Šį pareiškimą provakarietiškas prezidentas paskelbė netrukus po to, kai Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas įspėjo, kad Ukraina neatitrauks savo pajėgų nuo fronto linijos, kol visos šalys nesilaikys ugnies nutraukimo pagal naujojo taikos plano sąlygas.

P. Porošenka savo 80 minučių kalboje, kurią transliavo televizija, gynė antradienį Aukščiausiosios Rados patvirtintą jo sprendimą trejiems metams suteikti ribotą autonomiją kai kuriems rajonams pramoniniuose šalies rytuose mainais į tai, kad separatistų kontroliuojama teritorija liktų Ukrainos sudėtyje.

Rugsėjo 5 dieną sudarytą paliaubų sutartį šeštadienį sutvirtino tarpininkaujant Europai pasirašytas susitarimas su separatistų lyderiais ir Maskva, kuriame numatyta, kad visos konflikto šalys per 24 valandas nutrauks ugnį ir bus sukurta 30 kilometrų ilgio demilitarizuota zona.

Ukrainos nacionalistų politikai, besivaržantys dėl rinkėjų palankumo prieš kito mėnesio pabaigoje vyksiančius parlamento rinkimus, apkaltino P. Porošenką iš esmės pripažinus pralaimėjimą Kremliui.

Į kritikos ugnį patekęs 48 metų konditerijos pramonės magnatas davė atkirtį per ilgą klausimų ir atsakymų sesiją - pirmąjį tokį susitikimą su žurnalistais nuo tada, kai gegužę buvo išrinktas valstybės vadovu.

„Turime būti pasirengę apginti savo šalį, jei taikos planas neveiks“, - sakė jis.

„Patikėkite, turime priemonių save apginti“, - pridūrė jis, kalbėdamas apie radarus ir kitokią neletalinę karinę įrangą, pažadėtą Ukrainai per P.Porošenkos ketvirtadienio vizitą Vašingtone ir derybas su NATO sąjungininkėmis.

P. Porošenka pripažino, kad šaliai labai reikia modernių technologijų, nes 65 proc. jos karinės technikos, kurios didžioji dalis buvo užsilikusi nuo sovietinių laikų, buvo pasiųsta į karo zoną ir ten sunaikinta.