„Iš esmės „Mistral“ laivas yra didelis desantinis laivas-dokas. Galiu išsakyti savo asmeninę nuomonę: galėjome apsieiti ir be šios sutarties, nes ir patys turime galimybių pasistatyti tokių laivų“, - pareiškė Rusijos vicepremjeras.

D. Rogozinas pažymėjo, kad anksčiau Rusijai tokios kompetencijos stigo, nes tokios rūšies didžiuliai laivai buvo statomi Ukrainos Mykolajevo laivų statyklose.

„Praeitais metais, lapkričio 16 dieną, kolegoms Indijoje perdavėme lengvąjį lėktuvnešį „Vikramaditya“, tai buvęs raketinis kreiseris „Admiral Gorškov“. Tokiu būdu mes, įvykdydami sutarties sąlygas ir uždirbdami pinigų, visai Rusijai ir šalies valdžiai įrodėme, kas Rusija gali pati statyti tokius laivus“, - pridūrė D. Rogozinas.

Šalies vicepremjeras pridūrė, kad moderniausias kreiseris – lėktuvnešis – tai laivų statybos viršūnė. Desantinis laivas – žymiai paprastesnė konstrukcija. „Tai aišku, kad mes tai galime“, – patikino D. Rogozinas.

D. Rogozinas pridūrė, kad „Mistral“ bėda ta, kad tie laivai skirti Viduržemio klimatui. „Jie mums ne itin tinka ir dėl klimato sąlygų. Kad ir kaip viskas baigtųsi, jie vis tiek mūsų šiauriniuose vandenyse plaukioti negalės“, - atkreipė dėmesį Rusijos vicepremjeras.

Be to, D. Rogozinas atkreipė dėmesį ir į kitą svarbų faktą: Prancūzijos valdžios pareiškimai, esą galimas dalykas, kad sutartis bus nutraukta, o laivai atiteks kam nors kitam, yra neteisingi.

„Būtina nepamiršti, kad prancūzų žaidimas su amerikiečiais „duosime laivą, nebeduosime laivo“ nelabai sąžiningas. Nes trečdalis to laivo surinkta pas mus. „Mistral“ laivo galo dalys surenkamos statykloje Sankt Peterburge. Dėl šios priežasties, jeigu jie nori tą laivą pasilikti, turėsime ardyti, ką jau pastatėme, grąžinti dalis, o likusias panaudosime kitiems laivams“, - tvirtina D. Rogozinas.

Dėl šios priežasties „šių pusiau pastatytų laivų kam nors atiduoti negalima“. „Visų antra, pinigai sumokėti, reikia juos susigrąžinti ir išsireikalauti kompensacijos. Visų trečia, Prancūzija rizikuoja ne tik pinigais, bet ir naudingo karinio ir techninio bendradarbiavimo partnerio reputacija. Jeigu jie pasiruošę rizikuoti savo reputacija, tegul. Tik grąžinkite pinigus ir laivų dalis, o reputacijai - Auf Wiedersehen (liet. viso gero)“, - pareiškė D. Rogozinas.

Ieškos geriausių specialistų visame pasaulyje

Rusija kviesis geriausius specialistus iš viso pasaulio, kurie dirbs šalies pramonės srityje, tvirtina D. Rogozinas.

„Iš esmės mes būsime labai laimingi, galėdami pas save įdarbinti laivų statybos specialistų iš Prancūzijos. Aš nejuokauju, o kalbu labai rimtai. Dabar ieškosime geriausių specialistų visame pasaulyje, kaip kad anksčiau amerikiečiai iš kitų šalių pas save kvietėsi geriausius protus ir intelektualus“, - žada Rusijos vicepremjeras.

D. Rogozinas prisiminė „protų nutekėjimą“ į Vakarus, kuris vyko žlugus Sovietų Sąjungai. Jis taip pat pažymėjo, kad visi norintys inžinieriai ir pramonės darbuotojai iš Ukrainos visada laukiami Rusijoje. Be to, jie turi galimybę gauti Rusijos pilietybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)