Andrijus Lysenka žurnalistams sakė, kad per pastarąsias 24 val. žuvo du ukrainiečių kariai, nors galioja rugsėjo 5 dieną paskelbtas ugnies nutraukimas, tačiau separatistų artilerijos ugnis sumažėjo ir nebuvo šaudoma iš Rusijos teritorijos.

Šie faktoriai sudarė Ukrainai galimybes pradėti įgyvendinti susitarimą, kurį Ukrainos ir Rusijos pasiuntiniai su separatistais pasiekė penktadienį ir pagal kurį kariaujančios šalys po 15 km iš savo pusės nuo kovų linijos atitrauks artileriją bei kitą sunkiąją įrangą, kad būtų sukurta buferinė zona.

Devynių punktų memorandumas, kuris buvo pasirašytas Baltarusijos sostinėje Minske, regis, sumažino kasdienio smurto Rytų Ukrainoje intensyvumą ir apmalšino nuogąstavimus dėl saugumo sukilėlių kontroliuojamuose miestuose.

Donecko valdžia sakė, kad šis angliakasių miestas, kurį dėl balandį prasidėjusių kovų paliko kone pusė iš buvusio milijono gyventojų, jau antrą dieną nepatiria „jokių aktyvių kovų“.

Parlamentarai Kijeve praėjusią savaitę parėmė prezidento Petro Porošenkos sprendimą suteikti karo sužalotai teritorijai trejus faktinės autonomijos metus.

Provakarietiškas prezidentas sakė, kad šis „specialus statusas“ yra vienintelė išeitis iš kraujo liejimo, kuris jau pareikalavo beveik 3 tūkst. gyvybių ir sukėlė pavojų šalies išlikimui susidūrus su tuo, ką Kijevas laiko Rusijos ekspansionistine grėsme.

Karo „negalima laimėti vien karinėmis priemonėmis“, pasakė P.Porošenka tautai interviu, kuris sekmadienį buvo parodytas per šešis pagrindinius televizijos kanalus.

Tačiau įstatymą dėl savivaldos išjuokė balsinga nacionalistiškiau nusiteikusių politikų grupė, manevruojanti prieš spalio 26 dieną įvyksiančius parlamento rinkimus, po kurių daugiau galių turės parlamentas ir mažiau – prezidentas.

Jų baimę, kad P.Porošenka iš esmės pripažino pralaimėjimą Kremliui, sustiprino separatistų pareiškimai, kad jie nebėra susiję su Kijevu ir gali laisvai valdyti savo regionus kaip nepriklausomas valstybes.

„Tegu jie vadina tai „specialiu statusu“, jei nori. Bet jei Ukrainos įstatymai neapima kokio nors regiono, tuo iš esmės pripažįstama jo nepriklausomybė – tik labiau užmaskuotais žodžiais“, – oficialiai separatistų svetainei sakė Luhansko „premjeras“ Igoris Plotnickis.

DELFI primena, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį įspėjo, kad jo šalis turi būti pasirengusi gintis, jei žlugtų taikos planas, kuriuo siekiama nutraukti penkis mėnesius trunkantį konfliktą su prorusiškais separatistais.

Šį pareiškimą provakarietiškas prezidentas paskelbė netrukus po to, kai Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas įspėjo, kad Ukraina neatitrauks savo pajėgų nuo fronto linijos, kol visos šalys nesilaikys ugnies nutraukimo pagal naujojo taikos plano sąlygas.