailovo svetainės nepaskelbė savo tinklaraštyje, šio fakto niekas nepastebėjo.
Netikėtas dėmesys paskatino S. Michailovą paskelbti viešą laišką žurnalistams, kuriame jis gina savo reputaciją.

„Tai tiesa, buvau sulaikytas – tiek Rusijoje, tiek užsienyje. Tačiau galiausiai jiems tekdavo manęs atsiprašyti“, - rašo rusas.

S. Michailovas pridūrė, kad jo labdaros organizacija per pastaruosius 20 metų skyrė daugiau nei 100 mln. dolerių, todėl nieko keisto, kad Kremlius šį faktą pastebėjo ir įvertino.

„Kodėl, gerbiamieji žurnalistai, jūs sukėlėte tokį skandalą dėl to, kad V. Putinas mane įvertino? Kodėl jūsų manymu to nenusipelniau?“ - rašo S. Michailovas.

Solncevo grupuotė ir šveicarai

Skelbiama, kad S.Michailovas buvo vienas iš pagrindinių asmenų Solncevo grupuotėje, aktyvią veiklą pradėjusioje XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Ši grupuotė buvo pavadinta vieno Maskvos rajono vardu, ji vertėsi turto prievartavimu – nuo jos prieš pat ir po Sovietų Sąjungos griūties nukentėjo daug verslą pradėjusių žmonių.

„Pirmą kartą apie S. Michailovą išgirdau 1987 metais, kai Solncevo grupuotė reikalavo pinigų už apsaugą iš Maskvos gatvių kioskelių“, - sako buvęs Maskvos policijos pareigūnas Nikolajus Uporovas, besispecializavęs organizuoto nusikalstamumo srityje ir 1998 metais liudijęs S. Michailovo teisme Ženevoje.

S. Michailovas 1989 metais kartu su kitais Solncevo grupuotės nariais buvo sulaikytas ir apkaltintas turto prievartavimu, tačiau, liudininkams atsisakius duoti parodymus, byla žlugo.

Nusikaltėlių grupuotė ne tik tęsė seną veiklą, bet ir ėmėsi naujos – pradėjo prekybą ginklais ir narkotikų kontrabandą, teisme sakė N. Uporovas.

Vėliau S. Michailovas persikėlė į Europą ir įsikūrė Šveicarijoje, kur 1996 metų spalį buvo sulaikytas – jam pateikti kaltinimai priklausant organizuotai nusikaltėlių grupuotei. 1997 metais liudytojas, kuriam ketino skambinti Šveicarijos pareigūnai – Vadimas Rozenbaumas – buvo nušautas prie savo namų Nyderlanduose.

Šveicarijos teismas dėl įrodymų trūkumo S. Michailovą pripažino nekaltu. Įdomu tai, kad teismas vyko itin griežtomis saugumo sąlygomis: liudytojai, duodami parodymus, vilkėjo neperšaunamas liemenes. Ženevos teismas vėliau kantonų kaltintojams nurodė S. Michailovui išmokėti kompensaciją už sulaikymo metu negautas pajamas – kalbėta apie kelis šimtus tūkstančių dolerių.

Šveicarijos pareigūnai skundėsi dėl nepakankamo kolegų iš Rusijos bendradarbiavimo atliekant tyrimą. 1999 metais Rusijos generalinis prokuroras taip pat patvirtino, kad nusikaltėlis išteisintas dėl per menko abiejų šalių bendradarbiavimo.

2002 metais Rusijos policijos pareigūnai, atlikdami tyrimą dėl turto prievartavimo ir pagrobimo, atliko kratą S. Michailovo vasaros rezidencijoje, tačiau oficialiai jam kaltinimai nebuvo pateikti.
Solncevo grupuotė 2012 metų vasarį buvo minima ir JAV valstybės departamento dokumentuose, kuriuos paviešino „WikiLeaks“, o išspausdino britų dienraštis „The Guardian“.

Paviešintoje medžiagoje cituojamas vienas ekspertas, kuris teigia: tiek Rusijos vidaus ministerija, tiek Federalinė saugumo tarnyba, „turi artimų“ ryšių su nusikaltėlių sindikatu, o Federalinė saugumo tarnyba Solncevo grupuotę proteguoja.

S. Michailovas ne kartą tvirtino, kad jis sąžiningas verslininkas, ir neigė bet kokiu ryšius su Solncevo grupuote.

Šokas, tikras šokas

Sergejus Michailovas (dešinėje), sergey-mihailov.ru nuotr.
S. Michailovas per 15 metų, kuriuos vadžioje praleido V. Putinas, sėkmingai įsitvirtino politiniame, kariniame, verslo ir religiniame sluoksniuose.

Jis fotografuojasi su įtakingais parlamentarais ir Rusijos stačiatikių bažnyčios dvasininkais, tarp kurių buvo ir patriarchas Aleksijus II (S. Michailovo svetainėje publikuojama ir verslininko nuotrauka su sunkiasvoriu bokso čempionu Mike‘u Tysonu).

S. Michailovas savo svetainėje taip pat tvirtina, kad likus keturioms dienoms iki oficialios Krymo aneksijos kovą, jis gavo medalį, skirtą paminėti Rusijos „susijungimą“ su pusiasaliu. Medalį jam įteikė admirolas Vladimiras Černavinas, buvęs Sovietų Sąjungos ir Rusijos laivynų vadas.

Nepaisant S. Michailovo veiklos įtakingųjų sluoksniuose, būtų keista, jeigu V. Putinas būtų savo parašu suteikęs leidimą apdovanoti asmenį, kurio pavardė tiek Rusijoje, tiek užsienyje siejama su nusikaltėlių pasauliu, sako Rusijos organizuoto nusikalstamumo ekspertas Markas Galeotti.

„Kremlius ateityje negalėtų deklaruoti patyręs šoką – šoką, sužinojęs, kad „Michailovo verslo imperijoje vykdomi nusikaltimai“, - teigia Niujorko universitete dėstantis M. Galeotti.

Patyręs žurnalistas, dirbęs su nepriklausomu Rusijos dienraščiu „Nojava Gazeta“, Sergejus Kanevas mano, kad S. Michailovas laikrodį galėjo gauti iš institucijos, kuri teikia apdovanojimus „prezidento ar ministro pirmininko nurodymu“.

„Nemanau, kad V. Putinas asmeniškai tuo pasirūpino“, - konstatuoja S. Kanevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)